Autor Wątek: [i30] [i30] Dołożenie tempomatu - nowa i30  (Przeczytany 336616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raban91

• HKP
  • **
Odp: [i30] [i30] Dołożenie tempomatu - nowa i30
« Odpowiedź #450 dnia: 19 Maj 2024, 11:09:04 »
Witam serdecznie, dużo w tym temacie o zakładaniu tempomatu czym będę chciał się w niedalekiej przyszłości zająć, ale co najbardziej mnie interesuje na tą chwilę to że znajduje się tutaj sporo informacji również odnośnie licznika. Czy ktoś z tutaj obecnych posiadał by schematy pinów zegarów zwykłych oraz zegarów supervision? Tak bym mógł je porównać i zobaczyć czy kable we wiązce odpowiadają za te same funkcję w jednych zegarach jak i drugich. Mianowicie chodzi mi o to że zakupiłem zegary SuperVision do mojego i30 FD 2009 1.6 CRDI mam klimatyzację manualną, dawca miał klimatyzację nowszą automatyczną climatronic. Na zegarach supervision gdy chce włączyć grzanie tylnej szyby i lusterek to ono nie działa oraz nie gaśnie mi informacja odnośnie zapiętych pasów z tyłu. Na starych zegarach po włączeniu grzania tylnej szyby jest charakterystyczne kliknięcie i zapala się pomarańczowa dioda oraz gaśnie informacja odnośnie zapiętych pasów z tyłu, na supervision z dawcy tego nie ma i nie zapala się dioda grzania jak i nie gasną informacje odnośnie zapięcia pasów z tyłu. Być może jest mi tutaj ktoś w stanie powiedzieć czy może należy przeprogramować te zegary testerem diagnostycznym pod moją wersję wyposażenia i np. zmienić informację że w aucie jest klima manualna z czarnym małym wyświetlaczem odnośnie zapięcia pasów.

Offline Maestroo

• HKP
  • **
« Odpowiedź #451 dnia: 20 Luty 2025, 17:52:50 »
Witam.  Czy bedzie ktoś zyczliwy i podpowie mi czy do moje i30 będzie można dołożyć tempomat.
Numer sterownika  Ecu - 39110-2bfw4
Numer win- TMAD281BAEJ036338

Pozdrawiam i dziękuję. 

Offline Rafiks

• HKP
  • **
« Odpowiedź #452 dnia: 22 Kwiecień 2025, 22:08:30 »
Witam serdecznie chciałbym zapytać czy ECU 39112-2b125  obsługuje tempomat ? Z góry dziękuję za informację

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #453 dnia: 24 Kwiecień 2025, 09:24:15 »
Witam serdecznie chciałbym zapytać czy ECU 39112-2b125  obsługuje tempomat ? Z góry dziękuję za informację
Co prawda I-gen i30 ale jest to polift, nie mam teraz jak sprawdzić na 100% ale w tym przypadku tempomat powinien zadziałać po dołożeniu sterowania.

Offline Rafiks

• HKP
  • **
« Odpowiedź #454 dnia: 24 Kwiecień 2025, 15:05:49 »
Bardzo dziękuję :)

Offline berti83

• HKP
  • **
« Odpowiedź #455 dnia: 22 Wrzesień 2025, 20:05:10 »
Cześć... nie chcę zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj...
TMADC81SABJ061166
Dołożyłem przyciski i wiązkę tempomatu ale nie śmiga mi to... zwijak mam na 8 pinów
czy mógłby ktoś sprawdzić po vinie czy to będzie banglać? Ewentualnie co jeszcze ogarnąć...
Pierwszy raz coś chce dołożyć z wyposażenia bo wcześniej nie chciało mi się w to bawić.
Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #456 dnia: 22 Wrzesień 2025, 22:20:17 »
zwijak mam na 8 pinów
To zwijak będzie ok - o ile jest sprawny :) W kostce do zwijaka od strony instalacji samochodu ile masz przewodów? Za tempomat odpowiadają 3 przewody (zasilanie(nie pamiętam czy 5v czy 12V) i masa ze sterownika i powrotny sygnał z przełączników na sterownik) i w kostce do zwijaka są to piny 3 - zasilanie, 4-sygnał, 5-masa. Piny w kostce należy liczyć tak, że pierwsze 2 są puste wiec zaczyna się pin 3 w środku kostki po stronie zatrzasku. Najważniejsze lie masz przewodów w kostce do zwijacza po stronie samochodu i czy dysponujesz takim czymś jak multimetr uniweraslny?
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2025, 22:22:33 przez ...kuba... »

Offline berti83

• HKP
  • **
« Odpowiedź #457 dnia: 23 Wrzesień 2025, 06:49:43 »
Mam multimetr. Muszę rozebrać jeszcze raz i zobaczyć bo na codzień dojeżdżam autem do pracy.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #458 dnia: 23 Wrzesień 2025, 10:22:55 »
To ustawiając multimetr na pomiar rezystancji można podłączyć go do przewodu sygnałowego i do przewodu masowego i po wciśnięciu przycisków powinien miernik coś pokazać na dwóch przyciskach, podobnie później z masowego przepnij miernik na zasilający przewód i tak samo powinien pokazać rezystancję. Najlepiej byłoby sprawdzić to we wtyczce do ECU komputera silnika byłoby na 100% pewną instalacją…

Offline berti83

• HKP
  • **
« Odpowiedź #459 dnia: 24 Wrzesień 2025, 17:34:54 »
Więc tak... od taśmy do ECU nie ma instalacji... brakuje trzech kabelków,  teraz pytanie czy jak zrobię instalację i połączę taśmę z ecu to czy będzie to działać... czy jeszcze może gdzieś indziej znowu czegoś będzie brakować i dalej lipa z tego wyjdzie.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #460 dnia: 24 Wrzesień 2025, 18:03:16 »
Moze brakować kontrolek(diod LED) w liczniku... zależy z jakim nr jest licznik.. ale i bez tego tempomat powinien się uruchomić... Możliwe(aż tak nie znam ECU diesel), że nawet interface diag powinien pokazać bloki pomiarowe któy przycisk tempomatu jest wciśnięty. Ma być jeszcze czujnik na pedale sprzęgła i na pedale hamulca z podwójnym obwodem - 4 przewodowy. Mam ori nowe piny do kostki taśmy kierownicy jak coś. Resztę mogę pomóc na PW bo to już musiałbym przysiąść do tematu...

Offline berti83

• HKP
  • **
« Odpowiedź #461 dnia: 24 Wrzesień 2025, 19:06:18 »
Przyświeciłem latarką w licznik to dopatrzyłem się tam kontrolek od tempomatu więc wydaje mi się że są tylko nie aktywne a kable z ecu dać do licznika to nie jest to problem. Problemem może być ogarnięcie pinów do wtyczki ECU, licznika i wtyczki w taśmę... ale to może na jakiejś szrotowni albo od kogoś kto sprzedaje rozbitka na części bym ogarnął.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #462 dnia: 24 Wrzesień 2025, 19:33:59 »
Tak jak mówię, kilka różnych pinów w tym do wtyczki do taśmy mam jak coś ori nowe do zarobienia ;) co do licznika i podłączenia się do ECU to już trzeba się zagłębiać w temat mogę poświęcić na to czas na PW.

Offline berti83

• HKP
  • **
« Odpowiedź #463 dnia: 24 Wrzesień 2025, 19:50:29 »
ok... jesli nie ogarnę wtyczek to sie odezwę

Offline berti83

• HKP
  • **
« Odpowiedź #464 dnia: 25 Wrzesień 2025, 17:34:55 »
co do licznika i podłączenia się do ECU to już trzeba się zagłębiać w temat mogę poświęcić na to czas na PW
Dzisiaj zaglądałem pod licznik i tylko na jednej kostce są numerki kablia na pozostałych dwóch brak jakichkolwiek numerów przy tych wtyczkach do licznika. Jest po lewej stronie kostka z cienkimi pinami i z prawej dwie kostki z grubszymi. Auto data podaje że za sygnalizację tempomatu odpowiada pin 16 i 17. Tylko pytanie teraz w której to ma być kostce.