Forum > i40 VF
[i40 VF] Regulacja sprzęgła
tomluk7:
Witam. Jestem nowym posiadaczem i40 1.7crdi. Zadziwiło mnie działanie sprzęgła w tym aucie. Sprzęgło "bierze" od samego początku, czyli zaraz przy podłodze. Wymusza to dość bliską pozycję za kierownicą. W salonie powiedzieli mi, że tak ten typ już ma i trzeba się przyzwyczaić. Ja rozumiem, że jest jakaś trudność w regulacji hydraulicznego sprzęgła ale myślę, że są na to jakieś sposoby. A jak wygląda sprawa u innych użytkowników?
mr.?:
Hej,
U mnie też sprzęgło "bierze" od dołu, ale akurat mi to nie przeszkadza. Mojej małżonce też nie. Natomiast jeżeli chodzi o sprzęgło to zauważyłem, że nasiliło się u mnie znacząco odczuwalne drganie podczas jazdy na "pół sprzęgle" np. podczas parkowania albo ruszania z "jedynki". Mam przejechane 33tys. km i te drgania nasilały się do pewnego czasu i ustabilizowały się jakieś pół roku temu na obecnym poziomie.
W jednym ASO powiedzieli mi, że jest to w normie. W drugim zaś, że trzeba wstawić auto żeby się przyjrzeć bo tak nie powinno być.
bandyta:
u mnie tez tak sie dzieje, ze bierze od podlogi, ale nie przyszkadza mi to jakos wiec nie truje dupy w serwisie
aaawww:
Ten typ chyba tak ma, choć gdy byłem w tym tygodniu na przeglądzie po 24 miesiącach to serwis zasugerował mi, że to problem z dociskiem sprzęgła ( cena naprawy ok 2000!!!). Nie spodobala mi się perspektywa takiego wydatku, więc pojechalem do drugiego serwisu. Tam technik orzekł, że tak ma być a na dowód przejechaliśmy się demówką i rzeczywiści było tak samo.
Alonzo_:
Cześć. U nie sprzęgło bierze wg mnie w odpowiednim momencie - nie od dołu.
Co do lekkiego "pulsowania"/poszarpywania to ten problem w i40 jest. Wg mnie to gdzieś jest problem na docisku albo na jakby lekko "bijącym" kole zamachowym. Ja zareklamowałem to 1kkm po zakupie. Ładnie bez szemrania wymieniono mi na nowe (niby) co rzeczywiście wydawało się przez chwile ale po kilku tyś to pulsowanie na półsprzęgle znów się pojawiło. Zdecydowanie słabsze niż przed wymianą. Demówka miała to samo, nawet gorzej niż u mnie na początku. Teraz mało kiedy to wyczuwam. Ciekawe jak to będzie wyglądało gdy będzie np 50/80kkm. W każdym razie jak będzie się nasilało, będę to zgłaszał i jeszcze na gwarancji walczył żeby zrobili/wymienili kolejne....
Nawigacja
[#] Następna strona