Forum > i30 FD

Komputer pokładowy - średnie spalanie

<< < (5/7) > >>

Carexpert:
Wtryskiwacze pracuja zawsze poza sytuacjami wlasnie hamowania silnikiem i dlatego silnik hamuje a nie rozpedza sie dalej i dlatego jest to ekonomiczniejsze. W kazdym innym przypadku i na kazdym zakresie obrotow wtryskiwacze podaja paliwo bo inaczej co by napedzalo silnik w zakresie tych twoich 1200 obr/min? To ze co napedza silnik w zakresie do 1200 obr/min? Perpetum mobile nie wymyslono!

Witek:

--- Cytat: "wlad" ---poniżej określonych obrotów wtryski są ponownie uruchamiane -silnik dostaje paliwo,więc oszczędności ani ekologii już nie ma :mrgreen:
--- Koniec cytatu ---

Dokładnie tak jest. Np. we Fiacie Punto I generacji wtryski są załączane gry prędkość obrotowa spadnie do 1000 obr./min.

wlad:

--- Cytat: "Carexpert" ---Wtryskiwacze pracuja zawsze poza sytuacjami wlasnie hamowania silnikiem i dlatego silnik hamuje a nie rozpedza sie dalej i dlatego jest to ekonomiczniejsze.
--- Koniec cytatu ---

ponieważ dość ciężko jak widać przychodzi mi tłumaczenie najprostszych spraw,to proponuje eksperyment.podczas jazdy pod jakąś górkę jadąc np.na 2 lub 3 biegu zacznij hamować silnikiem[zdejm nogę z gazu].zauważysz niezwykłe zjawisko-auto zacznie hamować,ale po osiągnięciu pewnych obrotów będzie utrzymywalo ustalona prędkość.to jest właśnie ten przedział obrotów,przy których wtryskiwacze znów pracują.

wtom:
dokładnie. chodzi o to by nie zadusić silnika. inaczej w korku nie mógłby się samochód toczyć.

ir:
Ponieważ mój Terracan jest w naprawie poruszam się I30 (auto zastępcze)
Gdy go odbierałem z ASO - srednie spalanie na komputerze to 10,3 l/100 km (benzyna 1,6)
Obecnie zszedłem już do 9,1 l/100 km
Mimo wszystko bardzo dużo...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej