Autor Wątek: [Lantra J2] Tuning oświetlenia wnętrza  (Przeczytany 8137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OuTchOrN

• Gość
[Lantra J2] Tuning oświetlenia wnętrza
« dnia: 13 Luty 2014, 14:04:52 »
Witam, chciałbym trochę rozjaśnić wnętrze mojej Lantry. Postanowiłem wymienić obecne oświetlenie na ledowe oraz dodać oświetlenie stóp. Chciałbym podłączyć to oświetlenie do lampki śodkowej lub bezpośednio do rpzycisku w drzwiach któy odpowiada za zapalanie się lampki.
Czy należałoby wymienić bezpiecznik na mocniejszy, czy zmieniając oświetlenie na ledowe, zmniejsze tak pobór prądu, żę podłączenie dodatkowych kilku W nie obciąży instalacji?
Co sądzicie o tego typu rozwiązaniu? :)

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Luty 2014, 16:14:27 »
Ja w swoim Gacku zamontowałem dodatkową lampę kabinową i wszystkie żarówki w kabinie i bagażniku wymieniłem na LED. Bezpiecznik bez zmian i wszystko pięknie działa.
Poniżej link do tego tematu:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3461

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Luty 2014, 16:44:21 »
Moja Lantra gdy otworzę drzwi zapala tylko lampkę na środku. To za małę oświetlenie i z przodu np. w nogach jest niedostateczna widoczność. Zakupiłem już taśmę led, i zatasnawiam się jak to wpiąć do całęgo ukłądu, nie ciągnąc kabli przez całe auto ^^

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Luty 2014, 20:03:15 »
Można podłączyć się do kostki MM02 (powinna być na wysokości słupka A koło komputera) która zasila lampkę sufitową. Nie jestem do końca pewny czy ta kostka jest dostępna (może być tu pod deską). Jeśli jednak nie będzie dojścia to można podłączyć się do krańcówek przednich drzwi (masa kostki M47 i M52) które są dostępne po zdjęciu tapicerki słupka B. Zasilanie (plus) może być z kostki EM01 która jest dostępna koło komputera. Jak to wszystko się połączy to przy otwartych drzwiach będzie widać brudne buty, a po zamknięciu już nie  :lol:        
Najlepiej zamontować do wszystkich lampek czasowy ściemniacz który będzie podtrzymywał oświetlenie jakiś czas po zamknięciu drzwi.

[ Dodano: 2014-02-13, 20:25 ]
Jest jeszcze możliwość montażu dodatkowej lampki tak jak to zrobił Albert

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=42671#42671

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Luty 2014, 20:38:23 »
Jaki ściemniacz zamontować i gdzie? Kiedyś widziałem, ale jeden kosztował 14 zł.
Chyba, że dałbym go przed kostką na linii komputer kostka, która idzie do słupa, a podłączyć za kostką :).
Polecasz jakiś tani ściemniacz? A może wystarczy wlutować kondensator o sporej pojemności, który przetrzyma przez chwile ładunki potrzebne do zasilenia lampek^^.
Rozkręcę jutro słupek A i zobaczę tą wtyczkę MM02,jeśli będzie dostępna będzie po sprawie^^, tylko wepnę jeszcze przed wtyczką ściemniacz i po temacie^^

Offline Tekkenmoor

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Luty 2014, 18:32:03 »
Ja w swojej Lantrze mam właśnie tak zrobione tj. światła na stopy dla wszystkich pasażerów, światła pod drzwiami i jeszcze w bagażniku wymieniłem. Plus(+) od bezpiecznika świateł awaryjnych, a masa(-) z czujnika (podwójny włącznik/wyłącznik) na słupku, także światła zapalają się tylko jak są otwarte drzwi :)

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Luty 2014, 21:23:14 »
Ja narazie zmieniłem żaróweczki na ledy. Teraz podłączam przednie światełka które są z przodu w podsufitówce do lampki na środku. Oświetlenie kuleje. Możesz fotki kolego podesłać? Tył i bagażnik jest ładnie oświetlony.
Bardzo bym się cieszył jak fotki byś wrzucił :)

Offline Tekkenmoor

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Luty 2014, 12:52:03 »
Z chęcią zrobię jak tylko uruchomię swojego hultaja.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Luty 2014, 15:28:32 »
Podłączyłem przednie światła do lampki na środku. Więc mam oświetlony przód wnętrza, jednak wada, że jak zapalę z przodu to na środku też się zapala. Jeszcze tego nie rozwiązałem. Wsadziłem ledy. Zmieniłem też pozycję oraz oświetlenie tablicy. Czy żarówki postojowe muszą posiadać homologację?
Zdjęcia:

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Luty 2014, 19:23:09 »
Cytat: "OuTchOrN"
Czy żarówki postojowe muszą posiadać homologację?
yhy

Offline Tekkenmoor

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marzec 2014, 19:11:20 »
Dzisiaj przypomniałem sobie że obiecałem kilka fotek, tak więc wrzucam (wiem jakość słaba  :-( bo telefonem)

W bagażniku też zmienione  ;-)

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Marzec 2014, 18:26:27 »
Ładnie, ja również zmieniłem w bagażniku na ledy. Dorzucę foteczki jak naprawię swoją lantrę^^.
Możesz zrobić fotkę nie zapalonych światełęk, za dnia? głownie chodzi mi o drzwi jak to tam zamontowałeś:)