Forum > Accent

[Accent MC] Pierwsza wymiana oleju w skrzyni biegów w Accenc

(1/3) > >>

Zbyszek:
Mam przejechane 77 tys. km. Olej jaki jest zalany fabrycznie w skrzyni biegów wg instrukcji to Hyundai Genuine MTF 75W/85 (API GL-4) "fill for life" czyli raz na całe życie. W razie awarii można uzupełniać olejem 75W-90. Jako, że nie wierzę w takie "zalania na całą żywotność auta" poza tym nawet ASO zaleca wymianę oleju w skrzyni wytypowałem kilka produktów. Chętnie zastosował bym oryginał ale podobno od kilku lat jest niedostępny na rynku aftermarket. Póki co przymierzam się kupić jeden z nich:

1. Castrol Syntrans Transaxle 75W-90

źródło: INTER CARS S.A.

2. Castrol Syntrans B 75W

3. Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90

4. Mobil Mobilube1 SHC 75W-90

Oleje te są do dostania w porównywalnej cenie. Proszę o opinie poparte doświadczeniem. Zastanawia mnie też fakt czym pierwsze trzy Castrole tak na prawdę się różnią...

albert:
Od 5 miesięcy jeżdżę na oleju Castrol Syntrans Multivehicle 75W90. Jaki był poprzedni nie wiem. Wymieniałem pierwszy raz po zakupie samochodu. Po tych pięciu miesiącach stwierdzam, że biegi wchodzą trochę gorzej, niż poprzednio. Poprzednio wchodziły bardziej miękko, teraz mam uczucie, jakby olej był mniej gęsty. Nie przeszkadza mi to w jeżdżeniu, tylko mam taki lekki dyskomfort.

Zbyszek:
Najchętniej zalał bym oryginałem ale nawet ASO nie jest w stanie go sprowadzić. Podobno od kilku lat nie ma takiej możliwości. Zalewają Shell-em.

kosmos2011:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4898&highlight=lepko%B6%E6

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2014-03-25, 22:50 ]
kosmos2011 czytałem już, dzięki ;-)

Zbyszek:
Świadomy jestem, że odpowiedni dobór oleju ma kolosalne znaczenie dla prawidłowej pracy skrzyni. Dodam, że odkąd mam obecnego Accenta (wrzesień 2011r.) skrzynia chodzi idealnie, jak nowa. W poprzednim Accencie użyłem kiedyś oleju OE VW mineralnego i skrzynia chodziła znacznie lepiej niż wcześniej ale to była inna skrzynia ;-)
Olać i nie wymieniać :?: pytanie- jak długo będzie chodzić tak dobrze, co potem?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej