Witam,
Kupiłem ostatnio Sonate II 2.0 16V 139KM i auto jest genialne. Jednak jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o automatyczne skrzynie biegów. W miarę możliwości prosiłbym o odpowiedź na kilka pytań.
Nie ukrywam, iż auto kupowałem pod wpływem emocji i dopiero po zakupie zacząłem sie zastanawiać, czy dobrze zrobiłem, ale chyba tak

.
1) Czy te skrzynie w Sonacie są awaryjne ? Bo w sieci nie wiele o tym piszą.
2) Czy po zakupie dla pewności wymienić olej i filtr w skrzyni biegów ? Bo jak kupowałem auto to zapomniałem zapytać poprzedniego właściciela, czy to robił. Olej w silniku był zmieniany we wrześniu, bo jest wlepka mechanika i przebieg, także chyba nie muszę, ale nic nie wiadomo o oleju w skrzyni biegów.
3) W jaki sposób w tym modelu sprawdzać olej w skrzyni - na zimnym, pracującym, czy rozgrzanym ?
4) Czy są jakieś objawy zużytego oleju, zanim szlag trafi skrzynie ? Jakaś kontrolka, tłuczenie, czarny olej ? Aktualnie olej, który jest na bagnecie jest dość płynny i żółtawy, poza tym skrzynia wrzuca biegi bardzo płynnie (jak na moje oko bez żadnych zgrzytów, czy szarpnięć, no ale to jeszcze nie musi świadczyć o tym, że jest ok)
5) Jaki olej powinien być w skrzyni biegów ? Bo w sumie w internecie są różne i rozrzut od 30 zł do 300 zł. O co w tym chodzi, że taka rozbieżność ? Czy jest jakiś specjalny przeznaczony do Sonaty II ?
To chyba tyle pytań na początek. No może jeszcze jedno, czy ktoś ma jakąś książkę do sprzedania odnośnie Sonaty II ?
Pozdrawiam