Forum > i30 FD
[i30 FD] Wymiana oleju
Endrju89:
MANNOL LEGEND+ESTER 0W40
Lepkość kinematyczna w 40 C - 68.2
Lepkość kinematyczna w 100 C - 12.55
Indeks lepkości - 185
Temperatura zapłonu - 224
Temperatura płynięcia - -50
TBN - 10.1
MANNOL OEM RENAULT NISSAN 5W40
Lepkość kinematyczna w 40 C - 79.60
Lepkość kinematyczna w 100 C - 14.20
Indeks lepkości - 175
Temperatura zapłonu - 234
Temperatura płynięcia - -42
TBN - 10.5
MANNOL OEM HYUNDAI KIA 5W30
Lepkość kinematyczna w 40 C - 65
Lepkość kinematyczna w 100 C - 11.22
Indeks lepkości - 166
Temperatura zapłonu - 222
TBN - 7.64
Wniosek ? najlepszy wg. mnie będzie MANNOL LEGEND+ESTER 0W40
http://uszlachetniacze.blogspot.com/2016/11/9-zlotych-zasad-wyboru-najlepszego-oleju.html
Jak byś chciał dobry olej spełniający normę ACEA A5/B5 to zobacz jeszcze :
AMSOIL 5W30 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil (ASL)
Chyba że chcesz coś innego to luknij do tego tematu: http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=9340
adrian89:
Witam
Liczę, że ktoś mi w miarę szybko pomoże. Mam i30 z 1.4 z 2009 z przebiegiem ok 60 tys km i przed zakupem poprzedni właściciel wlał TOTAL-9000 FUTURE NFC 5W30. A z racji tego, że cała rodzina jeździ na Castrol Edge 5w30 wpadłem na pomysł by zalać i nim do tego filtr paliwa Mann w811/80. Ale pan w sklepie zapytał się mnie czy chce zwykłego czy CASTROL EDGE LL TITANIUM FST 5w30. Niech ktoś mi powie czym się różni jeden od 2? I poza tym doczytywałem, że Castrol nie jest polecany a może mi ktoś powiedzieć o co chodzi z nim? Bo jestem w kropce. A chce by samochód jeździł jak najlepiej.
Wiec jak coś to proszę o poradę jaki olej :)
Endrju89:
W zasadzie oba są podobne - przypuszczam że, nawet nie zauważył byś różnicy gdybyś zalał jednym a po jakimś czase zlał stary i zalał drugi.
Castrol Titanium FST
Lepkość kinematyczna w 40 C - 66
Lepkość kinematyczna w 100 C - 11.6
Indeks lepkości - 173
Temperatura zapłonu - 196
Temperatura płynięcia - -39
TBN - b/d
Castrol Edge ( zwykły )
Lepkość kinematyczna w 40 C - 70
Lepkość kinematyczna w 100 C - 12
Indeks lepkości - 169
Temperatura zapłonu - 202
TBN - b/d
Co do tego dlaczego Castrol ma złą opinie ? Nie wiem jak jest teraz ( choć pewnie niewiele się zmieniło ) można trafić na podróbki tzn. opakowanie Castrol a w środku najtańszy Lotos albo jeszcze coś gorszego, z resztą sam kiedyś używałem Castrola i nie mam miłych wspomnień - miałem kiedyś Astrę II 1.4 4 lata ( co rok wymiana oleju ) i o ile po pierwszej wymianie ( zawsze lałem Magnatec 10W40 ) było ok to już 5 wymiany samochód nie dotrwał - zatarty silnik - nie wiem czy olej był bezpośrednią przyczyną czy też nie, nie mniej jednak uraz pozostał dlatego w kolejnym aucie wymieniałem zawsze na Mobil 1 New Life 0W40 ( pomijając nieudolny serwis który mi źle złożył rozrząd ) było ok
adrian89:
Witam ponownie
Otóż mam pytanie odnośnie normy ACEA. Bo do G4FA polecana jest A5 a kupiłem Casrol Edge i tam jest norma C3. Pytanie moje jest więc takie czy ta norma będzie odpowiednia?
arni_23:
blog o olejach
sklep z dobrymi olejami
powyżej linki do strony czarnepaliwo.pl
Zainteresowani znajdą porządny olej do swoich aut.
Gdzieś na HKP któryś z forumowiczów odsyłał już na tę stronę.
Nawigacja
[#] Następna strona