Autor Wątek: Wkład filtra oleju  (Przeczytany 3754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Waldemar

• Gość
Wkład filtra oleju
« dnia: 06 Wrzesień 2009, 12:11:19 »
Witam Wszystkich!
Mam pytanie może się ktoś z Was bawił w wymianę oleju .Chciałem wymienić w moim santa fe 2.0 crdi olej, i mam mały problem z odkręceniem wkładu oleju ,otuż z gory obudowy jest śruba którą kręce w prawo w lewo i nic to niedaje niemogę popuścić obudowy? amoże trzeba kręcić obudową ?
Bardzo proszę o podpowieć <co?> ?? :-D

Mam jeszce jedno pytanie : alternator napędza jakąś pompę do czego ona służy?
pomojemu tak wychodzi że jest to pompa do smarowania pompy wtryskowej? ?? ??

Pozdrawiam Waldek ?? :-D

on86

• Gość
Wkład filtra oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Wrzesień 2009, 12:20:53 »
z tego co mi wiadomo i z praktyki to odkręca się cały filter, a nie sam wklad. Ja zawsze wykręcałem cały filter chwytając kluczem do tegoż filtra całą obudowę.

Dareq36

• Gość
Wkład filtra oleju
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Wrzesień 2009, 16:58:56 »
..hm .., nie pamiętam .., ale wydaje mi się , że obudowa zostaje , a wyjmuje się wkład ..

adamus_1234

• Gość
Wkład filtra oleju
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Wrzesień 2009, 20:18:53 »
Witam, wymienia się tylko wkład i trzeba odkręcić tylko śrubę. Może już odkręciłeś a teraz trzeba lekko uderzyć ręką bo trzyma na uszczelce.
Pozdrawiam

Waldemar

• Gość
wymiana wkładu
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Wrzesień 2009, 21:27:03 »
Witaj cie
Dzięki Adamus widze że tysię orientujesz najlepiej w tych klockach !! Próbowałem odkrecić tą śrubę co idzie przez obudowe wkładu i ona tak jakby obracała się w miejscu ani do gury ani dokręcenie a obudowa trzyma.Adamus powiedz mi może w ten sposób jak odkręcałeś tą śrubę to ona Ci poszła do gury czy tylko minimalnie ,a może próbować samym wkładem odkręcać , no chyba że jest walnięty gwint na tej śrubbie lub na podstawie ale to by chyba tak nie trzymało mocno!!
Pozdrawiam Waldek :?: