Forum > Accent
Poszukiwany czujnik spadku napięcia
Zbyszek:
U siebie również nie zauważyłem spadku obrotów w momencie dodatkowego obciążenia urządzeniami elektrycznymi, niestety lepiej znam się na mechanice niż na elektryce samochodu (prawie zawsze zlecam to komuś) więc może któryś z klubowiczów będzie wiedział coś więcej na temat tego czujnika...
k7s5a2:
Hm ... Przestudiowałem trochę stron i wynika z tego, że:
1. W wielu autach taki spadek jest zauważalny i nie jest to wada.
2. Problem może leżeć w:
a. regulatorze ładowania
b. silniku krokowym
c. szczotkach alternatora
d. połączeniach masowych
Z tego co udało mi się zebrać widzę, że starsze auta mają taki spadek dość częsty natomiast nowsze już niekoniecznie. Być może kwestia leży właśnie w tych wymienionych rzeczach bądź jest bardziej prozaiczna, czyli Accent II jest tak zbudowany, że obroty przy dodaniu obciążenia nie spadają natomiast Accent I nie ma w sobie takiej funkcji i po dodaniu obciążenia obroty spadają zgodnie z mocą jaką obciążamy alternator. Bezcennym słowem byłaby tutaj wypowiedź innego użytkownika modelu Accent X-3 i opis zachowania jego auta w tym przypadku. Być może moje auto nie jest jednak tak sprawne jak mi się wydaje aczkolwiek nie zauważyłem u siebie problemów z ładowaniem aku.
Pozdrawiam.
Zbyszek:
Miałem kiedyś taką przypadłość (nieznaczny spadek obrotów silnika po włączeniu np. świateł) w Nexii rocznik 98, którą miałem od nowości ale spadek był ledwo zauważalny i akurat w przypadku tego auta było to normą. Co do Accenta III generacji to kojarzę przynajmniej jednego takiego klubowicza: Vesoly
k7s5a2:
--- Cytat: "Zbyszek" ---Co do Accenta III generacji to kojarzę przynajmniej jednego takiego klubowicza: Vesoly
--- Koniec cytatu ---
Accent X3 - I Generacja
Accent LC - II Generacja
Accent MC - III Generacja
adams502:
Obroty nie powinny spadać przy włączaniu świateł, natomiast odczuwalna powinna być zmiana pracy silnika, który zaczyna pracować pod większym obciążeniem. Dlatego sterownik silnika poprzez większą dawkę paliwa stara się utrzymać obroty ok 800
Nawigacja
[#] Następna strona