Autor Wątek: [ix35 EL] Parowanie/zamarzanie przedniej szyby  (Przeczytany 24800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elciapek

• Gość
[ix35 EL] Parowanie/zamarzanie przedniej szyby
« dnia: 06 Luty 2014, 08:21:04 »
Mam problem w zasadzie od nowości z parowaniem szyb a teraz przy większych mrozach z zamarzaniem od wewnątrz przedniej szyby. Auto jest nowe więc wymiana filtra kabinowego nie powinna wchodzić w rachubę. Dorzuciłęm pochłaniacz wilgoci na podszybie, ale nie wiele to daje. Auto użytkowane jest na bardzo krótkich odcinkach ~4km i przy obcenych temperaturach ledwo się nagrzewa silnik a co dopiero wnętrze auta, więc na suszenie środka ciepłym nadmuchem nie ma co liczyć. Ktoś spotkał się z podobnym problemem, ewentualnie mógłby coś doradzić jak tej przykrej przypadłości można się pozbyć.

Toms

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Luty 2014, 08:47:49 »
A klime masz włączoną, funkcja odszraniania szyb, może masz zamknięty obieg ????

elciapek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Luty 2014, 08:59:20 »
Przy tej temperaturze to klima i tak nie działa, więc jaki jest sens ją załączać?
Poza tym nie chodzi mi o to jak odszronić szyby od wewnątrz tylko jak zapobiec, żeby w ogóle szron tam się pojawił.
Według mnie wychodzi na to, że jest za duża wilgotność w aucie i to stanowi głowny problem. Tylko ja sobie z tym poradzić?
W nowym aucie takie rzeczy nie powinny mieć miejsca.

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Luty 2014, 09:43:39 »
Klima wysusza powietrze, więc powinna pomóc przy odsuszaniu auta.

A próbowałeś użyć pieluch? podobno najskuteczniejsze rozwiązanie(nawet lepsze niż pochłaniacze wilgoci) na zmniejszenie wilgoci w aucie.

Kauczuk

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Luty 2014, 11:41:18 »
Ale, że co z tą pieluchą trzeba zrobić? Po prostu położyć na podłodze i wchłonie wilgoć? :-) Pewnie głupie pytanie ale jeszcze nie miałem do czynienia z pieluchami. No ostatni raz jakoś w 1986 r. ;-)

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Luty 2014, 14:14:37 »
w sumie też z tego nie korzystałem. ale z tego co wiem to rozłożoną wystarczy położyć pod siedzeniem.

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Luty 2014, 15:43:18 »
Ciekaw jestem jakby zareagowali panowie z drogówki jakby pieluchę wozić zamiast pluszaka zawieszona na lusterku wstecznym.
Pytanie: jaki rozmiar tych pieluch ? 3, 4, 5 . Jestem skłonny zaryzykować :D

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Luty 2014, 19:21:12 »
Kolego włącz Klime i problem minie ja mam klime wlaczona caly czas i problem z wilgocia nie występuje.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Luty 2014, 22:07:36 »
Panowie bzdury piszecie = klima nie działa ponizej 3st -  inaczej zamarzł by skraplacz
poza tym klima to nie rozwiązanie.
dla pocieszenia powiem że w ixie na początku też tak miałem teraz się uspokoiło!

ważne jest aby nie wozić wilgoci w samochodzie - dywaniki gumowe a nie welur.  i opróżniać je z wody regularnie..

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Luty 2014, 22:15:14 »
Może nie działa, ale włączenie nawiewu na szybę wraz z uruchomioną klimatyzacją (w LC jedno z drugim się uruchamia) wysusza szyby w ciągu kilku sekund.

JAREK G

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Luty 2014, 00:43:01 »
Takie parowanie to chyba tylko przy obiegu zamkniętym, sprawić na pewno czy  nie masz tak przypadkiem ustawione

elciapek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Luty 2014, 08:05:34 »
Dywaniki gumowe są.
Obieg powietrza jest otwarty.
Specjalnych źródeł wilgoci nie stwierdzam.
Klimatyzacja nic nie wnosi, bo przy takich temperaturach najzwyczajniej nie działa , o czym już pisałem wcześniej (to, że pali się kontrolka A/C w tym akurat przypadku nie oznacza wcale, że ją rzeczywiście załączyliśmy).
Zupełnie nie wiem o co chodzi. Do tej pory ujeżdżałem Fordy i takich głupot nie miałem. Jak tak wyglądać będzie każda zima i deszczowe dni to chyba podziękuję i wrócę do korzeni.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Luty 2014, 09:18:16 »
Nic nie ma prawa parować. Coś masz uszkodzone. Może klapka przesterowująca powietrze wewnątrz/zewnątrz ma uszkodzony napęd lub się nie otwiera/domyka całkowicie.
U mnie parowało też w 1 przypadku: kiedy była odpowiednia do tego wilgoć i temperaturę miałem full automat. Ten mój fullautomat jakoś słabo albo wcale nie daje na szybę. Teraz mam cały czas wciśnięte 3 przyciski ze strzałkami (czasem 2 ale na szybę zawsze), czy lato czy zima, czy klima chodzi czy nie. ZERO parowania.

elciapek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Luty 2014, 10:24:33 »
Generalnie wszystko mam na manual. Nawiew tylko i wyłącznie na szybę a temperatura nastawiana jest ręcznie. Jeśli tylko silnik dostatecznie się rozgrzeje problemu nie ma, bo ciepłe powietrze sobie jakoś poradzi, szybciej jeśli to tylko para lub zdecydowanie wolniej, gdy jest to szron, ale po całonocnym wymrożeniu auta "trochę" trzeba poczekać zanim:
1. zacznie lecieć ciepłe powietrze z nawiewu
2. szyba całkowicie odparuje/odszroni
Wcześniej w Frodach wsiadałem i jechałem.

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Luty 2014, 12:13:15 »
Czy mocno nagrzewasz auto w trakcie jazdy? Może ustawiasz zbyt wysoką temperaturę wewnątrz i po przyjeździe do domu zostawiasz auto z ukropem w środku? Duża różnica temperatur sprzyja takim zjawiskom.