Autor Wątek: tylna wycieraczka nie działa  (Przeczytany 21102 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bociek

• Gość
tylna wycieraczka nie działa
« dnia: 15 Luty 2014, 17:59:00 »
Witam,
drodzy fani tucsona, nie działa mi tylna wycieraczka, jadać do pracy uruchomiłem wycieraczkę, która to stanęła na 1/4 szyby. Niestety w ogóle nie reaguje na przełączania, czyściłem styki, ale nadal nic. Jedynie podczas jednorazowego włączania wycieraczki przełącznikiem, słychać puknięcie i przestaje. Co to się dzieje i ile będzie mnie kosztowało. Proszę o pomoc pozdrawiam.

dareczekw

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty 2014, 19:13:23 »
Miałem podobny problem a winowajcą wył zardzewiała oś co się przykręca wycieraczkę. Wyczyściłem i nasmarowałem wd40 i olejem silikonowym i wróciło do normy.

Bociek

• Gość
:)
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maj 2014, 22:08:38 »
dzięki za pomoc, pomogło od ręki :-)

raphal

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Styczeń 2015, 08:18:11 »
Koledzy mam podobny problem,tyle że w H i30. Pomogło nasmarowanie tylko z zewnątrz czy musieliście zdemontowac całą wycieraczkę//mechanizm żeby dokładnie wyczyścić oś?

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Styczeń 2015, 08:34:41 »
Najpierw popsikaj parę razy WD40 w odstęach kilkunastominutowych. Potem spróbuj na chwilę włączyć. Jeżeli nie idzie dalej, to posłuchaj, czy silniczek pracuje, czy słychać jakieś terkotanie. Jeżeli tak, to może być wymaggana wymiana całego siłownika - jakaś zębatka dostała po nosie (wycieraczka zazwyczaj jest obsadzona na zębatce, a i w środku jest przekładnia). Jeżeli nic nie słyszysz, spróbuj delikatnie popchnąć wycieraczkę - w sensie pomóc jej wystartować. Nic na siłę.
Tak czy inaczej - jak nie pomoże wd40 to pozostaje rozmontowanie i wyczyszczenie mechanizmu. Co swoją drogą zawsze daje lepszy efekt - wd40 jest "chwilówką" jeżeli chodzi o smarowanie. Sam mechanizm nie jest skomplikowany.
A do ściągnięcia wycieraczki być może będziesz potrzebował ściągacza do łożysk (ramię może być zapieczone)

raphal

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Styczeń 2015, 09:34:03 »
Silnik nie pracuje w ogóle, co kilka sekund słychać tylko cykanie... tak jakby nie mógł wystartować  (nie wiem czy jest tam jakiś kondensator który się spalił?). Dziś spróbuję to rozmontować i dokładnie wyczyścić

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Styczeń 2015, 11:32:10 »
Jeżeli słychać cykanie, to prawdopodobnie przeskakują zębatki. Nie ma kondensatora ani przetwornicy (raczej) ;) Rozbierz i wyczyść.

raphal

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Styczeń 2015, 20:19:57 »
zdjąłem osłonę tego napędu, wygląda na to że silnik działa (jeśli obrócić go ręcznie o kilka obrotów, po podłączeniu napięcia rusza) ale nie jest w stanie wykonać obrotu tego dużego plastikowego koła... ślimak obraca się kilka razy ale dalej się blokuje (duże koło minimalnie drgnie). Niestety nie jestem w stanie rozłożyć tych zębatek, nie ma żadnych śrub, wygląda to na nitowane połączenie/jednorazówkę... czy komuś udało się to rozebrać na części pierwsze? być może coś się zablokowało pod kołem zębatym połączonym bezpośrednio z osią wycieraczki

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Styczeń 2015, 20:52:46 »
Raphal to jest dział Tucson załóż nowy temat w dziale i30.

raphal

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Styczeń 2015, 21:51:08 »

Offline marek-f

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Luty 2015, 19:58:13 »
Witam
A gdzie jest bezpiecznik, przekaźnik od wycieraczki tylnej?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Luty 2015, 20:49:26 »

Nastar

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Marzec 2015, 23:05:30 »
W moim Getzu też mały problem z wycieraczką: sprężyna która dociska ramię do szyby robi to zbyt słabo i pióro wycieraczki prawie jej  nie dotyka. Efekt przetarcia bardzo mizerny.

Czy tę sprężynę trzeba wymienić czy pomoże jej małe odświeżenie ? Wygląda na trochę zmęczoną (rdza).

Raven

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Marzec 2015, 11:40:59 »
Czy ktoś mi powie jak zdemontować plastik od środka tak zeby go nie polamać a dostać sie do tego mechanizmu?

Offline pool21

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marzec 2015, 18:23:36 »
Witam panowie mam pytanko bo na szybko chciałem odkęcić tą śrubę pod wycieraczką i  urwałem ale nie demontowałem silnika od środka duże straty będą i czy dokupe rączke do szyby bo jest pęknięta ?