Forum > Santa Fe SM

Problem ze sprzęgłem po wymianie silnika

<< < (2/3) > >>

kml:
wojtek, z siłownikiem jest prosta sprawa (przynajmniej w accencie) trzeba go wyjać, założyć na czubek kulkę z lożyska i wsadzić z powrotem ;) U mnie róznica była kolosalna.

wojtek:
pewnie siłownik pójdzie do wymiany. Jeżeli chodzi o moc silnika CRDi VGT od TUCSONA jest ona taka sama jak w tym co został zdemontowany z mojego auta - 83kW, tak więc sprzęgło powinno sobie radzić bez problemu.

wlad:

--- Cytat: "wojtek" ---. Jeżeli chodzi o moc silnika CRDi VGT od TUCSONA jest ona taka sama jak w tym co został zdemontowany z mojego auta - 83kW, tak więc sprzęgło powinno sobie radzić bez problemu.
--- Koniec cytatu ---

ja się nie znam-ale vgt to chyba zmienna geometria turbiny i z nią silnik 2,0 crdi ma ponad 100kW.więc może jednak jest za mocny na stare sprzęgło?

wojtek:
też nie jestem znawcą w tej dziedzinie ale jak wejdziesz na stronę główną forum - rejestracja - specyfikacja modeli i jednostek napędowych to tam znalazłem że w Tucsonie ten silnik ma 113KM ( 2005 - 2006r), a np w SANTA FE jest 125KM. Ten silnik był zdementowany właśnie z Tucsona 2005r. Proszę napisać jeżeli to nie jest tak. Co do wytrzymałości sprzęgła:
http://moto.allegro.pl/item725821856_kolo_kompletne_sprzeglo_hyundai_santa_fe_crdi.html
wynika z tego że to samo sprzęgło jest montowane do każdego SF 2001-2006 bez względu na moc. Jak piszę nie jestem znawcą ale mój problem zmusił mnie do przestudiowania tego tematu. Chciałbym go rozwiązać więc piszcie o swoich przemyśleniach i doświadczeniach oczywiście.

Brt85:
Przglądając katalog części, zarówno Santa Fe jak i Tucsona, można natrafić na kilka rodzajów(nr seryjny) części w zależności od roku i silnika.
Więc możliwe, że masz nie to sprzęgło co potrzeba, dlatego występuje uślizg.
Patrząc po numerach, to żadne sprzęgło z SF nie "pokrywa się" z Tucsonem.
To taka moja hipoteza...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej