Autor Wątek: [ix20] Uszkodzona uszczelka pod głowicą  (Przeczytany 14636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] Uszkodzona uszczelka pod głowicą
« dnia: 14 Luty 2014, 20:56:19 »
Od listopada dolewałem płynu do chłodnicy co 500km 1L, teraz dolałem w poniedziałek i kontrolka zapaliła się w środę. Ja zawsze dolewałem płyn w ASO. Ledwo dojechałem w środę do serwisu. Na miejscu diagnoza, uszkodzona uszczelka pod głowicą. Auto zwłaszcza rano pierwsze odpalenie i brak mocy.Wiem że nie jestem pierwszą osobą która ma kłopt z uszczelką pod głowicą . Jak wy macie

Offline matrixx

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty 2014, 17:11:01 »
wygląda na to że nie dopilnowałeś poziomu płynu w chłodnicy i nastąpiło przegrzanie głowicy i stąd taka awaria,trochę  będzie kosztowało od listopada nie miałeś czasu sprawdzić w serwisie dlaczego tak dużo dolewałeś płynu (nasuwa się stare porzekadło ,,jak dbasz tak masz,,) powodzenia

pike69

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Luty 2014, 19:34:45 »
"Od listopada dolewałem płynu do chłodnicy co 500km 1L ..."
Oj chyba kolego przegapiłeś pierwsze objawy. 1 litr na 500km to już b. dużo i należało szukać albo nieszczelności zewnętrznej instalacji, albo jechać do serwisu.
U mnie od kiedy mam ten samochód (11 tys. km) nic nie dolewałem i dalej nie ma takiej potrzeby.
W poprzednich samochodach gdy musiałem dolewać więcej niż 0,25 litra na 1tys. km to szukałem przyczyny (w przypadku nieszczelności chłodnic osobiście nie polecam uszczelniaczy wlewanych do płynu - w Golfie załatwiłem sobie nagrzewnicę).

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Luty 2014, 01:36:34 »
Serwis czeka na części ,kazali mi jeździć nim i sprawdzać stan .
Na forach zagranicznych piszą o przypadkach znikającego płynu ,ale nikt nie miał tak drastycznej przygody

dekra

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Luty 2014, 13:23:56 »
Cytat: "lukasz.zst"
Serwis czeka na części ,kazali mi jeździć nim i sprawdzać stan .
Na forach zagranicznych piszą o przypadkach znikającego płynu ,ale nikt nie miał tak drastycznej przygody

No,no - nie wiem co to za mądry serwis, który po stwierdzeniu pękniętej uszczelki pod głowicą (tak wynika z wypowiedzi) dopuszcza w ogóle samochód do dalszej jazdy! Przecież grozi to kompletnym zniszczeniem silnika!

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Luty 2014, 13:49:06 »
Zakładam, że dopuszczenie odbyło się "na gębę" i bez świadków więc w razie awarii winien wyłącznie użytkownik :!:

pike69

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Luty 2014, 17:01:35 »
Myślę, że w dobie DHL-i i innych UPS-ów, dostarczenie uszczelki ( a powinna być na miejscu w serwisie w końcu ten silnik nie jest jakiś unikatowy) nie powinno zająć więcej niż 24-48 godz.
Chyba lepiej wymienić uszczelkę niż pół silnika.
Moja propozycja - zmień serwis, ale lepiej nie jedź do nich na uszkodzonej uszczelce pod głowicą.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Luty 2014, 20:54:18 »
Dam wam znać jak postępy idą. Na razie  nie maja auta zastępczego
Ale tak jak powiedziałem że czytałem na forach Hyundaia w Czechach,Niemczech i w Włoszech. zdarzają sie przypadku ubytku płyny, a w KIA były przypadki w Ceed i Venga uszkodzonej uszczelki  w silniki 1.6

Offline GRZECH

• Giełda
Re: [ix20] Uszkodzona uszczelka pod głowicą
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Luty 2014, 22:15:54 »
Cytat: "lukasz.zst"
Na miejscu diagnoza, uszkodzona uszczelka pod głowicą.

W jakim ASO?

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Luty 2014, 20:23:24 »
Niema w Polsce takich części, auta zastępczego niema może w piątek. Mogę zawsze odstawić auto do serwisu ale bez auta zastępczego nikt nie wie jak będzie długo czekać na części , znający Hyundaia Polska to 1-3 miesięcy

Offline matrixx

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Luty 2014, 20:07:42 »
to chyba jakiś serwis u pana Mietka gdzie czeka się na produkcje z chin w trójmieście 3-7 dni w ASO.

ParadoxalShadow

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Luty 2014, 20:28:51 »
Pęknięta uszczelka pod głowicą - powinny pojawić się pęcherze powietrza w zbiorniczku płynu chłodzącego, piana, nie naturalny kolor. Jeśli tak nie miałeś to może jednak nie uszczelka? Może zwykła nieszczelność układu chłodzącego? Serwis pewien na 100%, że to UPG?

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Luty 2014, 23:06:18 »
Cytat: "matrixx"
to chyba jakiś serwis u pana Mietka gdzie czeka się na produkcje z chin w trójmieście 3-7 dni w ASO.

Nie niema tych części i w Polsce pytałem sie w rożnych serwisach . Jak będę miał auto gotowe to napiszę

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Luty 2014, 23:24:48 »
Naprawa będzie przeprowadzona na gwarancji bo jeśli nie to zamienniki np. Reinz są dostępne od ręki, a i pewnie w tym sklepie http://www.kiasklep.pl oryginał by się znalazł.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Luty 2014, 23:28:25 »
Cytat: "kosmos2011"
Naprawa będzie przeprowadzona na gwarancji bo jeśli nie to zamienniki np. Reinz są dostępne od ręki, a i pewnie w tym sklepie http://www.kiasklep.pl oryginał by się znalazł.

Bardzo dziękuje , a czy jest jakis sklep  z akcesoriami