Forum > i40 VF

[i40 VF] Regulacja sprzęgła

<< < (3/4) > >>

Greg:
hej to ja bandyta - ten co pisal powyzej (moje konto zostalo z jakiegos powodu usuniete)
co do sprzegla to problem sie nasilal wiec szybka decyzja i serwis witamy,

okazalo sie ze dwumasa do wymiany, lozysko i docisk.
Jak sie tlumaczyl hyundai to wadliwe czesci byly bo to nie pierwsza reklamacja :)

jak narazie juz troche rymslem kilometrow i nie mam problemu ze sprzeglem.

Niestet co do brania z podlogi to dalej to samo, nawet poprosilem o drugi egzemplarz to sprawdzenia i to samo.

Przemek:
W moim sprzęgło też bierze od podłogi dodatkowo dwójka ciężko wchodzi.

mr_roba:

--- Cytat: "frykar" ---Witam. Odświeżam temat, ponieważ tu został opisany problem jaki mam teraz, jednak bez odpowiedzi. Problem dotyczy sprzęgła, podobnie jak u kolegi bandyta, a mianowicie, ostatnio coraz częściej mam problem z wbijaniem biegu. Najgorzej jest z 1-ką i wstecznym. Czasem też podczas jazdy nie mogę szybko wbić np. 5-tki. Tak jakby nie było dobrego smarowania. Ciężko wbić bieg, a jak już wbiję np. wsteczny to czasem nie chce odbić ("mocno siedzi"). Innym razem są dni, gdzie wszystko chodzi bez problemu i mogę tak cały dzień jeździć. Tylko jak wyżej napisałem ostatnio coraz częściej mam z tym kłopot. Dlatego chcę jak najszybciej interweniować. Jestem już umówiony do mechanika, ale pytam się Was wcześniej, czy ktoś miał lub bardziej, jaka była tego przyczyna? Żeby mnie zbyt nie naciągnęli :-)  
Auto sprowadzone, ASO odpada. I40 1.6 GDI kombi rok 2012.
Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---

Miałem tak samo. Jak zaczęły biegi trudno wchodzić to zgłosiłem w serwisie. Podobno w i40 drążek ma skomplikowaną regulację plastikowymi elementami, czy jakoś tak. Może  się po jakimś czasie rozregulować. Po interwencji mechanika skrzynia chodziła jak poezja. Po jakimś roku/50 tys. km sprawa powróciła i na przeglądzie znowu mi wyregulowali. Teraz profilaktycznie zgłaszam do regulacji do drugi przegląd.
P.S. Polecam co roku ustawianie geometrii. Jak samochód zacznie myszkować to już znak...

NiGhTmAr:
mr_roba, hej możesz podac namiary na ten warsztat co ci regulował ten drązek bo mam ten sam problem a już niedawno wymieniałem kompletne sprzegło .

[ Dodano: 2019-05-15, 21:59 ]
Hyundai i40 1.6 benzyna.
Mam problem ze sprzęgłem. Jak jadę biegi wchodzą normalnie tak jak powinny ale czasami pojawia sie blokada nie mogę wrzucic żadnego biegu. Strasznie ciężko    chodzi wajcha od skrzyni biegów praktycznie nie da sie jej wcisnąć w dany bieg. Zaznacze ze nie ma zgrzytów a po kilkukrotnym wciśnięciu sprzęgła problem mija. Dziwie się bo rok temu wymieniałem kpl. sprzegło na orginał. Tylko wtedy ewidentnie sprzegło chaczyło na wstecznym i czasem na 1 . Zastanawiam sie w czym jest problem , zaznacze też że od tygodnia silnik zaczołł lekko drgac , jest to wyczuwalne nawet na pedale sprzęgła gdy jest w położeniu neutrlanym (problem z drganiami prawdopodobnie jest poduszka silnika wyrobiona). Czy to może być wina samego wysprzeglika ? Dziwna sprawa bo zrobiłem dopiero 20kkm na nowym sprzęgle.I czy to możliwe że drgania  silnika mogę wpływac na prace sprzęgła ?
Po dluższej jezdzie zauwarzyłem  ze problem ten sie powtarza kiedy chce nie ma reguły , dziwne bo raz chodzi dobrze raz blokuje wrzucenie biegu i musze 2 czasami 3 razy wcisnąc sprzęgło zeby chodziło normalnie . Co mogło się znowu zepuć bo wątpie że całe sprzęgło ?  Czy pompka sprzęgla moze powodowac takie objawy ?

ELETomek:
Jeśli uważasz że to poduszka powoduje drgania to zacznij od jej wymiany. Jeśli jest zerwana i silnik zmienia swoje położenie to może i dlatego raz biegi wchodza dobrze, a raz nie. Gdyby to był problem ze sprzeglem to byłyby zgrzyty, chrupniecia itp. Z Twojego opisu wynika jakby czasem coś na wybieraku blokowało. Albo i głębiej w skrzynce.
Z drugiej strony, to może i wyrobiło się ucho w pompce sprzęgła. Jest o tym wątek na forum. Ale raczej pompka nie powoduje drgań silnika. Zaczął bym od diagnostyki tych poduszek.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej