Forum > Lantra / Elantra
pytania po kupnie elantry
wtom:
Witam.
Jestem nowym posiadaczem elantry 2.0 z ASB z 2000r. Jako, że jeżdżę japońcami to nie mam porównania w hundaiach.
Chodzi mi o dwie rzeczy:
1. kultura pracy silnika 2.0 cvvi: słyszę w okolicy atlka i pompy wody terkotanie. czy to norma w tym silniku?
2. mam też obiekcje co do skuteczności hamulców, wydaje mi się że trzeba mocniej cisnąć. jak ogólnie sprawują się heble w elantrach?
Złośnik:
Heble przy dbałości o wymianętarcz i klocków, płynu, stanu zacisków, dobrym odpowietrzeniu działają dobrze i dość skutecznie :)
Co do ABS'u również bez zastrzerzeń. Jeśli to pierwszy raz - to lekki strach dlatego warto sprawdzić działanie hebli z ABS'em. Ale działa dobrze. Jeżeli nawierzchnia pozwala i opony żeby nie było zbytniego poślizgu kół - auto staje bardzo szybko :)
To na tarczach, jak na bębnach z tyłu - niewiem.
wtom:
autko sprowadziłem z niemcowni dla żonki, abs działa bo testowałem, sam jeżdżę ave verso a żonka starletą i wydaje mi się, że obie toyotki lepiej hamują od tej lantry. może zapowietrzona :-P
Złośnik:
Już było na forum i zgadzam się z tym, tylne zaciski "lubią" mieć klocki w stanie (nowe do max. pół zużyte) bez względu na grubość tarcz.
rufuz:
taaa zgadza sie ja wymienilem wczoraj klocki z tylu plus zakupilem nowe śruby/bolce trzymajace zacisk wraz z gumkami i jest w porzadku. Z przodu mialem ferodo i byly juz troche zuzyte. Jak wymienilem na nowe to od razu jest lepiej. Po odpowietrzeniu układu jest całkiem niezle.
Nawigacja
[#] Następna strona