Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster
Duże spalanie hyundaia Scoupe GT Turbo
Kucol:
Mi Sie zdaje ze tak jak mówi harabin
włączony jest tryb awaryjny, bo kupiłem drugi krokowiec chodzi trochę ciężko
a mój przeczyszczony lekko/
Na jednym i drugim objawy są takie same nawet jak odłączę akumulator na noc to i tak są te same objawy.
Po przejechaniu około 2 km zaczyny się zamykać(krokowy) i już np na wolnych, gdy da się gazu tak na 3000 obrotów to trzymie z 2 sekundy potem spada pod 1000 i tak w kółko.
Przy wyższych obrotach jest to samo
harabin:
No trochę namieszaliście ale postaram sie to wyprostować.
psy si tec
zawór PCV służy tylko do odpowietrzania skrzyni korbowej, i na biegu jałowym żadne różnice ciśnien nie powstają i pozostaje on zamknięty. Gdy jest zepsuty to do kolektora dostaje się powietrze poprzez przepustnicę od filtra pow. gdzie przechodzi przez przepływomierz czyli prawidłową drogą no i od zaworu PCV czyli z ominięciem przepływomierza(czyt złą drogą). w związku z tym komputer przelicza dawkę paliwa dla powietrza tylko tego które przepłynęło przez przepływomierz i w skrócie że tak powiem zaczyna się dławić (jest to trochę inaczej). Cały ten proces opisany wyżej dotyczy biegu jałowego gdzie komputer reguluje obroty silnikiem krokowym i zawsze jak puscimy pedał gazu on przejmuje kontrolę.
Kucol
Jak kupiłeś drugiego krokowca i go zamontowałeś, to do niezbędnej rekonfiguracji kompa potrzebny jest jego restart czyli odłączenie bateri na 15 min, po tym czasie odpalamy silnik i pozostawiamy do włączenia wntylatora chłodnicy.
Kiedy działa krokowy zostało opisane wyżej. Po tych 2km co napisałeś silnik nabiera swoją temperaturę i wtedy podawana jest uboższa mieszanka(ta jaka powinna być normalnie) i zaczynają się wariacje w postaci sinusoidy obrotów. Problem tkwi gdzie inndziej a nie w krokowcu. Chociarz jak puscisz gaz to być może on nie może ustawić sobie odpowiedniego położenia szczeliny. Teraz to już sam nie wiem :D
psy si tec:
To w takim razie ja jade zresetowac kompa.Jesli to nie pomoze to moze sonda lambda.
Generalnie sład mieszanki jest ustalany przez położenie przesłony dla powietrza (regulator ustawienia przesłony=silniczek krokowy). Jest on sterowany z komputera, między innymi na podstawie tego co zmierzy sonda lamdba (głównie na podstawie tego ale też reszty czujek)
psy si tec:
ok.Zresetowalem komputer tj. napisl harabin. Po 1 uruchomieniu wszedl na 4 tys,poczekalem az do zalaczenia wentylatora.Po jakiesj minucie zszedl do 2 tys a zaraz przed zalczeniem wentylatorow rowniutki 1000 i po zalaczeniu.Jak odpalilem 2 raz to tak samo. ciekawe :-/ :-/ :-/ :shock: :shock:
Cibor:
Kucol, psy si tec, Sprawdźcie jaką macie szczelinę na przepustnicy... Tzn opór ustawiony na śrubce... Ja się bawiłem chyba ze 30 min nim ustwiłem odpowiedni w stosunku do zwalonego krokowego.... Od tego czasu wszystko jest dobrze....
Nawigacja
[#] Następna strona