Autor Wątek: Stuki z okolic deski rozdzielczej  (Przeczytany 5993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piotr

• Gość
Stuki z okolic deski rozdzielczej
« dnia: 27 Sierpień 2009, 11:20:22 »
Witam,

Od roku borykam sie z problemem stukow w okolicach deski rozdzielczej, badz wlotu powietrza po lewej stronie kierownicy. Trudno dokladnie zlokalizowac zrodlo. Odglos przypomina poluzowana srubke i pojawia sie na nierownosciach. Bylem juz na 4 jazdach z roznymi serwisantami ale twierdza ze tego nie slysza. Oczywiscie ja slysze caly czas :/.
Za pierszym razem bez osluchiania wymienili element wspomagania kierownicy - fabryczny byl montowany za duzy.

Czy ktos moze spotkal sie z podobnym problemem?

Pozdrawiam

Piotr

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Październik 2009, 14:53:41 »
Witam,

Problem wydaje sie byc rozwiazany. Po 4 jazdach z diagnostami ASO w 2 roznych serwisach. Okazalo sie ze stukaly luze kable pod deska rozdzielcza. Panowie je spieli i teraz jest ok. Troche jednak zajelo mi przekonanie ze to wplywa na funkcjonalnosc pojazdu bo gwarancja nie obejmuje problemow ktore na nia nie wplywaja.

Pozdrawiam

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Październik 2009, 09:03:06 »
Dobrze, że udało się rozwiązać problem.

Carexpert

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopad 2009, 23:07:53 »
Ja walczylem ze stukiem z 7 miesiecy. Jezdzilem nie wiedzieli co rozebrali zlozyli nic nie znalezli. Mieli mnie za marudnego klijenta po czym przy jakiejs wizyty powiedzieli mi ze juz wiedza co to puka mi w kolumnie kierownicy. Podobno jest akcja naprawcza na kolumny kierownicy bo brzeczy w nich sprzeglo elektrycznego wspomagania. Wymienili mi na gwarancji cala kolumne i jest ok.

Carexpert

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopad 2009, 23:10:54 »
Problem w tym ze wiedzialem lepiej od nich co w moim aucie jest nie tak bo tez jestem mechanikiem hihihihihihi

Maja ciezkie zycie ze mna

dyzio48

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudzień 2009, 19:06:08 »
carexpert..skoro wiedzałes lepiej to czemu borykałes sie z problemem 7 miesiecy?

Carexpert

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudzień 2009, 22:32:01 »
Dlatego ze nie ja je naprawialem a oni. Pojechalem zaraz po kupnie moze po miesiacu jady rozebrali popatrzyli nie znalezli nic. Potem co jakis czas zagladalem do serwisu to na przeglad to na zmiane opon to w innych sprawach i za kazdym razem pytalem sie czy juz wiedza co mi puka. Zawsze mowili ze nie. Az pewnego dnia powiedzieli z duma i usmiechem "JUZ WIEMY CO PANU PUKA" i powiedzial mi ze maja akcje na wymiane kolumn kierowniczych b jest tam problem ze sprzeglem wspomagania elektrycznego i musza mi zamowic cala nowa kolumne. No i wymienili. Potem jeszcze zmienil kierownice i swiatlo 3 stopu na gwarancji. No i juz dlatego to tyle trwalo bo serwis nie potrafil okreslic co tam puka dopiero pewnie zaczely splywac takie awarie i zajeto sie tym na gorze i po zbadaniu problemu zarzadzono akcje naprawcza i rozeslano ja po serwisach. Z takiego biuletynu sie pewnie dowiedzieli i zrobili.

dyzio48

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudzień 2009, 19:37:52 »
widze ze zdrowo nadajesz na serwis..może i masz racje ale nie mogę sie zgodzić co do jednej kwestii..skąd serwis ma wiedzieć co puka skoro nawet inżynierowie z hyundai'a nie moga sobie poradzic z tym problemem (oczywiscie juz poradzili)..pamietaj jedną rzecz..dopóki w tym przypadku HMP nie wyszkoli mechanikow serwisowych żaden serwis nie bedzie sobie radził z usterkami tajemniczymi tzw chorobami wieku mlodzieńczego..wszyscy wiedzieli ze cos stuka tylko nie wiedzieli co z tym zrobic...kolumna kierownicy ze wspomaganiem kosztuje prawie 9-10 tys pln..!!!!!!podjąl byś ryzyko wymiany gdybys był na miejscu mechaników i nie miał pewnośći ze wymiana przyniesie porządan y efekt??U mnie tez stukało ale tylko przy skreconych kołach..czekalem cierpliwie az HMp cos z tym zrobi..Hyundai'a robie w kazdym calu i przyznam szczerze ze sam "zgłupiałem"...

eli2

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Styczeń 2010, 12:07:19 »
Ja też obserwuje jakiś hałas w okolicy deski rozdzielczej.
Przy obrotach 2.600 deska (lub coś obok) wpada w wibracje.
Mam to od jakiegoś czasu ale nigdy mnie to nie denerwowało, gdyż było chwilowe.
Jednak w zeszłym tygodniu byłem w gorach. Na krętych, ośnieżonych, alpejskich drogach zjeżdżałem starając się hamować silnikiem. No i często właśnie to hamowanie było przy obrotach 2.600. Ostro wkurzało.
Zastanawim się, czy jest sens zgłaszać to jako usterka na gwarancji.
Jak znam życie serwis niczego nie stwierdzi.