Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Klocki, tarcze przód i tył

<< < (8/12) > >>

vanhelsing:
Ale w czym problem? Idziesz do sklepu i tam Ci dobiorą. Albo z katalogu po roczniku, albo po VIN. Zmieniałem niedawno u siebie-kupiłem w sklepie,mechanik założył i nie wiem jaka jest średnica. Da się z tym żyć :lol:

ololysy:
Wymieniłem tarcze na przodzie. kupiłem, niby dobre ATE. Również nowe klocki. Przez jakiś czas było ok. Po niespełna 4 kkm szlag je trafił. Biją niemiłosiernie. Czy macie może jakąś sprawdzoną markę tarcz?

fuszido:
Witam ja niespełna  miesiąc temu  kupiłem komplety TRW i sobie chwalę
Mam taki problem że podczas lekkiego do-hamowania  raz na jakiś czas pedał czasem zaczyna kopać dosłownie
Słychać stukot rytmiczny jak by ABS się załączył ale nie zawsze  tak się dzieje i raczej nie jest to wspomniany ABS
 Jeśli hamuje awaryjnie czy po prostu trochę  mocniej to jest wszystko ok .
Dziś  dojeżdżając do skrzyżowania na drugim biegu lekko przyhamowałem pojawił się stukot i prawe przednie koło złapało poślizgu na asfalcie  przy jakichś 20 kmh być może było delikatnie piaskiem posypane .
Co to może być stary płyn hamulcowy ? amortyzatory ? wahacze lub jakieś gumy ?
Pomóżcie  proszę bo zaczyna mnie to i drażnić i mało bezpieczne zaczyna się to robić .
Pozdrawiam

vanhelsing:
Pewnie masz zużyte zębatki ABS. System wykrywa to (fałszywie) jako poślizg i załącza się ABS. Druga opcja-zużyte amortyzatory. Koło podskakuje na nierównościach zamiast być dociskane do podłoża i jest to traktowane jak poślizg. Efekt taki sam-zadziała ABS.
Popieram opinię na temat TRW. Też mam i chwalę. Jedyny minus to spore pylenie.

fuszido:
Witam wczoraj byłem u mechaniora  
Twierdzi że to załącza się ABS i się zgodzę , wykonałem kilka hamowań awaryjnych na odcinku z piaskiem na nawierzchni i na mokrym asfalcie i dzieje się identycznie te same dźwięki i reakcje  hamulca .
Też myślałem że może zębatki ale mechanik to wykluczył padło na wymianę płynu hamulcowego .
Klocki miałem zjechane do blachy tarcze wchodziły na minimalny wymiar więc handlarz dolał płynu pod kreskę i zadowolony .
Tarcze były prawdopodobnie " oryginalne " z fabryki doszukałem się znaczka  hyundai-a
a TRW  owszem pylą ale na stalówce mi nie przeszkadza ważne że hamuje i nie kończy się po 3 tygodniach .
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej