Forum > i20
[i20 PB] ogrzewanie i20
Przemyslav:
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chciałbym się Was podpytać, czy mieliście podobny problem z ogrzewaniem w i20. Otóż kiedy włączę ogrzewanie (klimatyzacja manualna) - nawiew na szyby i stopy lub sam na szyby, moc dmuchawy na 4 i na temperaturę najcieplejszą to pomimo, że przejechałem samochodem około 30 minut nie mogę powiedzieć, aby w aucie było ciepło. Bardziej letnio. W poprzednim samochodzie typu Picanto to już po 5 minutach stania na odpalonym silniku zaczęło się robić gorąco. Dodatkowo temp. płynu chłodzącego po pojeździe osiągnęła góra 85 stopni na wskaźniku. Dodatkowo jeden z przewodów nagrzewnicy w komorze silnika był ewidentnie cieplejszy od drugiego. W trakcie jazdy jak powietrze leciało z nawiewów to cieplejsze było po stronie kierowcy - np. u kierowcy letnie u pasażera zimne.
Od czego zacząć, co jeszcze mogę sprawdzić w przyblokowych warunkach ;)
Dzięki za pomoc.
steyr:
Tak I20 ma nie zbyt wydajne ogrzewanie niestety. Ja akurat jeżdżę Puntem 2, dziewczyna ma I20. Sama to potwierdziła że mój dziadek grzeje o niebo lepiej niż jej I20. Pół roku temu wymieniłem jej płyn chłodniczy, płukałem układ coś tam pomogło ale do ideału jeszcze daleko. Jeszcze ostatnio mi powiedziała że się długo nagrzewa, musze sprawdzić termostat.
kosmos2011:
--- Cytat: "Przemyslav" ---sprawdzić w przyblokowych warunkach ;)
--- Koniec cytatu ---
Poczekaj do wiosny :-D
Przemyslav:
Też, o tym myślałem, gdyż warunki mało przyjazne, ale mnie to już po prostu nie daje mi spokoju :D
Jacaw:
--- Cytat: "Przemyslav" ---Dodatkowo temp. płynu chłodzącego po pojeździe osiągnęła góra 85 stopni na wskaźniku. Dodatkowo jeden z przewodów nagrzewnicy w komorze silnika był ewidentnie cieplejszy od drugiego. W trakcie jazdy jak powietrze leciało z nawiewów to cieplejsze było po stronie kierowcy - np. u kierowcy letnie u pasażera zimne.
--- Koniec cytatu ---
Hmm... te 85 stopni to wygląda mi na jakieś problemy z termostatem, tak jakby był na stałe otwarty. Odpal silnik i zobaczy, czy dopływ do chłodnicy robi się od razu ciepły, czy dopiero po jakimś czasie.
Nawigacja
[#] Następna strona