Autor Wątek: Nie świeci się kontrolka podgrzewania świec żarowych.  (Przeczytany 12511 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Black Hawk

• Gość
Nie świeci się kontrolka podgrzewania świec żarowych.
« dnia: 31 Marzec 2014, 10:13:26 »
Drodzy Forumowicze!
Zakupiłam Tutka na jesieni, całą zimę bez mrugnięcia nie było problemu, natomiast dzisiaj rano, ok. 0 st C, próbuję odpalić i nie świeci się kontrolka podgrzewania świec żarowych!
 Do roboty zawiózł mnie mąż - godzinę spóżniona :(
  Rozrusznik kręci aż miło, paliwa full, wszystko gra tylko nie grzeją się świece i nie odpala... Dodatkowo po chwili zaczęła migać kontrolka układu 4x4 (szczerze z 4x4 nie miałam okazji jeszcze korzystać pomimo tego, że mieszkam w lesie i zimą jest tragedia drogowa to Tutek ciągnie bez pomocy 4x4 aż miło). Przerzucam różne posty w temacie, że awaria czujnika położenia wału, że świece do wymiany, że odpadł jakiś odważnik (bo ostatnimi czasy jak jeździłam ok 110km/h to autko wchodziło w dziwne wibracje) Teraz jestem przerażona! . Już chrzanić te wibracje (mało ich i rzadko) byle tylko odpalał normalnie!!!  Jeśli macie jakiś pomysł, będę bardzo wdzięczna za pomoc! :*
PS. Mąż sprawdził go po 3 h jak już słonko wstało i dalej nic :( Jestem ugotowana bez autka :(

Nie ma potrzeby krzyczeć - wykasowałam wykrzyknik z tytułu tematu.
Czerwony kolor czcionki zarejestrowany jest dla administratorów. tekla

Offline bobek310

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marzec 2014, 16:31:49 »
Witam. Podejrzewam, że szacunku najwyższego godzien Pan Mąż sprawdził wszystkie bezpieczniki - i są wszystkie w porządku. Na pewno nie świece, bo niemożliwe, aby poszły wszystkie na raz. Najprawdopodobniej poszedł jakiś przekaźnik lub kabelki się rozłączyły, przetarły lub przerwały. Bez komputera myślę, że nie rozgryziesz tematu.
Na marginesie dodam, że przy napędzie 4x4 wyłączonym - w Tucsonach po uślizgu przednich kół tylne dołączane są automatycznie i nie świeci się napis 4x4. Tak więc mogłaś już korzystać z dobrodziejstwa 4x4 nie wiedząc o tym. Jeżeli chodzi o kontrolkę 4x4 zauważyłem, że jak odpalę silnik, to dopiero po chwili gaśnie, ale nie pamiętam, czy najpierw mruga, a później gaśnie, czy od razu gaśnie. Jeżeli wcześniej nikt nie napisze, to wieczorem sprawdzę i dam znać jak to jest u mnie. Co do wibracji przy 110 km/h, to miałem podobny przypadek, jak zmieniając koła na zimowe - niedokładnie oczyściłem powierzchnię przylegania felgi do tarczy hamulcowej. Dostała się tam odrobina rdzy i koło było krzywo przykręcone - stąd bicie. Po dokładnym oczyszczeniu wszystko wróciło do normy.[/i]

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marzec 2014, 18:54:18 »

Black Hawk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marzec 2014, 19:58:25 »
No sorki za te wykrzykniki, ale to z czystej paniki :) Już działamy... znaczy Mąż z Kolegą - Mechanikiem :) a ja jestem z nimi na telekonferencji i przekazuję Wasze wskazówki :) dam znać co tam zgrzytnęło jak się wyjaśni... dzięki za pomoc już udzieloną i z góry dzięki za wszelkie nowe pomysły. Pozdrawiam serdecznie :)

[ Dodano: 2014-04-01, 09:13 ]
Bezpieczniki sprawdzone.. kabelki sprawdzone...
Autko nie działa :( Jakieś pomysły?  :-(

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Kwiecień 2014, 15:04:55 »
Czytając problem przypomniał mi się film...black hawk down  ;-)
Proponuje jechać do innego mechanika.

Offline bobek310

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Kwiecień 2014, 16:18:30 »
... a wskazane przez "kosmos2011" przekaźniki? Wyciągnij je po kolei i powąchaj, czy nie ma "aromatu" spalenizny. Jest to prymitywny, bezkosztowy, przede wszystkim samodzielny sposób sprawdzenia przekaźników. Gdybym  wykrył spaleniznę - zaryzykowałbym samodzielną wymianę ze względu na prostotę operacji i stosunkowo niski koszt.
Jeżeli nie stwierdzisz nic podejrzanego proponuję się wybrać się  na komputer, bo jest tyle możliwości po drodze, że wymienisz pół samochodu zanim dojdziesz przyczyny. Diagnoza pomoże określić miejsce, gdzie szukać. Może szwankować stacyjka, komputer itp.

Black Hawk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwiecień 2014, 07:44:40 »
Drodzy Tucsoni :) Autko działa! Laweta 30 km, podpięcie pod komputer - okazało się że prąd nie dochodził do komputera (nie miał komputer zasilania czy jakoś tak). Bezpieczniki wszystkie sprawne. 2 dni grzebania i szukania i... wiązka kabli schowana nad lewym nadkolem totalnie przegniła - mechanik czegoś takiego nie widział podobno w życiu. Ten szok w jego oczach kosztował 450 zł. I podobno to niemożliwe, żeby tak przegniło w miejscu gdzie w teorii i praktyce (!!!!) było sucho. Teraz się zastanawiam, czy szukać tam jakiegoś przecieku, nieszczelności... Fachowo Wam Koledzy nie opiszę, mam nadzieję, że rozumiecie mój jakby nie było kobiecy opis zaistniałej awarii. W razie pytań, poproszę FachMANa o męską znaczy konkretniejszą wypowiedź :) Dzięki za pomoc bobek310 i kosmos2011 - trafione od pierwszego posta rady!

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwiecień 2014, 10:42:02 »
Black Hawk, może auto miało jakąś "podwodną" przygodę?

Black Hawk

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwiecień 2014, 08:26:50 »
Ożeż! To by wszystko tłumaczyło... samochód był ściągnięty z Francji w listopadzie, mam go niecałe pół roku... może faktycznie jaka powódź go zalała... mogę to jakoś sprawdzić? I czego w takim przypadku mogę się jeszcze spodziewać?

ed. ortografia: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=137

Offline bobek310

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwiecień 2014, 19:33:07 »
Cytat: "Black Hawk"
Drodzy Tucsoni :) Autko działa!

To najważniejsze zdanie całej korespondencji.

Wydaje mi się, że gdyby auto miało przygodę powodziową, to rdza pokazałaby się już w kilu miejscach na karoserii. Przy takim objawie ("tylko" przerdzewiałe przewody) bardziej bym podejrzewał mycie silnika, którego producent nie zaleca.
Na chwilę obecną będziemy wszyscy trzymać kciuki, aby już nie było podobnych przygód.