W końcu MAM I JA:-D
Po próbach i targających mną niepewnościach;-) w końcu się udało. Mam ten tempomat i działa wybornie (sprawdzone na weekendzie na A4 Rzeszów-Kraków i z powrotem). Nie udało mi się nic zrobić z wtyczką wiązki Elantry, którą otrzymałem od Koreańczyka z ebay. Jak wcześniej pisałem problem był też z fachowcami. Ostatecznie kupiłem wiązkę 56190-A6500 w FOX koło Rzeszowa za 130 PLN (tyle niektórzy chcieli za zabawę z wtyczką) i to wystarczyło (musiałem tylko chwilę na zamówienie poczekać).
W tym miejscu chciałbym podziękować szczególnie koledze @kosmos, który bardzo mi pomógł i przede wszystkim, że mu się chciało - odpowiadał na moje wszystkie pytania i służył wskazówkami/sugestiami. Dzięki wielkie, bez Ciebie by się nie udało. Dziękuję także pozostałym forumowym kolegom, których cenne informacje/posty z tego wątku też bardzo mi pomogły.
Być może i ja komuś pomogę, więc kilka informacji dla potomnych:-) poniżej:
-Przyciski z Elantry (ebay) pasują do i30 i działają z wiązką 56190-A6500 (przynajmniej w aucie z 2014 r.). Wiązka jest dla aut z roczników 2012-2015.
-Tempomat można dołożyć w wersji Classic (ja taką mam) i nawet, gdy radio nie ma Bluetooth (moje nie ma, mam najbardziej podstawowy model radia fabrycznego) - oczywiście trzeba wcześniej sprawdzić, czy wszystko (zwijacz, zegary itd.) obsłuży tempomat i czy są przewody.
- U mnie cała impreza zamknęła się w kwocie 505 PLN (375 PLN przyciski z ebaya prosto z Korei, 130 PLN wiązka z FOX Krasne), czyli podobnie jak chodzą obecnie kierownice z całością na allegro. Jeden z kolegów pisał, że Koreańczyk przerobił mu wiązkę (najpewniej tę do Elantry). "Mój" Koreańczyk niestety nie wiedział o co chodzi, dlatego musiałem kupić wiązkę w PL. To był błąd, bo trzeba było to wcześniej sprawdzić. Wtedy kwota byłaby niższa.