Autor Wątek: [i20 PB] [i20 PB] ogrzewanie i20  (Przeczytany 41412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gabor76

• Gość
[i20 PB] ogrzewanie i20
« dnia: 06 Kwiecień 2014, 20:25:43 »
Zauważyłem ,że w czasie gdy jest włączone ogrzewanie nadmuchowe na wloty środkowe to lewa strona grzeje mocniej niż prawa (powietrze jest takie złamane, pół ciepłe pół zimne)-zastanawia mnie czy to jest normalne -ten typ tak ma?
Pytam ponieważ w Hyundaiu po moich przejściach z tą marką już nie wiem czego się po nim spodziewać tzn. co jest prawidłowe a co usterką ..
jeśli ktoś miał lub ma podobnie proszę o informację .. może ktoś zna ten temat
a może mi się tylko wydaje

Żadnych odpowiedzi.. mniemam , że nie ma podobnych przypadków czyli, albo mi się wydaje albo tylko ja tak mam ...lub tak ma być ... ehh kolejna zagadka w hyundai i20
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:50:08 przez Brt »

cangi

• Gość
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Luty 2015, 22:47:32 »
Witam. U mnie jest tak samo. Gdy włączę nadmuch na wprost lewa strona grzeje mocniej, prawa słabo a na pasażera dmucha całkiem zimne powietrze. Przy temperaturze powietrza poniżej zera w samochodzie jest po prostu zimno. Węże dolotowe do nagrzewnicy są gorące więc obieg cieczy jest dobry. Chciałbym aby się inni wypowiedzieli czy mają ten sam problem.
Pozdrawiam wszystkich.

Offline kosmos2011

• Giełda
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Luty 2015, 23:10:11 »
To jeszcze oświeć nas klimatyzacja manualna czy automatyczna ?

cangi

• Gość
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Luty 2015, 20:29:24 »
Witam. Klima manualna rocznik 2009.

Offline kosmos2011

• Giełda
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Luty 2015, 21:30:32 »
Po demontażu schowka będzie dostęp do jedynego silniczka w całym układzie trzeba go sprawdzić. W manualu nie ma żadnych czujników temperatury powietrza wewnątrz samochodu więc pierwszy trop to nagrzewnica, a drugi silniczek klapy.  

cangi

• Gość
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Luty 2015, 23:16:10 »
Wielkie dzięki za informację i zdjęcia. Jak znajdę czas to zacznę coś działać.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2015-02-12, 20:23 ]
Witam. Troszkę porozkręcałem i na pierwszy rzut oka nic nie widać. Mechanizm prawego pokrętła regulatora ciepła działa prawidłowo, drugie lewe pokrętło do przestawiania nawiewu także według mnie przestawia wszystkie klapy. Silniczek z klapą na obieg wewnętrzny otwiera się i zamyka.
Ciekawi mnie tylko jedno, dlaczego kiedy otworzę klapę ciepłego powietrza to lewa część nawiewów dmucha ciepłym  a prawa zimnym powietrzem.  Moim zdaniem jeżeli załączę ogrzewanie to cały strumień powietrza powinien przepływać przez nagrzewnicę, więc skąd to zimne powietrze.
Nadmuch na szybę jest również podzielony na połowę, lewa część ciepła a prawa zimna.
Czy może to być wina nagrzewnicy ? Czy może się w jakiś sposób zatkać , że grzeje tylko połowa?
Czy w waszych autach dmucha wszędzie ciepłe powietrze?
Proszę o wypowiedzi.
Pozdrawiam.

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Luty 2015, 18:50:32 »
Ja dzisiaj sprawdzałem w swoim. Też klima manualna. Powietrze na wlotach środkowych z prawej i lewej strony tak samo ciepłe. To w moim aucie akurat działa, ale za to nie działa coś innego :-|

gabor76

• Gość
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marzec 2015, 23:21:34 »
ściągnąłem przewody z nagrzewnicy.. na jeden koniec nagrzewnicy nałożyłem węża i otwarłem wodę żeby przepłukało tą nagrzewnicę(z nagrzewnicy wypłynęło coś w rodzaju galarety) ... znacząca poprawa ale mam wrażenie że to jeszcze nie 100% grzania.Auto jest z 2009 i porównując z drugim z 2012 to dalej grzeje troszkę słabiej

cangi

• Gość
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Marzec 2015, 07:24:47 »
Dzięki.  Będę musiał i ja tak zrobić, może pomoże. A czy płukałeś w obydwie strony czy tylko w jedną?
Pozdrawiam.

Marcin_wwa

• Gość
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Marzec 2015, 10:22:43 »
witam!
mam ten sam problem...
z lewej strony leci cieple powietrze a z prawej tylko zimne...nie wazne czy szyba czy dol..
nie mam klimatyzacji, jest to zwykly nadmuch

ryba2266

• Gość
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Styczeń 2016, 19:12:46 »
Witam
Czy ktoś rozwiązał ten problem? U mnie jest dokładnie to samo, od strony pasażera nie grzeje.
Auto to i20 2009r z automatyczną klimatyzacją jednostrefową.
Pozdrawiam.

cangi

• Gość
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Styczeń 2016, 20:11:50 »
Witam . Jesienią przepłukałem w jedną i drugą stronę nagrzewnicę i jest  zdecydowanie lepiej, grzeje z prawej i lewej strony. Proponuję płukanie a na pewno
pomoże.
Pozdrawiam

ryba2266

• Gość
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Styczeń 2016, 20:15:43 »
Dzięki za odpowiedź. A jak to płukałeś? Wąż ogrodowy podłączony do kranu? Czy jakiegoś większego ciśnienia użyłeś?

cangi

• Gość
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Styczeń 2016, 20:41:38 »
Upuściłem za pomocą wężyka płyn ze zbiorniczka i chłodnicy. Po zdjęciu wężyków z nagrzewnicy wyciekło go nie wiele. Wąż ogrodowy podłączałem raz w jedną później w drugą stronę, tak kilka razy aż woda leciała bez żadnych zanieczyszczeń. Założyłem wężyki, dolałem płynu do chłodnicy do pełna, do zbiorniczka do max, zakręciłem korek chłodnicy i odpaliłem silnik. Chwilkę pogazowałem aby układ się odpowietrzał. Odkręciłem ponownie  korek chłodnicy i dolałem znowu do pęłna. Czynność z odpalaniem i dolewaniem płynu powtórzyłem kilka razy aż płynu w chłodnicy nie ubywało. Trzeba jeszcze po kilku jazdach sprawdzić i dolać płynu do zbiorniczka.

ryba2266

• Gość
[i20 PB] ogrzewanie i20
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Styczeń 2016, 20:59:57 »
Wielkie dzięki, trzeba będzie tak zrobić bo ostatnio żona zmarzła na dłuższej trasie.
Swoją drogą 6 lat auto i takie cyrki? Dziwna sprawa hehe