Forum > Instalacja LPG, CNG, inne
ix35 1.6GDI instalacja LPG
gurszczak:
Witam jakiś czas temu spotkałem się z informacją iż do ix35 z silnikiem 1.6GDI jest możliwość montażu LPG czy ktoś z szanownych forumowiczy może montował??
Na yt już są filmiki:
//www.youtube.com/watch?v=bSSTJC28Ca0
Więc jednka jest możliwość tylko ciekawe jakie koszta montażu, użytkowania i serwisu :) i najważniejsze co z gwarancją :)
cruel:
Porządna instalacja minimum 6k zł.
Dodatkowo liczyć się z tym, że podczas dynamicznej jazdy oprócz gazu spalane też jest paliwo, a czasem nawet zasilanie LPG się odłącza i jedzie tylko na benie.
Ogólnie instalacje przy tych i innych nowszych silnikach zbyt szybko się nie zwracają. Chyba, że 50k km rocznie ktoś robi. Ale to wtedy diesla bierze i ma problem z głowy,
Slay75:
Technicznie możliwe, ale ekonomicznie nie opłacalne.
Wtryski wymagają smarowania, więc co któryś strzał w cylinder będzie lane benzyną. No i koszty, jak ja kupowałem swojego ix35 z GDI to różnica między najtańszym dieslem wynosiła 12kk. Instalacja LPG do silników benzynowych z bezpośrednim wtryskiem to wydatek 6-8 koła.
gurszczak:
Witam zauważyłem ze pojawiła sie do naszego silnika 1.6 GDI dedykowana instalacji Direct LiquiMax-2.0 holenderskiej firmy Prins czy ktoś cos o niej słyszał moze ktoś montowal widziałem ze w Gdańsku ktoś to już założył do ix35 1.6GDI, ciekawe jakie koszta i jak sie zachowujeauto. Z tego co czytałem nie ma tu dotrysku benzyny auto jeździ na lpg. Dzięki za informacje jak by ktoś cos to prosze pisać ;)
robaszek127:
To że ktoś montował to nie znaczy, że warto ryzykować i władowć się w coś w co nie jest sprawdzone a do tego mało spotykane. Instalki prince to drogie zabawki i jak się coś popsuje to koszta są ogromne a do tego taki wynalazek nie będzie łatwo serwisować. I ciekawe jak będą smarowane wtryski bez benyny. Czy to ma wytrzymać jak zawsze byle gwarancja przeszła.
Jak masz kasę to zakładaj i napisz za 2 lata jak to chodzi. Bo raczej mało ludzi pisze o jeździe na silnikach z lpg typu gdi, tsi itp. Więc albo zyskasz albo wtopisz tak jak ten Kolega z forum ze słynnym I30, który miał jeździć idealnie na lpg.
Nawigacja
[#] Następna strona