Autor Wątek: rozne problemy - czesta lampka check engine  (Przeczytany 5738 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maclun

• Gość
rozne problemy - czesta lampka check engine
« dnia: 12 Październik 2009, 22:09:55 »
Witam,

Od jakiegos czasu mam regularne "zaswiecenia" lampki check engine z roznymi kodami bledow.
Auto nie ma gazu, 3 drzwi, 2000r, 86km, 110000km, klima.
Spalanie: po miescie z klima 8-9, w trasie 6,25-6,5 (100-120km/h)

a wiec po kolei:

1) 16 lipca zapalila sie lampka CE. po otwarciu maski kabel sie palil. Dojechalem na 3 cylindrach (30 km). podczas jazdy strasznie sie grzal katalizator. najblizszy plastik wkolo sie troche stopil (ten przy zderzaku). 2 sierpnia wymienilem kable i zresetowalem blad poprzez odpiecie klemy.

2) w polowie sierpnia zapalila sie znowu lampka CE. Blad zresetowalem poprzed odlaczenie klemy.

Gdzies mniej wiecej tutaj (chronologicznie) wymienilem cylinderek wysprzeglnika. Sprzeglo pomalu sie "dobijalo", az wkoncu musialem podczas jazdy pompowac pedal zeby zmienic bieg.

3) 14 wrzesnia lapmka pojawia sie po raz 3. Odczytane bledy to:
P0135 (O2 Sensor Heater Circuit Malfunction (Bank 1 Sensor 1))
P0422 (Main Catalyst Efficiency Below Threshold (Bank 1))
Kody zresetowane interfejsem ELM327.

4) 2 pazdziernika. Kody to:
P1801 (Transmission Clutch Interlock Safety Switch Open Circuit)
P1805 (Transmission 4-Wheel Drive High Indicator Open Circuit)

5) 11 pazdziernik:
Kod zresetowany interfejsem ELM327.

6) 12 pazdziernik:
P1610 (SBDS Interactive Codes)

To by bylo na tyle.

Czy ktos moze ma jakies propozycje rozwiazan lub komentarze do powyzszych problemow? Wiem ze przez jazde na 3 cylindrach mieszanka szla do wydechu i mogla spowodowac regularne bledy odnosnie katalizatora. Jednak czy to mozliwe ze po prostu sie uszkodzily sondy? Czy wtedy te bledy bylyby tak sporadyczne?

Tak wogole czy ktos wie co moga oznaczac bledy:
P1805 (Transmission 4-Wheel Drive High Indicator Open Circuit)

Pozdrawiam
Maciek

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Październik 2009, 23:27:49 »
Witam.
Niestety jazda na 3 cylindrach spowodowała, że katalizator napił się paliwa i stracił swoją przepuszczalność.
P0422 (Main Catalyst Efficiency Below Threshold (Bank 1)) - oznacza w skrócie że główny katalizator pracuje poniżej swojej przepuszczalności.
Niestety co do pozostałych błędów nie jestem w stanie Ci pomóc. :-/ Można jedynie domniemywać, że to jest następstwo słabego odprowadzania spalin z układu wydechowego. Jeśli chodzi o sondę λ to raczej bym wykluczył jej uszkodzenie podczas awarii silnika jaką opisałeś. To tyle ode mnie. Pozdrawiam Igor.
P.S.
Trzeba się rozglądać za jakimś używanym katalizatorem i to jak najszybciej. :-?

maclun

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Październik 2009, 00:06:21 »
Dziekuje za szybka odpowiedz.
Co do tego katalizatora, to co moze sie stac jak go szybko nie wymienie? Czy moge zaczac sie martwic jak bledy beda wystepowac non top, a nie co kilka-kilkanascie dni?
Czy to mozliwe ze nie minelo duzo czasu i to co tam wlecialo do srodka ma szanse sie wypalic i udroznic jakos katalizator?

Maciek

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Październik 2009, 08:17:41 »
Katalizator jest totalnie uwalony, tzn. paliwo z niepracującego cylindra spowodowało stopnienie wnętrzności katalizatora i teraz hamuje on przepływ spalin.

Sprawdź wykresy sond, wykres drugiej sondy powinien być identyczny oraz obniżony.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Październik 2009, 09:33:48 »
Cytat: "maclun"

To jest chyba czujnik nad pedałem sprzęgła.

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Październik 2009, 21:28:07 »
Sprzeglo pomalu sie "dobijalo", az wkoncu musialem podczas jazdy pompowac pedal zeby zmienic bieg.

To typowy objaw wadliwej pracy wysprzęglika.

sustanon0

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Październik 2009, 21:31:18 »
P0422 (zdolność katalizatora głównego do usuwania szkodliwych składników tzw współczynnik konwersji -blok cylindrów nr 1 - poniżej wymaganej wartości ) U mnie nawalał drugi wykres z sondy za katem . Dziwne ale pomogło przeczyszczenie przepływki IPA w sprayu i stykow kontaktem

maclun

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Październik 2009, 18:40:54 »
Cytat: "kpawel"
Sprawdź wykresy sond, wykres drugiej sondy powinien być identyczny oraz obniżony.

Sprawdzilem wykresy... Screeny sa TUTAJ. (czerwony przed katem, zielony za katem, niebieski RPM), od 8 zdjecia wykresy sa zamienione miejscami.

Jezeli by szukac takich samych tylko obnizonych to mozna sie dopatrzec podobienstw. Jednak rozmawialem dzisiaj z elektrykiem z ASO i powiedzial mi ze wykresy z sond powinny byc odpowiednio: sinusoidalny i plaski. To jak to w koncu powinno byc?

Sinusoida sie zgadza na pierwszej sondzie. Plaski na drugiej tez, ale tylko na luzie.

Czy ktos ma jakies spostrzezenia i skomentuje?
Czy w takiej sytuacji jest jeszcze cos co nalezy sprawdzic?

Pozdrawiam
Maciek

doman76

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Październik 2009, 02:38:20 »
Dziwne jest dlaczego kabel sie palil
Wymieniales swiece? Sprawdz filtr powietrza, przepustnice czy jest czysto.
Katalizator to ok 600zl bosal chyba warto by bylo od tego zaczac.

Masz jakies objawy czy tylko kontrolka swieci?

maclun

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Październik 2009, 10:20:38 »
Co do kabla to wydaje mi sie ze byl luzny na swiecy i zaczely sie przebisia na silnik. W efekcie zrobila sie dziura w tym grzybku na swiecy i wkoncu zaczal sie palic.
Swiec nie wymienialem (jeszcze). Mam juz komplet kupiony, ale w warsztacie sprawdzali i niby sa ok. Silnik pracuje wporzadku.

Filtr powietrza czysciutki i suchutki.

Co do przepustnicy to tylko obserwowalem wykresy przez kompa.

Co do kontrolki to ona sie nie swieci caly czas. Zapalila sie dokladnie tyle razy ile wymienilem w pierwszym poscie. Od razu kasowalem i jezdzilem dalej bez CE.

Co do katalizatora sie zaczne sie juz chyba rozgladac. Czy ten bosal to dobra marka? (jakosc /cena).

Maciej.

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Październik 2009, 10:26:26 »
Czy ten bosal to dobra marka? (jakosc /cena)

Dobra, polecam.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Październik 2009, 10:51:50 »
Blad katalizatora mozesz mieć spowodowany przepalona plecionka w wydechu, sprawdź jeszcze to. Bosala nie montuja wszedzie, ogolnie ciezko go znalezc, ale warto. W uzywki bym sie nie pchał bo nigdy nie wiesz na co trafisz. Nowy kat z montazem powinien Cie wnieść ok 500-600zł, za stary na złomie dostaniesz ok 200zł.

maclun

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Październik 2009, 11:14:31 »
Plecionka wygladala dobrze jak patrzylem. Autko ogolnie ma maly przebieg 112 000 km.
Maciej

kml

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Październik 2009, 21:41:44 »
Katalizator to ok 600zl bosal chyba warto by bylo od tego zaczac.

Gdzie jest za 600 zeta taki kat do accent 2?? To jest POŁOWA ceny kata z montażem z eltecu, który jest najtańszą opcją jak ktoś chce mieć nowy katalizator.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Październik 2009, 01:59:50 »
"Auto-Tłumik" Janusz Fudal
Strzelców Bytomskich 100
41-922 Radzionków
50 028 30 84

Warsztat ma nie najgorsza opinie, robili mi wycene, bo mam cały czas problemy z katem(bledy na kompie), jak narazie wymienilem tylko plecionke i check sie nie swieci wiec chwilowo sobie odpuscilem.