Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Wymiana oleju w skrzyni automatycznej i napędz
kosmos2011:
Czy możesz podać numer vin.
Watcher:
KM8SC73DX5U899419
kosmos2011:
ASB w Twoim samochodzie jest taka sama jak w wersji EU czyli przebieg po którym trzeba wymienić olej zależy od warunków w jakich jest eksploatowany samochód. Olej zawsze warto wymienić nie zależnie od przebiegu i nie wpłynie to negatywnie na pracę skrzyni.
Zmień w profilu datę produkcji na 2004.
Watcher:
Ok. 2005 to rok modelowy i I rej.
Czyli można zmieniać ten olej - koleś z ASO nie wiedział co mówi.
jaclwapl:
Nie jest nowiną, że kolesie z ASO nie wiedzą co mówią i jeszcze w błąd wprowadzają. Dobra rada od "doświadczonego" użytkownika Santka takiego jakiego masz TY... unikaj ASO. oni nie mają pojęcia o Santkach I generacji. Na tyle razy na ile byłem w ASO zawsze wychodziło na to, że znajomy Pan Józek mechanik wie lepiej i jest jakieś 5 razy tańszy niż ci z ASO, którzy za wszelką cenę chcą ode mnie wyciągnąć kasę mimo, iż wiedzą, że nie wiedzą jak naprawić :-D. Najlepiej dać im numer części oraz dokładną instrukcję naprawy - pomijam fakt, że trzeba im powiedzieć co dokładnie się zepsuło bo inaczej połowę samochodu wymienią a dalej działać nie będzie.
Miałem z nimi przygodę m.in. z lekko buczącym łożyskiem z przodu... za wymianę łożyska i do tego "koniecznie" abs i inne cuda niewidy chcieli prawie 2000 zł.... i to jeszcze już muszę się decydować bo części trzeba zamówić i taka jazda zagraża życiu..... stanęło na tym, że Pan Józek wymienił za 400 zł i bez abs'u się obyło.....
Reasumując ... odradzam ASO.
Nawigacja
[#] Następna strona