Forum > Accent
Poszukiwany czujnik spadku napięcia
Kopruch:
Czy ktoś się może orientuje gdzie takowy czujnik się znajduje ?? :).Ktoś kiedys na forum wywrożył mi problem z elektryką, bo obroty silnika spadają gdy np włączę swiatła.
Dzisiaj grzebałem w hultaju i w koncu znalazlem moduł odłączonego alarmu i sprawdzilem jaki to model itd. W instrukcji montażu znalazlem w uwagach : "Zaleca się wyłączenie czujnika spadku napięcia"
Jesli instalator alarmu zastosowal się do rady to mogło by to tłumaczyć moje objawy z silnikiem. Alarm jest odłączony wiec chciałbym przywrócić stan pierwotny :).
k7s5a2:
--- Cytuj ---... obroty silnika spadają gdy np włączę swiatła.
--- Koniec cytatu ---
E ... Ale to jest normalny objaw. Tak ma być.
kml:
--- Cytuj ---E ... Ale to jest normalny objaw. Tak ma być.
--- Koniec cytatu ---
Normalne to jest w samochodach pokroju suzuki maruti i tico gdzie jest mały, w zasadzie cały czas niedoładowany akumulator. Nie ma takiej opcji, żeby w sprawnym accencie obroty spadały po włączeniu świateł no chyba że tam jest oświetlenie stadionowe. Co innego elektryczne siłowniki od szyb - one dają się odczuć i sprawdzałem to w kilku samochodach.
k7s5a2:
No cóż. Moje zdanie na ten temat jest odmienne. Jeśli obroty nie spadają o jakieś astronomiczne ilości to moim zdaniem wszystko jest dobrze. Ja mam sprawny alternator i akumulator oraz osprzęt elektryczny i odkąd posiadam ten samochód zawsze po włączeniu świateł na biegu jałowym obroty spadają o te 50 ~ 100 obr./min.
Nie wiem ... Może nie znam się ale włączenie świateł mijania = +/- 180 W obciążenia co według mnie musi odbić się na obrotach ...
Z góry będę wdzięczny za wyprowadzenie mnie z błędu jeśli się mylę.
kml:
--- Cytuj ---Z góry będę wdzięczny za wyprowadzenie mnie z błędu jeśli się mylę.
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem czy to błąd ale moim zdaniem instalacja i wydajność elektryki nie jest projektowana bez uwzględnienia obciążenia jakie generują światła etc. U mnie obroty ani drgną a zawsze tego pilnuję.
Kwestia tego, że to są inne samochody tez nie jest bez znaczenia w jakimś tam stopniu.
Nawigacja
[#] Następna strona