Autor Wątek: Dziwny dźwięk.  (Przeczytany 3348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Akwarysta6

• Gość
Dziwny dźwięk.
« dnia: 27 Wrzesień 2009, 14:14:13 »
Witam, mam od pół roku coś takiego w moim hyundai'u: po przekręceniu kluczyka w stan gdzie kontrolki się świecą słychać dziwne buczenie typu: bu-bu-bu-bu-bu. Raz takie zjawisko ma miejsce, a raz go nie ma, tak samo jest gdy stoję na światłach na wolnych obrotach, raz jest to bu-bu-bu-bu-bu, a raz tego niema. Zmienna jest także głośność powyższego dźwięku. Co to może być, czy mam się tego obawiać w szczególności, że za kilka dni jadę na wczasy i nie chciałbym mieć żadnych problemów z autem. Pozdrawiam.

xardas

• Gość
Dziwny dźwięk.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Wrzesień 2009, 16:59:49 »
Cytat: "Akwarysta6"
po przekręceniu kluczyka w stan gdzie kontrolki się świecą słychać dziwne buczenie typu: bu-bu-bu-bu-bu
To akurat normalne , po prostu układ (komputer, kondensatory itd itp) otrzymuje zasilania i tak być powinno.
Cytat: "Akwarysta6"
tak samo jest gdy stoję na światłach na wolnych obrotach, raz jest to bu-bu-bu-bu-bu
A to jest nie normalne... i co to ten sam dźwięk co przy przekręceniu kluczyka - napewno ??

Zbyszek

• Gość
Dziwny dźwięk.
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Wrzesień 2009, 22:14:52 »
...może łożysko sprzęgła? ale to ma się nijak w przypadku gdy tylko przekręcasz kluczyk do pozycji "zapłon" poza tym masz auto z 2008r więc zakładam, że przebieg nie jest za duży. A jak było wcześniej? czy może już było tak jak go kupiłeś?

Złośnik

• Gość
Dziwny dźwięk.
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Wrzesień 2009, 22:19:26 »
A głos kolego dochodzi z tyłu ? Zwykle jakiekolwiek buczenie po właczeniu zapłonu - generuje pompa paliwa. Tylko ż etakie buczenie na zapłonie jest normalne jeszcze - ile podczas jazdy nie powinno tego być. Może jeździsz na niskim poziomie paliwa lub z samej siebie - pompa się kończy. Może pracowała długo na sucho ? Wsłuchaj się, sprawdź.

rabin

• Gość
Dziwny dźwięk.
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Wrzesień 2009, 00:20:21 »
stawiam na pompe, a tak pozatym to auto masz chyba na gwarancji jeszcze? wiec niech sie serwis martwi buczeniem ;-)

Akwarysta6

• Gość
Dziwny dźwięk.
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Wrzesień 2009, 20:50:25 »
Dzięki za odpowiedzi. Wiem, że mam auto na gwarancji, chodzi mi tylko o to, że w sobotę wyjeżdżam w góry na wczasy, pewnie zrobię tam jakieś 1000 km i nie wiem, czy się mam obwiać tego buczenia, czy nie. Nie mam też teraz za bardzo czasu żeby do serwisu podjechać. Pozdrawiam.

chris.fm

• Gość
Dziwny dźwięk.
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Wrzesień 2009, 22:21:46 »
U mnie takie buczenie także wystepuje ale sporadycznie. odgłos dochodzi spod maski. Juz nie zwracam na to uwagi. Mam inne poważniejsze awarie:-)))

Gordinho

• Gość
Dziwny dźwięk.
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Wrzesień 2009, 17:11:58 »
Ja ostatnio miałem taki przypadek, powodem okazał się zepsuty kabel od regulacji położenia świateł, jeśli dźwięk dobiega spod maski to sprawdź to... Najlepiej otwórz maskę, przekręć kluczyki i pokręć pokrętłem od regulacji świateł, jak ustanie to posprawdzaj, który to silniczek. Ja to po prostu odłączyłem bo i tak z tego nikt nie korzysta. Na dodatek ten silniczek rozładowywał mi akumulator i autko nie chciało zapalać...