Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Wymiana oleju w skrzyni automatycznej i napędz

<< < (2/6) > >>

Watcher:
Czyli reasumując Panowie, nie ma co się bać wymieniać olej w ASB.
Jeśli bez wymiany filtra to oczywiście lepiej jest wymienić dynamicznie niż statycznie. Tutaj tylko minusem jest cena oleju. Uspokoiliście mnie.

Przez te wszystkie wpisy na forach w dalszym ciągu bym się obawiał pełnej wymiany z filtrem i rozbieraniem skrzyni. A może też niesłusznie?

[ Dodano: 2014-03-04, 14:31 ]
Apropos tego filmu na youtube, jeden komentarz mnie zadziwił:

"I'm just going to add my .02 on this. My 05 just turned 300K mi and this was the first time the trans fluid had been changed."

Kurde, auto tego kolesia nie miało wymienianego oleju do przebiegu 300K mil.
Te skrzynie muszą być niesamowicie żywotne.

martinez98:
Watcher: Instrukcja jest w necie i na forum w Download http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=category&id=16
Nie ma się czego bać, tylko trzeba myśleć, bo jak już zdejmiesz wąż z chłodniczki oleju i odpalisz... to nie ma stop. Jeden pilnuje i gasi jak trzeba, a drugi zalewa skrzynię. 8,5l wchodzi, ale ja miałem 9l i prawie wszystko poszło. Trzeba też dokładnie potem wyrównać poziom w skrzyni, żeby za dużo/za mało nie było. No i dla ścisłości... nie spuszcza się wtedy przez korek!

Jasne, że lepiej wymienić też filtr, ale wtedy koszt rośnie niebotycznie bo demontaż skrzyni.

Jaclwapl: stany owszem, myślisz na jakich forach znalazłem jak zrobić dynamiczną i jaki olej leją zamiast Castrola :)
Żeby nie było, aż tak oszczędny nie jestem, ale wydawać kasę na zapas to bezsens. Valvoline spełnia normy, jest sprawdzony za wielką wodą to czemu nie?

Watcher:
Dzięki za linka do instrukcji.

kamil3239:
panowie ja też się przymierzam do wymiany i znalazłem taki filmik. Ponoć to ta sama skrzynia co w santa proszę sobie zerknąć nie trzeba skrzyni demontować, wystarczy miske.
//www.youtube.com/watch?v=9Ly6cbbKa9A

kosmos2011:
http://hyundai.epcdata.ru/santa_fe/20872/transmission/korpus_akp-4345211/filtr_masl-47230/

22:40 //www.youtube.com/watch?v=yaHfboIR6B8

Kamil3239 gdzie w filtrze widzisz otwory do zamocowania go w ASB.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej