Forum > Tucson JM

W jaki sposób można samemu wyczyścic zawór EGR ?

<< < (2/2)

MERLIN:
HEJKA- czytam  sobie ten piękny opis /Nuna/. naprawdę świetnie napisane, jak byś tylko dopisał jakie  te klucze konkretnie używałeś .
Właśnie  też  przymierzam się ,do wymiany bo w warsztacie  bez kontroli to ja tucka nie zostawię! , ostatnio sam musiałem śruby od układu wydechowego dokręcać ! .
Efekt był taki ze podczas trasy na wypoczynek ,rozgrzany silnik wydzielał zapach spalenizny który dostawał się do kabiny ,a następnie zobaczyłem dym spod maski i ZAMARŁEM.
Po zatrzymaniu było tylko gorzej - więcej dymu, gaśnica w reku i czekałem na nieuchronne czyli pożar .
ALE nie  uspokoiło się po chwili ,odczekałem ,uspokoiłem się ,nie widząc zniszczeń ,ruszyłem  i po kilku minutach gdy się rozluźniłem  - powtórka!!!.
Zjechałem do przydrożnego zajazdu, wczołgałem się pod autko,/ dobrze ze wysokie/ osłonę silnika odkręciłem, i dokręciłem nakrętkę która łączyła kolektor z resztą  wydechu .
Panu mechanikowi się zapomniało,/bo to się zdarza/dobrze ze  to nie hamulce bo bym z św. Piotrem w karty teraz grał.
Patrzeć na ręce , zdobyć jak najwięcej info z danego zakresu robot jakie mają być wykonane i nie dać się naciągać na naprawy bez limitu -ceny ,bo wszystkie części jak i robocizna mają swoje ustalone kwoty,a jak nie dają sobie rady z naprawą- niech szczypiorkiem na bazarze handlują , a nie kosztem klienta nie znającego tematu...

Nuna:

--- Cytat: "MERLIN" ---jakie  te klucze konkretnie używałeś
--- Koniec cytatu ---

Ponieważ śruby są w trudno dostępnych miejscach, do ich kręcenia radzę używać dobrej jakości kluczy nasadowych (10, 12 lub 13), a to z tego względu, że przy jakimkolwiek "obrobieniu" śruby lub nakrętki rozkalibrowanym kluczem, ciężko byłoby podejść do nich jakimś innym sposobem. Jak pisałem, trzeba też mieć parę różnej długości przedłużek do nasadek, bo ciężko podejść z grzechotką w niektórych miejscach.
Też wolę sam przy aucie podłubać, przynajmniej wiem co poszło nie tak (mechanik nie zawsze się przyzna, że coś ukręcił, czy odwrotnie założył) - przykład: głupia wymiana oleju, mówię mechanikowi, żeby ODKRĘCIŁ osłonę dolną, a on ją po prostu szarpnął, wyrywając mocowania, bo zapomniał o czym mu mówiłem, a myślał, że tam są tylko zatrzaski. Ten sam mechanik wlewając olej do silnika posłużył się za krótkim lejkiem - efekt taki, że połowa oleju poszła bokiem na silnik - ręce mi opadły i obiecałem sobie, że  co mogę, to zrobię sam.

arczi114:
Kolego -Nuna, mam pytanie odnośnie użytych przez ciebie kluczy do rozkręcenia zaworu EGR, czy przerabiałeś jakieś, z prawej strony jest cieęzki dostęp do śluby , jeżeli masz jakieś oryginale klucze,może jakieś foto, tak czy inaczej muszę w przyszłosci sam do tego się dobrać, pare dni temu jeżdzilem z tym do mechanika, czyszczenie zaworu + wymiana świec -350 ,jeszcze tego samego dnia problem z EGR-em się pojawił sygnalizując błędem Check, i  znowu jazda do mechanika.a ten ze to juz niby cos innego..nie dałem się naciągnąć na następną kasę, zrobił w ramach gwarancji, ale  każda następna wizyta i koszta( oczywiście makaron na uszy,że coś innego itp..). więc gdybyś mógł podpowiedzieć jakim kluczem dobrałeś się do tej śruby- ustawienie poziome..pozdr.arczi114

Nuna:
Jeśli masz na myśli te śruby z foto:

to używałem kluczy płaskich i oczkowych (to chyba 10-ka).
Nie miałem z nimi problemów, tylko trzeba było nieco odchylić całe to ustrojstwo (na ile pozwalały węże gumowe).

Xondz:
Przeczyściłem EGR zgodnie z instrukcją kolegi Nuna (Dzięki ! :-) jednak po ok 150 km check engine zapalił się ponownie :-( Czeka mnie chyba zakup nowego zaworu EGR. Tu pojawia się pytanie - kupić oryginał (jest na Allegro za 690 zł) czy zamiennik, jak piszą wysokiej klasy (399 zł) ??? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z zamiennikami EGR ?

[ Dodano: 2014-07-24, 11:16 ]
Zakupiłem oryginał EGR na Allegro, wymieniłem ale niestety nie pomogło. Nadal wywala błąd P1405. Trzeba szukać dalej....

Może ktoś ma pomysł co teraz sprawdzić ? Może konwerter ciśnienia ?
Skąd komputer dostaje informację o temperaturze w EGR ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej