Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Problem z podnoszeniem i opuszczaniem szyby kierow
Maciek:
Żeby zresetować elektryczną szybę kierowcy, należy:
1. włączyć zapłon,
2. zamknąć szybę i przytrzymać przycisk w pozycji zamykania przez ponad sekundę po zamknięciu
Tak przynajmniej wynika z manuala
http://www.manualslib.com/manual/623630/Hyundai-Ix35.html?page=103#manual
--- Cytuj ---If the power window does not operate normally, the automatic power window system must be reset as follows:
1. Turn the ignition switch to the ON position.
2. Close the driver's window and continue pulling up the driver's power win-dow switch for at least 1 second after the window is completely closed.
--- Koniec cytatu ---
Edit: Demontowałeś tapicerkę drzwi? Sprawdzałeś czy nic tam przypadkiem nie chodzi skokowo (silniczek / szyba po prowadnicy) i trzeba przesmarować? Elektronika ma czasami problemy z prozaicznymi rzeczami, czego nauczył mnie mój Fiat, młodszy od Pony'ego o jakieś 13 lat ;-).
balldome:
--- Cytat: "Maciek" ---Żeby zresetować elektryczną szybę kierowcy, należy:
1. włączyć zapłon,
2. zamknąć szybę i przytrzymać przycisk w pozycji zamykania przez ponad sekundę po zamknięciu
Tak przynajmniej wynika z manuala
http://www.manualslib.com/manual/623630/Hyundai-Ix35.html?page=103#manual
--- Cytuj ---If the power window does not operate normally, the automatic power window system must be reset as follows:
1. Turn the ignition switch to the ON position.
2. Close the driver's window and continue pulling up the driver's power win-dow switch for at least 1 second after the window is completely closed.
--- Koniec cytatu ---
Edit: Demontowałeś tapicerkę drzwi? Sprawdzałeś czy nic tam przypadkiem nie chodzi skokowo (silniczek / szyba po prowadnicy) i trzeba przesmarować? Elektronika ma czasami problemy z prozaicznymi rzeczami, czego nauczył mnie mój Fiat, młodszy od Pony'ego o jakieś 13 lat ;-).
--- Koniec cytatu ---
Dla spokojności, bylem teraz sprawdzić jeszcze raz i niestety nie pomogło.
Drzwi rozbierałem już jakiś czas temu, ale głownie po to żeby sprawdzić podłączenia oraz przełącznik od tego okna. W tym przełączniku wszystko przeczyściłem, sprawdziłem czy się nic nie ułamało, oraz wszystkie podłączenia kabelkowe w drzwiach. I niestety nic nieprawidłowego nie zauważyłem.
Moze w weekend rozbiorę jeszcze raz drzwi i posprawdzam prowadnice i smaru napakuje na zapas :P
Zastanawiające jest to, ze podnoszenie i opuszczanie jest w dokładnie w takich samych, równych skokach.
.
Windus:
Panowie mam mały problem.
Otóż stałem się szczęśliwym posiadaczem ix35 ale okazało się, że nie działa szyba pasażera.
Jako kierowca mogę ją opuszczać i podnosić ale pasażer już nie.
Pewnie przełącznik.
Dużo roboty jest aby to sprawdzić/rozłożyć?
...kuba...:
To jeszcze do potwierdzenia, ale z tego co kojarzę to trzeba ściągnąć boczek.. czyli - roboty tyle co ściągnięcie boczka (4 śruby) i kilka kołków, potem przełącznik szyby do wyciągnięcia rozebrania i przeczyszczenia.
yoda:
Pewnie przełącznik nie wiedzieć czemu styki w przełącznikach są cynowane taką siateczką z cyny śniedzieje i przestają działać lub raz działa raz nie pod nią jest miedz. Wymontować zespół przełączników to łatwa sprawa. Nie wymieniać bo zamienniki to szajs. Teraz nic nie odlutowujemy. Zdejmujemy tylko plastikową osłonkę styku ale tak żeby niczego nie uszkodzić każdy z was jak będzie miał to w ręku zobaczy o co chodzi ten drucik przylutowany wygnie się na tyle co potrzeba delikatnym papierkiem ściernym zjechać cynę do miedzi złożyć i tak każdy po kolei. Ja tak zrobiłem i mam spokój.
Nawigacja
[#] Następna strona