Autor Wątek: [ix35 EL] Problem z podnoszeniem i opuszczaniem szyby kierow  (Przeczytany 13410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline balldome

• Giełda
[ix35 EL] Problem z podnoszeniem i opuszczaniem szyby kierow
« dnia: 23 Kwiecień 2014, 21:54:09 »
Witam,

Mam problem w swoim ix35 z boczną (przednią) szybą od strony kierowcy. Otóż otwieranie i zamykanie tej szyby odbywa skokami, czyli ok 1-2 cm w dół lub w górę (w zależności czy zamykam, czy otwieram), na jedno naciśniecie przycisku (obojętnie, czy pojedyncze naciśniecie czy podwójne - auto). Myślałem ze w tym przełączniku w drzwiach może nie ma gdzieś styku, wiec rozebrałem drzwi i niestety nie znalazłem przyczyny, czemu otwieranie nie idzie płynnie.
Czy miał ktoś już taki problem, lub czy wie jak to naprawić (co trzeba zrobić lub co wymienić)?

Pozdrawiam

Ed. Tag i dookreślenie tematu. Tekla

Offline kosmos2011

• Giełda
[ix35 EL] Problem z podnoszeniem i opuszczaniem szyby kierowcy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwiecień 2014, 23:03:20 »
Zapraszam tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=54110#54110 i dodaj tag do tematu.

Offline balldome

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maj 2014, 19:05:18 »
Proszę o pomoc w powyższym temacie.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maj 2014, 19:16:24 »
W lagunie mialem tak, ze skokowo szyby działały gdy gubiły ustawienia skrajnych położeń. Np. Po odłączeniu akumulatora.
Musiałem wtedy otworzyc na maks i przytrzymać 10 s, potem zamknąć i zrobić to samo. Tak by nauczyć szyby skrajnych położeń. Po tej operacji szyby działały normalnie.

Offline balldome

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maj 2014, 20:42:35 »
Cytat: "waszek_rmc"
W lagunie mialem tak, ze skokowo szyby działały gdy gubiły ustawienia skrajnych położeń. Np. Po odłączeniu akumulatora.
Musiałem wtedy otworzyc na maks i przytrzymać 10 s, potem zamknąć i zrobić to samo. Tak by nauczyć szyby skrajnych położeń. Po tej operacji szyby działały normalnie.

Dzieki za wskazówki, ale bylem przed chwila to sprawdzić i jednak u mnie nie działa, szyba dalej idzie skokowo.
Czy podczas wykonywania tych czynności , musi jeszcze coś działać, lub czy trzeba robić coś innego specjalnego, np na włączonym zapłonie lub silniku, albo w ogóle wyłączony, czy drzwi maja być otwarte czy zamknięte? Teraz czytałem tak na szybko i przy innych autach ma to znaczenie, a o ix35 i w ogolę o hyundai nic nie ma na ten temat.

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwiec 2014, 21:00:16 »
Żeby zresetować elektryczną szybę kierowcy, należy:
1. włączyć zapłon,
2. zamknąć szybę i przytrzymać przycisk w pozycji zamykania przez ponad sekundę po zamknięciu

Tak przynajmniej wynika z manuala
http://www.manualslib.com/manual/623630/Hyundai-Ix35.html?page=103#manual

If the power window does not operate normally, the automatic power window system must be reset as follows:
1. Turn the ignition switch to the ON position.
2. Close the driver's window and continue pulling up the driver's power win-dow switch for at least 1 second after the window is completely closed.

Edit: Demontowałeś tapicerkę drzwi? Sprawdzałeś czy nic tam przypadkiem nie chodzi skokowo (silniczek / szyba po prowadnicy) i trzeba przesmarować? Elektronika ma czasami problemy z prozaicznymi rzeczami, czego nauczył mnie mój Fiat, młodszy od Pony'ego o jakieś 13 lat ;-).

Offline balldome

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwiec 2014, 21:04:32 »
Cytat: "Maciek"
Żeby zresetować elektryczną szybę kierowcy, należy:
1. włączyć zapłon,
2. zamknąć szybę i przytrzymać przycisk w pozycji zamykania przez ponad sekundę po zamknięciu

Tak przynajmniej wynika z manuala
http://www.manualslib.com/manual/623630/Hyundai-Ix35.html?page=103#manual

If the power window does not operate normally, the automatic power window system must be reset as follows:
1. Turn the ignition switch to the ON position.
2. Close the driver's window and continue pulling up the driver's power win-dow switch for at least 1 second after the window is completely closed.

Edit: Demontowałeś tapicerkę drzwi? Sprawdzałeś czy nic tam przypadkiem nie chodzi skokowo (silniczek / szyba po prowadnicy) i trzeba przesmarować? Elektronika ma czasami problemy z prozaicznymi rzeczami, czego nauczył mnie mój Fiat, młodszy od Pony'ego o jakieś 13 lat ;-).

Dla spokojności, bylem teraz sprawdzić jeszcze raz i niestety nie pomogło.
Drzwi rozbierałem już jakiś czas temu, ale głownie po to żeby sprawdzić podłączenia oraz przełącznik od tego okna. W tym przełączniku wszystko przeczyściłem, sprawdziłem czy się nic nie ułamało, oraz wszystkie podłączenia kabelkowe w drzwiach. I niestety nic nieprawidłowego nie zauważyłem.

Moze w weekend rozbiorę jeszcze raz drzwi i posprawdzam prowadnice i smaru napakuje na zapas :P

Zastanawiające jest to, ze podnoszenie i opuszczanie jest w dokładnie w takich samych, równych skokach.

.

Offline Windus

• HKP
  • **
Odp: [ix35 EL] Problem z podnoszeniem i opuszczaniem szyby kierow
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Czerwiec 2025, 09:30:10 »
Panowie mam mały problem.
Otóż stałem się szczęśliwym posiadaczem ix35 ale okazało się, że nie działa szyba pasażera.
Jako kierowca mogę ją opuszczać i podnosić ale pasażer już nie.
Pewnie przełącznik.
Dużo roboty jest aby to sprawdzić/rozłożyć?

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwiec 2025, 16:37:35 »
To jeszcze do potwierdzenia, ale z tego co kojarzę to trzeba ściągnąć boczek.. czyli - roboty tyle co ściągnięcie boczka (4 śruby) i kilka kołków, potem przełącznik szyby do wyciągnięcia rozebrania i przeczyszczenia.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwiec 2025, 21:17:52 »
Pewnie przełącznik nie wiedzieć czemu styki w przełącznikach są cynowane taką siateczką z cyny śniedzieje i przestają działać lub raz działa raz nie pod nią jest miedz. Wymontować zespół przełączników to łatwa sprawa. Nie wymieniać bo zamienniki to szajs. Teraz nic nie odlutowujemy. Zdejmujemy tylko plastikową osłonkę styku ale tak żeby niczego nie uszkodzić każdy z was jak będzie miał to w ręku zobaczy o co chodzi ten drucik przylutowany wygnie się na tyle co potrzeba delikatnym papierkiem ściernym zjechać cynę do miedzi złożyć i tak każdy po kolei. Ja tak zrobiłem i mam spokój.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwiec 2025, 21:19:51 »
Jeśli nie działają lub przerywają w innych drzwiach zrobić to samo.