Forum > i30 FD

[i30 FD] Wymiana oleju

<< < (5/40) > >>

mario:
Ehh to żeście pojechali po mnie niepotrzebnie bo to mój samochód i moja sprawa czy stoi czy jeździ a to nie jest przedmiotem dyskusji ( co niektórzy to chyba mają problem czytania ze zrozumieniem) Jeżdżę mało do pracy mam 3 km i jeżdzimy na 3 samochody więc co 3 tygodnie no i sporadyczne wypady na zakupy i to wszystko. Ale to nie jest wina tego że samochód pali mi olej. Sprawdziłem w zbiorniczku wyrównawczym żadnych oznak syfu jest czyściutko, jedynie mam pytanko do Kosmos2011 ile mniej więcej powinno wynosić ciśnienie sprężania ??? Za miesiąc się zgadałem z mechanikiem co by mi pomierzył i sprężanie i spaliny.
Jeszcze jedno pytanko wcześniej jeździłem Seatem Cordoba ( 9lat ) 75km i podczas puszczania sprzęgła auto bez dodawania gazu ruszało bez problemu nawet pod lekką górkę. Natomiast jedyna rzecz która mnie doprowadza do szału po zmianie na Hyundaia i30 jest taka że w tym aucie tego sie nie da zrobić i muszę puszczać sprzęgło i jednocześnie dodawać gazu bo inaczej mi go strasznie dusi no i wiadomo zgaśnie nawet na prostej drodze ( ale dopiero jak autko sie zagrzeje i obroty spadną ) Pytanko moje jest takie czy po prostu ten typ tak ma czy ja coś nie tak robię. No i ślicznie wszystkim dziękuje za jakiekolwiek sugestie, podpowiedzi, rady Pozdrawiam :)

kosmos2011:
Normalne 12,5 kg/сm²,
Minimalne 11,0 kg/сm²
Maksymalna różnica między cylindrami 1,0 kg/сm²

bobekos:
mario co do sprzęgła to mogę dodać że ten typ tak ma. Wymieniałem w swoim i30 kompletne sprzegło na valeo i po wymianie nadal nie mogę ładnie ruszać. Albo za duzo gazu, zryw lub za mało. Z tego co wiem to w Mazdzie 3 I generacji jest tak samo bo mój mechanik ją ma i narzeka ale do wszystkiego można się przyzwyczaić. Ja zauważyłem że jak auto się rozgrzeje to jest spokojniejsze i sprzęgło lżejsze...? :)

Krzysiek:
Nie długo też mnie czeka wymiana oleju,tylko nie wiem który olej wybrać bo co wymiana to inny :-/
wymiana 1-castrol edge prof 5w30LLlll
2-castrol magnatec prof 5w30
3-na fv tylko napisali olej 5w30
4-castrol edge prof 5w30 LL04
Który kupić :?:

piwi:
Olej ten olej ;) Proponuję Ci zakupić Shella, dokładnie z taką specyfikacją jaka jest w instrukcji obsługi, czyli Shell Helix Ultra Professional AF

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej