Forum > i30 FD
[i30 FD] Wymiana oleju
mleno:
Witam
Jestem posiadaczem I30, benzynka, 80 KW 2009r. Sprowadziłem go z Niemiec. Tam był zalewany olejem MOTUL 10W40. Przebieg 75000 km.
Jaki polecalibyście olej przy tym przebiegu ?
kosmos2011:
Taki jaki zaleca producent silnika czyli lepkość :0W40 lub 5W30 lub 5W40 klasa jakości API SL lub wyższa ACEA A5 lub wyższa. Pojemność układu smarowania (wraz z filtrem) 3,3 l. Filtr oleju MANN W811/80, KNECHT OC205.
Dobry olej do G4FA to MOBIL 1 0W40 new life cena ok 130 pln/4l + http://www.zmienolej.pl/oferta/dodatki-do-oleju/bg-109-plukanka-do-silnikow-325ml-detail
HMP:
W ASO leją castrola lub shella helix ultra arl 5W30
mario:
Witam serdecznie wszystkich - właśnie zakupiłem i30 1.4 benzyna 109 km z przebiegiem 80 tys. Otóż mam taki dziwny nietypowy problem chce wymienić olej filtry itd. ale olej jaki jest wlany w serwisie w Niemczech Castrol GXL 10W-40 nie da sie kupić w w moim mieście i na allegro po prostu go nigdzie nie ma. Zalecany jest Shel Helix 5W-40 ale to jest syntetyk. Pytanie czy moge zakupić ten Shel 10W-40 bez bojaźni o silnik ?? No i zastanawia mnie jeszcze jedno auto z 20 tys przebiegiem i serwis wlewa półsyntetyk ???( papiery oryginał )
kosmos2011:
--- Cytat: "mario" ---Pytanie czy mogę zakupić ten Shell 10W-40 bez bojaźni o silnik
--- Koniec cytatu ---
Nie nie możesz. Przeczytaj wątki olejowe np forum Toyoty, Mazdy itd wtedy przyswoisz wiedzę która zlikwiduje bojaźń o silnik.
--- Cytat: "mario" ---No i zastanawia mnie jeszcze jedno auto z 20 tys przebiegiem i serwis wlewa półsyntetyk ???( papiery oryginał )
--- Koniec cytatu ---
Wlewają też mineralny bo przecież to nie ich samochody, a wszystko jest kwestią pieniędzy.
Sam musisz zadbać o swoje i po oleju na literę C (oczywiście mają też super oleje) zrobić płukankę (tylko nie pytaj czy nie rozszczelni silnika).
I na koniec ten Shell 5W40 to nie syntetyk tylko HC i na forum działa funkcja szukaj.
Nawigacja
[#] Następna strona