Autor Wątek: [Sonata EU4] Proszę o poradę. Chłodzenie, V6.  (Przeczytany 2923 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

henex

• Gość
[Sonata EU4] Proszę o poradę. Chłodzenie, V6.
« dnia: 22 Kwiecień 2014, 16:57:19 »
Witam. Moja pierwsza sonata i stąd pytanie,wymieniłem akumulator i chciałem zagrzać silnik na postoju do włączenia wentylatorów. O dziwo czekałem 15m i wentylatory nie ruszyły. Silnik wydaję mi się już na tyle rozgrzany , wskazówka temp. jest w porządku. Trochę mnie to zdziwiło, wiatraki są a przynajmniej były tydzień temu sprawne bo podczas jazdy słyszałem że sie uruchomiły. Auto mam od 3 tyg. i byc może ten model tak ma. Silnik 2.7 - zagazowany.

Offline Grzesiek19

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwiecień 2014, 22:11:29 »
należało by najpierw sprawdzić "na krótko" czy wentylator działa, czyli podać napięcie na wentylator z akumulatora, jeśli będzie działał to wina leży po stronie czujnika temperatury, ale najpierw za nim wymienisz czujnik jeszcze raz zagrzej silnik i obserwuj czy się załącza wentylator, być może przeoczyłeś moment załączenia się wentylatora :mrgreen:

gto.ferrari.599

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwiecień 2014, 22:41:20 »
Przejedź się bykiem z 5 km :) i posłuchaj jak staniesz to na pewno się włączy (patrz na wskaźnik temp. podczas jazdy i na postoju)... Na postoju to możesz czekać i czekać... i tak się nie doczekasz :) Dobre ma chłodzenie

henex

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwiecień 2014, 18:10:32 »
Dziekuję za odpowiedz. Za pare dni chcę zmienić płyn chłodniczy. Czy sonata ma spust w chłodnicy czy trzeba kombinować z dolnymi wężami? Ktoś przerabiał temat? Jest coś na co powinienem zwrócić uwagę? Proszę o poradę.