Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Jaka jest kolejność cylindrów?

<< < (2/3) > >>

PawelR17:
Dzisiaj posprawdzałem sprężanie na cylindrach i okazało się że na 1 i 5 mam nie całe 7bar, pierwszy skok wskazówki w obu przypadkach leci do max 3.5bar.
Sprawdzane na zimnym silniku.
Podciśnienie w kolektorze na wolnych obrotach prawie 500mbar :shock: .
Oczywiście szczelność dolotu sprawdzona.
Jaki powinien być prawidłowy przepływ powietrza dla tego silnika na wolnych obrotach? Na chwilę obecną mam ok 8-9 kg/h i ta wartość wydaje mi się zbyt mała.

Pozdrawiam

martinez98:
Wydaje się nieco mało. Ja u siebie mam około 4,8g/s czyli jakieś 17kg/h bez klimy.
Podciśnienie na wolnych zwykle około 0,30 i to w większości silników. Mam inny silnik, ale też V6 więc myślę, że MAF powinien pokazywać u Ciebie więcej. Może niech wypowie się ktoś inny z tym samym.

PawelR17:
Dzieki za info
Mi też się wydaje ze maf powinien wskazywać nie mniej niż te 17kg/h
no i co do podciśnienia to faktycznie powinno być ok. 0.30 a u mnie jest ok 0.50.
Tak więc na chwilę obecną moja teoria jest taka że są powypalane gniazda zaworowe co powoduje przedmuchy. Z tego co wiem w tych silnikach nie ma hydraulicznych popychaczy zaworowych i trzeba to ustawiać ręcznie.

Pozdrawiam

martinez98:
Niestety nie potwierdzę, ale jeśli nie ma hydrauliki to oczywiście zacznij od regulacji - to podstawa w takiej sytuacji. W innym wypadku to co najmniej lewe powietrze.

PawelR17:
Może ktoś wie o jakimś sofcie z danymi diagnostycznymi do aut amerykańskich?
coś jak nasza Autodata.
Jakoś nie udało mi się dokopać do zbyt wielu informacji na temat tego silnika.

[ Dodano: 2014-03-28, 21:36 ]
No i moje przypuszczenia się potwierdziły. Są podparte zawory i nie ma tam hydraulicznych popychaczy, które by się same dopasowały.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej