Autor Wątek: Krótsze przełożenia skrzyni  (Przeczytany 3057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rufuz

• Gość
Krótsze przełożenia skrzyni
« dnia: 11 Wrzesień 2009, 18:55:01 »
witam

W najbliszym czasie pojawi sie sporo moich tematow i postow bo wlasnie jestem w trakcie modyfikacji auta.
Wydaje mi sie ze mankamentem skrzyni w elantrze sa zbyt dlugie przelozenia. Co mozna z tym zrobic, oczywiscie poza pomyslami typu SS. Coc wymienic w skrzyni czy cos w tym rodzaju ?

Vex

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Wrzesień 2009, 11:11:59 »
Przelozenia skrzyni a skok drazka to dwie rozne rzeczy, wiec SS to jakby co innego. Nie wiem co chcesz uzyskac, ale nadal wolne i mniej ekonomiczne auto to raczej kiepski pomysl

rufuz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Wrzesień 2009, 18:13:21 »
jak wolne ? zalezy co dla kogo jest "wolne". jak ktos ma auto mogace wydusic 320 km/h to 220 czy 240 bedzie mu wolno. Proponuje przeczytaj moze najpierw moje wczesniejsze posty do czego mi sa potrzebne krotsze przelozenia.

Pozdrawiam

Vex

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Wrzesień 2009, 14:14:27 »
Nie bede teraz szukal po kilku tematach, bo chyba za duzo ich otwierasz o podobnej tematyce :)

Dla mnie poprostu duzy samochod z silnikiem 1.6 to rodzinny dupowoz i takie jest jego przeznaczenie. Kazdy ma inny swiatopoglad :)

Zrobic mozna hybryde, tylko musialbys miec dokumentacje i potem znalesc potrzebne skrzynie, jesli cos podpasuje.

rufuz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Wrzesień 2009, 18:37:55 »
No dokladnie z silnikiem 1.6 to sie jak najbardziej zgadza. Tylko ze ja zakladam 2.0 DOHC od elantry i dodatkowo robie modyfikacje tego silnika wiec dlatego sie pytalem o krotsze przelozenia.

kml

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Wrzesień 2009, 18:52:54 »
Cytat: "rufuz"
Co mozna z tym zrobic, oczywiscie poza pomyslami typu SS. Coc wymienic w skrzyni czy cos w tym rodzaju ?

Tak jak Vex napisał, SS pozwala szybciej zmienić bieg a nie ma nic wspólngo z przełożeniami skrzyni. Do tej pory spotykałem się wyłączenie z naprawami skrzyni a nie ich modyfikacjami i tak operacja, nawet w Polska, będzie cholernie droga. Co najwyżej można kupić inną skrzynie o ile od czegoś pasuje i da się sprawdzić jakie są przełożenia.