Forum > i30 FD

Komputer pokładowy - średnie spalanie

<< < (6/7) > >>

Carexpert:
Pali zdecydowanie mniej chyba ze jestes katorżnikiem! Wykasuj spalanie a najlepiej juz po rozgrzaniu silnika i zobaczysz ze nawet w miescie jak sie postarasz bedziesz mial spalanie na poziomie 6 litrow. Niestety co korek czy swiatla to sie zmienia a najbardziej wzrasta rano na zimnym silniku. Wiem bo swego czasu sie bawilem w takie eksperymenty z tym wskazaniem. Ja mam srednia latem 7,8l przy jezdzie tylko w miescie i w korkach. Zima jest to 8,3-8,5 prawdziwa srednia czyli skasowana przy tankowaniu i do nastepnego tankowania czyli srednia z okolo 600 km. Wychodzi wiec ze pali okolo 0,5 litra wiecej niz lzejsza Skoda Felicia 1,3 bez klimy i takiego wyposazenia wiec chyba ciezko mowic tu o duzym spalaniu.

ir:

--- Cytat: "Carexpert" ---Pali zdecydowanie mniej chyba ze jestes katorżnikiem! Wykasuj spalanie a najlepiej juz po rozgrzaniu silnika i zobaczysz ze nawet w miescie jak sie postarasz bedziesz mial spalanie na poziomie 6 litrow.
--- Koniec cytatu ---

Nie jestem katorżnikiem. Mam raczej lekka noge bo mój terek jak przycisne moze wciagnac 15 l i wiecej. A staram sie żeby było w granicach 11 l/100km

Zrobiłem jak zasugerowałeś. Zresetowalem licznik. Obecnie średnia to 8.8 l/100km
6 l/100 km to robi kangoo z silnikiem 1.5 DCI a nie benzyna. :-P

Carexpert:
Ja potrafie zejsc do 6 ale nie mozna przekraczac 60km/h i jezdzic bez gazu wiec to ciezkie i robie to tylko czasem w celach zabawy. A o sredniej 8,8 mowilem ze to norma!

ir:
Można
zszedłem już do 8,5 l/100 :-D

Carexpert:
Gratuluje w warunkach zimowych w miescie mnie sie ten manewr jeszcze nie udal! Jak tego dokonales?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej