Autor Wątek: [i30 FD] Wymiana oleju  (Przeczytany 119831 razy)

karol0773

• Gość
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Luty 2016, 17:59:20 »
Napisałem już odnośnie pomocy :) jak może stwierdzić, że ubywa mu oleju 0.9l na 1000km skoro tylko tysiąc przejechał?  Tylko o to mi chodzi.

piwi

• Gość
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Luty 2016, 19:15:56 »
Tak na logike, skoro przejechał 1000km i stwierdził, że ubyło 0.9 litra to ubytek jest 0.9l/1000km...

Denny4

• Gość
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Luty 2016, 19:42:26 »
Panowie ....

Nie jest wstydem przyznać się że kupiło się samochód z kręconym licznikiem.
Nawet nie jest wstydem zorientować się w tym fakcie po kilku miesiącach lub nawet latach.
Ale wstydem jest kupić samochód i patrzeć na niego jak marnieje i traci na wartości.
Jeżeli poprzedni "dziadek" też tak mało jeździł to nie jest wykluczone że przez sporadyczne użytkowanie silnik dał.... tłoka.
Można gdybać o tym przebiegu ale fakt jest taki że silnik niedomaga (lub jego właściciel) i trzeba coś tutaj zaradzić.
Trzymajmy się tematu i postarajmy się człowiekowi pomódz.
Sam jestem ciekaw czy ten olej napewno ubywa i jeśli tak to którędy  :-P

Offline bobekos

• Giełda
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Luty 2016, 20:20:26 »
Popieram przedmówce...i kolegę niżej :)

Offline kosmos2011

• Giełda
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Luty 2016, 20:32:15 »

mario

• Gość
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Luty 2016, 11:38:33 »
Ehh to żeście pojechali po mnie niepotrzebnie bo to mój samochód i moja sprawa czy stoi czy jeździ a to nie jest przedmiotem dyskusji ( co niektórzy to chyba mają problem czytania ze zrozumieniem) Jeżdżę mało do pracy mam 3 km i jeżdzimy na 3 samochody więc co 3 tygodnie no i sporadyczne wypady na zakupy i to wszystko. Ale to nie jest wina tego że samochód pali mi olej. Sprawdziłem w zbiorniczku wyrównawczym żadnych oznak syfu jest czyściutko, jedynie mam pytanko do Kosmos2011 ile mniej więcej powinno wynosić ciśnienie sprężania ??? Za miesiąc się zgadałem z mechanikiem co by mi pomierzył i sprężanie i spaliny.
Jeszcze jedno pytanko wcześniej jeździłem Seatem Cordoba ( 9lat ) 75km i podczas puszczania sprzęgła auto bez dodawania gazu ruszało bez problemu nawet pod lekką górkę. Natomiast jedyna rzecz która mnie doprowadza do szału po zmianie na Hyundaia i30 jest taka że w tym aucie tego sie nie da zrobić i muszę puszczać sprzęgło i jednocześnie dodawać gazu bo inaczej mi go strasznie dusi no i wiadomo zgaśnie nawet na prostej drodze ( ale dopiero jak autko sie zagrzeje i obroty spadną ) Pytanko moje jest takie czy po prostu ten typ tak ma czy ja coś nie tak robię. No i ślicznie wszystkim dziękuje za jakiekolwiek sugestie, podpowiedzi, rady Pozdrawiam :)

Offline kosmos2011

• Giełda
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Luty 2016, 12:43:56 »
Normalne 12,5 kg/сm²,
Minimalne 11,0 kg/сm²
Maksymalna różnica między cylindrami 1,0 kg/сm²

Offline bobekos

• Giełda
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Luty 2016, 13:30:34 »
mario co do sprzęgła to mogę dodać że ten typ tak ma. Wymieniałem w swoim i30 kompletne sprzegło na valeo i po wymianie nadal nie mogę ładnie ruszać. Albo za duzo gazu, zryw lub za mało. Z tego co wiem to w Mazdzie 3 I generacji jest tak samo bo mój mechanik ją ma i narzeka ale do wszystkiego można się przyzwyczaić. Ja zauważyłem że jak auto się rozgrzeje to jest spokojniejsze i sprzęgło lżejsze...? :)

Offline Krzysiek

• HKP
  • **
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Luty 2016, 22:43:21 »
Nie długo też mnie czeka wymiana oleju,tylko nie wiem który olej wybrać bo co wymiana to inny :-/
wymiana 1-castrol edge prof 5w30LLlll
2-castrol magnatec prof 5w30
3-na fv tylko napisali olej 5w30
4-castrol edge prof 5w30 LL04
Który kupić :?:

piwi

• Gość
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Luty 2016, 00:00:27 »
Olej ten olej ;) Proponuję Ci zakupić Shella, dokładnie z taką specyfikacją jaka jest w instrukcji obsługi, czyli Shell Helix Ultra Professional AF

Offline Krzysiek

• HKP
  • **
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Luty 2016, 20:44:57 »
Bo sprawdzałem tą specyfikacje nie wiem czy dobrze bo żaden nie spełniał tych norm.A jak za mienie na Shella to nie będę musiał żadnej płukanki silnika robić

Offline kosmos2011

• Giełda
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Luty 2016, 21:04:07 »
Do silnika G4FA należy stosować olej o lepkościach 0W40 lub 5W30 lub 5W40 jakości ACEA A5 to co do tej pory stosowałeś z jednym wyjątkiem to oleje C3 czyli do Dpf. Płukanka nie zaszkodzi rób spokojnie.

Offline Krzysiek

• HKP
  • **
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Luty 2016, 23:36:08 »
To serwis nie wie co leje masakra.Został jeszcze rok gwarancji,ale chyba już nie będę dawał do aso.Świece też nie wymienili przy 60tys,ani płynu hamulcowego a samochód prawie 4 lata ma

Offline adrianc90

• Giełda
[i30 FD] Wymiana oleju
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Luty 2016, 22:03:55 »
Serwis najprawdopodobniej zalał ci C3, bo te oleje są po pierwsze tańsze, po drugie bardziej popularne i pewnie mieli akurat taki w beczce, ALE to nie jest tak, że zalanie takiego oleju wyrządziło jakieś szkody twojemu silnikowi. Olej ACEA A5 jest zalecany, ale jego stosowanie nie jest konieczne. Po prostu podążając za proekologicznym trendem producenci każą nam stosować coraz bardziej paliwooszczędne oleje a ten właśnie taki jest. Tyle, że czym bardziej olej paliwooszczędny tym gorzej smaruje.

Ja swój mam zalany motulem 8100 x-clean 5W40. Wybrałem 5W40, bo zależało mi na dobrym smarowaniu, bo w moim dieselu olej smaruje jeszcze łańcuch rozrządu i turbo.

Ty spokojnie możesz stosować 5W30. Jeśli chcesz mieć olej zgodny z ACEA A5 to polecam Motul 8100 eco-energy 5W30 tyle, że on kosztuje ok. 200 zł 5litrów. Nic ci się nie stanie jak zalejesz X-clean+ 5W30, który kosztuje ok. 160 zł i ma specyfikację ACEA C3 a nawet jak zalejesz X-clean FE 5W30 za ok. 120 zł - specyfikacja ACEA C2/C3. Przepłucz też silnik tylko jakąś dobrą płukanką Motula czy Liqui Moly a nie jakąś K2 ;)

Jeśli miałbym odradzić jakiś olej to byłby to Castrol. Sam nie mam zbytnio kontaktu z mechanikami, ale rozmawiałem z przedstawicielami, którzy jeżdżą do nich codziennie i powiedzieli, że wśród coraz większej rzeszy mechaników panuje opinia, że Castrol zostawia straszny syf. Przeszło mi przez głowę nawet zalanie swojego auta Castrolem Edgem 5W30, bo taki był lany wcześniej ale zostałem oświecony taką oto właśnie opinią.
Wybrałem Motula i nie żałuję, więc jest to olej, który mogę polecić. Silnik jest cichy, pracuje równo, nic złego się nie dzieje. Koleszka na tym samym parkingu stawia i30CW też z 1.6CRDI. Kiedyś zdażyło nam się odpalić auta mniej więcej w tym samym czasie. Jego silnik praktycznie zagłuszył mój. Oczywiście ogólny stan silnika ma na to duży wpływ, ale olej też jakiś ma.

Co do reszty olejów typu Shell, Mobil, Lotos to "nie wiem, nie znam się, nie orientuje się, zarobiony jestem".

Nowy_forum

• Gość
Jaki olej wybrać ?
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Marzec 2016, 02:14:40 »
Witam wszystkich a zwłaszcza posiadaczy i30 :)
Zamierzam zabrać się za wymianę oleju i zwracam się do was z prośbą o pomoc.
W samochodzie nie znalazłem żadnej kartki która by mówiła o nazwie oleju jaki mam obecnie i nie bardzo wiem w jaki się zaopatrzyć, a więc jaki olej najlepiej wybrać do I30? (i30 1.4 77kW 2009 benzyna)
Z góry dziękuję za pomoc. :)
pozdrawiam