Autor Wątek: [ix35 EL] Parowanie/zamarzanie przedniej szyby  (Przeczytany 24802 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gregori

• Gość
[ix35 EL] Parowanie/zamarzanie przedniej szyby
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Luty 2015, 15:02:26 »
Przechlapane, wygląda jakbyś miał wilgoć wewnątrz auta. Ja w swoim poprzednim aucie miałem podobny problem do Twojego. Okazało się, że jakimś cudem przy większych ulewach do wewnątrz auta wchodziła mi woda z tyłu, wszystko szło do mat wyciszających pod dywanikami, które były suche i po nich nic nie było widać. Pomogła tylko wymiana mat, w między czasie zaczęło to gnić i śmierdzieć pleśnią. A fuj.

Nie cytujemy całości postu, na który odpowiadamy, jeśli znajduje się bezpośrednio nad naszą odpowiedzią. Wymazanie cytatu. tekla

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Luty 2015, 20:39:08 »
Zawsze, czy to zima czy lato, po odpaleniu auta wciskam AUTO, załącza się klima i nic nie czaruje, żadnego nawiewu na szybę, bo wiadomo, że pójdzie szron po szybie. Auto oczywiście non stop parkowane pod chmurką. Jedną zmiana jakiej dokonuję to jest temperatura, zimą +20 st, latem +22 st. i nic więcej.

Sprawdź dokładnie podłogę, postaraj się podnieść delikatnie obiciówkę i sprawdzić czy pod nią nie masz mokro. Ktoś wspominał, że miał wodę w bagażniku,

Offline piotr1985

• HKP
  • **
Hyundai ix35 zamarzanie przedniej szyby od wewnątrz
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Styczeń 2018, 07:55:56 »
Witam mam taki problem z hyundai ix35 2.0 163KM podczas temperatur ujemnych przednia szyba od wewnątrz zamarza mi:( Od razu mówię ze klimatyzacja odgrzybiona filtr kabinowy wymieniony, dywaniki gumowe, cały czas jeżdżę na klimie temperatura ustawiona 19 stopni obieg zewnętrzny. Jak klima włączona to kapie pod samochodem czyli odpływ tez drożny. Proszę o pomoc.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Styczeń 2018, 08:34:13 »
Przypadkiem nie masz wody w aucie? Gdzieś pod dywanikami, pod wykładziną nie jest mokro? od tego należy zacząć sprawdzenie wilgotności. Jeszcze koło koła zapasowego sprawdź czy woda sie tam nie dostała. Jeśli nic takiego nie widać to proponuję dobrze wysuszyć i przewietrzyć samochód. Jeśli masz garaż, zostawiaj auto po podróży zawsze z uchylonymi szybami...

Offline piotr1985

• HKP
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Styczeń 2018, 09:10:06 »
Patrzyłem pod dywanikiem od strony pasażera z przodu trochę odchyliłem i sucho było tu gdzie koło zapasowe mam butle z gazem to też tam sucho.Auto niestety cały czas pod chmurką. A czemu tak jest jakby była "wilgoć w samochodzie" to czemu tylko na przedniej szybie zamarza inne boczne wszystkie nie zamarzają od środka?

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Styczeń 2018, 13:04:20 »
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na twoje pytanie. może robisz krótkie przejazdy i auto nie zdąży sie "przewentylować". A przy obecnej pogodzie jest dużo wilgoci i ona przez nadmuch dostaje sie do środka. Może pomóc tylko wysuszenie auta (dłuższa podróż). Lub ewentualnie jazda cały czas z włączoną klimą. Jeśli jest sprawna, to też powinna trochę pomóc.
Powodzenia w suszeniu

Offline piotr1985

• HKP
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Styczeń 2018, 16:54:10 »
W sumie u mnie klima cały czas włączona. Ale jak przyjeżdżam po pracy zostawiam samochód pod blokiem i później za parę godzin(wieczorem) jadę na parking który znajduje się 100m od bloku.
Ale parę miesięcy temu ok października jak jeszcze mrozów nie było wsiadałem rano do samochodu szyba przednia była nie za parowana odpaliłem samochód (klima cały czas włączona) i od razu zaparowała oczywiście za jakieś 2 min wszystko odparowało ale dlaczego ? w starym samochodzie nie miałem takiego czegoś a hyundai 2011 rocznik.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Styczeń 2018, 17:54:44 »
Piotr1985 zanim założysz nowy temat użyj funkcji szukaj (jest na górnej belce forum z lewej strony) znajdź podobny temat (może nie być tam odpowiedzi) i tam dopisz pytanie.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5132&highlight=szyba

Offline nomi9

• Giełda
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Styczeń 2018, 19:01:36 »
Witam
Moim skromnym zdaniem skończył się osuszacz w układzie klimatyzacji.

Pozdrawiam

Offline piotr1985

• HKP
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Styczeń 2018, 19:39:22 »
Chyba pojadę do serwisu od klimy zapytam się o ten osuszacz, czytałem żeby dostać się do tego osuszacza trzeba zderzak ściągać :(

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Styczeń 2018, 19:58:03 »
Osuszacz w klimatyzacji samochodu działa na wnętrze układu.

Offline nomi9

• Giełda
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Styczeń 2018, 07:18:55 »
Masz rację ale zapchany osuszacz oznacza nie działającą klimatyzację a ta osusza powietrze wewnątrz auta. Zapomniałem dodać że niski stan czynnika też może być powodem.
Pozdrawiam i przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd czasem zdarza się że piszę szybciej niż myślę.

Offline piotr1985

• HKP
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Styczeń 2018, 19:00:03 »
Byłem u fachowca od klimy będzie mi wymieniał wkład osuszacza , powiedział że nie będzie ściągał zderzaka  koszt max 150zł.

Offline piotr1985

• HKP
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Październik 2018, 09:36:23 »
Witam u mnie  parowanie szyb powróciło  zaraz po włączeniu silnika rano szyba przednia zaparuje cała i z 3 min muszę poczekać i wtedy odparowywuję jednak osuszacz nie pomógł...

Offline kostek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Październik 2018, 20:58:53 »
cześć.

Sprawdź dobrze w miejscu koła zapasowego. Sam walczę z podobnym tematem. Podczas deszczu, nie wiem którędy dostaje się tam woda.