Autor Wątek: [i30] [i30] Dołożenie tempomatu - nowa i30  (Przeczytany 312017 razy)

MarcinBrown

• Gość
[i30] [i30] Dołożenie tempomatu - nowa i30
« Odpowiedź #75 dnia: 17 Kwiecień 2015, 13:15:08 »
Dziękuje kosmos za schematy. U mnie sprawa wygląda natępująco: wejscia we wtyczne ECU są wolne: 9, 89, 50, 51, 44. czekam na zamówione styki do wtyczki. Mam jeszcze jedno pytanie: Gdzie znajduje sie wtyczka M01-A - żeby podpiąć do zegarów sygnał z ECU - set i cruise. Dzieki.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #76 dnia: 17 Kwiecień 2015, 22:04:04 »

Napisz jakie oznaczenie i gdzie można kupić piny do wtyczki.

MarcinBrown

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Maj 2015, 08:20:35 »
Producentem wtyczki ECU jest TE Conectivity.
Styki: 968220-1 - dla przewodu 02-0,5mm2
          968221-1 - dla przewodów 0,75mm2
Dwa powyższe to najmniejsze styki we wtyczce.
Ja zamówiłem 1241608-1 - dla 0,75-1,5mm2 - sugerowałem sie ruskim forum, tam koleś użył tej właśnie. Dodatkowo można zamówić tylko 10szt (min).

Do wtyczek pod kierownicą i w zegarach zamówiłem 965907-1 - na wyczucie - nie wiem czy będą pasować.
Strona to http://pl.rs-online.com/web/
Witam, Podłączyłem wszystko zgodnie ze schematami. W ECU były wolne piny 50,89,9,51 i 44 w tej małej ECU. Pod wtyczkę za zwijaczem i w zegarach również. Tempomat nie działa. Nic się nie chce zapalić. Czy mój ECU na pewno posiada tempomat (39114-2A412). Ma ktoś podobny ECU. Czy możę złe piny wybrałem. Ma ktoś jakieś doświadczenia. Zwijacz sprawdzony - jest przejście na wszystkich pinach. Pozdrawiam

Offline dario_79

• Giełda
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Maj 2015, 19:42:42 »
Co do wiązki. Jeśli dobrze patrzyłem to jest taka sama. Kwestia tylko w innym połączeniu pinów. Szkoda, że nie spisałem tego, ale pozostałe piny wolne dwa to chyba do podgrzewania kierownicy (tak mi się zdaje) bo ilośc pinów jak zauważyłem ta sama.
Przy okazji ja rownież po przeszczepie tempomatu. Wszystko odpaliło bezproblemowo. Także jak coś to mam na zbyciu prawie nowe bez skazy panele do wersji comfort po przebiegu 15kkm. :)

piejar

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 03 Czerwiec 2015, 19:03:07 »
Ja mam ECU 39106-2A716 produkcja 2008 koreańska i nie stwierdziłem u siebie CC. Zamontowałem sobie tempomat AP800 kupiony jako używka z Alle. Przyciski mam w kierownicy, LED-ki wprowadziłem do tablicy przyrządów. CC śmiga prawie od roku aż miło

maureliusz

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 13 Czerwiec 2015, 09:36:41 »
Hej,

Mam wersję BASIC bez BT :-( Czy jest opcja dołożenia CC poprzez wiązkę i sterowniki wyżej?
Możecie podsumować jak sprawdzić krok po kroku czy mam co trzeba?

Trochę się zagubiłem w postach czy piszecie o I czy II, a może to nie ma znaczenia?
Z góry dzięki.

Offline dario_79

• Giełda
« Odpowiedź #81 dnia: 13 Czerwiec 2015, 09:58:27 »
Nie, dopiero od wersji comfort jest oprzewodowanie i wystarczy dołożyć panele. W niższych wersjach jest nieopłacalne dokładanie.

maureliusz

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 13 Czerwiec 2015, 11:07:53 »
To mnie nie pocieszyłeś :-(

A tak na wszelki wypadek... co powinienem sprawdzić, żeby wykluczyć na bank?

Wiem, czasem w fabrykach kombinują i auta nie mają identycznej konfiguracji w sensie np. wiązek elektrycznych.

PS. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam hamulec wspomagający ruszanie.

[ Dodano: 2015-06-21, 20:38 ]
Cignąć temat... Ktoś mi powie co dokładnie sprawdzić czy jednak zadziała podmiana kierownicy? Takie małe podsumowanie :-).

Dzisiaj ściągnąłem poduchę -  dla terningu :-), ale nic tam ciekawego nie zobaczylem.

Dzięki.

piwi

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 21 Czerwiec 2015, 23:57:49 »
Dołożenie tempomatu poprzez wymianę samych paneli w kierownicy możliwe jest w wersjach od classic plus wzwyż.

MarcinBrown

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 22 Czerwiec 2015, 11:39:43 »
Witam,

Maureliusz, musisz sprawdzić bardzo dużo. Najlepiej zacznij od ECU - musisz być pewien na 100% ze masz tempomat w komputerze - najlepiej do ASO.
Pedał gazu - musi być potencjometr lub moduł sterujący linką pod maską.
Pedały sprzęgła I hamulca - muszą być obczujnikowane.
Zwijacz w kierownicy - 8 pinów - sprawdz czy jest przejście.
Połaczenie od zwijacza do ECU - czy jest przewód.

U mnie nie było przewodu więć poprowadziłem go sam. Schematy masz w postach wyżej. Niestety CC nie zadziałało - chyba mój komuter nie ma tej opcji. Byłem w ASO to poradzili mi znaleźć auto z tempomatem z tym samym komputerem i wtedy szukać gdzie zrobiłem błąd.
BTW Kosmos, napisałeś kilka postów wyżej że mam CC w ECU(39114-2A412) - to pewna informacja czy twoja kula czasami sie myli:)
Chodzi mi po głowie, że w tych ECU da się włączyć/wyłączyć tą opcję, ale moje ASO mówi że nie da się - na ile to prawda to nie wiem.

Powodzenia

maureliusz

• Gość
Re: [i30] [i30] Dołożenie tempomatu - nowa i30
« Odpowiedź #85 dnia: 22 Czerwiec 2015, 22:21:11 »
Dzięki to już coś. Zatem na dzisiaj:

Cytat: "MarcinBrown"
Witam,

Maureliusz, musisz sprawdzić bardzo dużo. Najlepiej zacznij od ECU - musisz być pewien na 100% ze masz tempomat w komputerze - najlepiej do ASO.

--> Czy aby ASO będzie znać odpowiedź...?

Pedał gazu - musi być potencjometr lub moduł sterujący linką pod maską.

--> Jak linka? To I30 II nie ma potencjometru...?? Muszę luknąć bo nie wierzę...

Pedały sprzęgła I hamulca - muszą być obczujnikowane.

-> Pedał hamulca to wiadomo:-). Pedał sprzegła też jest oczujnikowany. Raz, że nie odpalę bez wciśnięcia sprzęgła ,a dwa mam asystenta ruszania.

Zwijacz w kierownicy - 8 pinów - sprawdz czy jest przejście.

--> Hmm... Tylko wyciągnąłem poduszkę. Kiery jeszcze nie odkręcałem. Miałem wszystkie piny na wyjściu ze zwijacza

Połaczenie od zwijacza do ECU - czy jest przewód.

--> Jak to sprawdzić?

U mnie nie było przewodu więć poprowadziłem go sam. Schematy masz w postach wyżej. Niestety CC nie zadziałało - chyba mój komuter nie ma tej opcji. Byłem w ASO to poradzili mi znaleźć auto z tempomatem z tym samym komputerem i wtedy szukać gdzie zrobiłem błąd.
BTW Kosmos, napisałeś kilka postów wyżej że mam CC w ECU(39114-2A412) - to pewna informacja czy twoja kula czasami sie myli:)
Chodzi mi po głowie, że w tych ECU da się włączyć/wyłączyć tą opcję, ale moje ASO mówi że nie da się - na ile to prawda to nie wiem.

--> RU stronka mówi, że nie mam czujnika nasłoneczenia, a jednak mam. Zatem czasem kula się myli ;-)

Powodzenia

Offline asterix

• HKP
  • **
[i30 FG] Kierownica wielofunkcyjna
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Czerwiec 2015, 17:08:13 »
Witam,kupiłem i30 i nie wiem do czego służą przyciski z prawej strony kierownicy.Myślałem,że to sterowanie tempomatem,ale gdy naciskam nic się nie dzieje.Czy ktoś wie do czego one służą?

piwi

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 08 Lipiec 2015, 00:01:07 »
To są przyciski sterowania tempomatem. Tempomat aktywujesz przyciskiem on/off, na tablicy zaświeci Ci się kontrolka tempomatu. Następnie przy wybranej prędkości naciskasz przycisk set i tempomat powinien działać. Na tablicy powinna też w tym momencie zapalić się kontrolka SET (lub inna, nie wiem jak to dokładnie wygląda w pierwszej generacji i30). Pamiętaj, że tempomat działa powyżej pewnej prędkości, bodajże 40 km/h.

pajda

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 13 Lipiec 2015, 17:47:24 »
Hej,

Mam i30 z 10.2012 wersja Premium. Posiada BT, duza navi ale brak wspomnianego tempomatu. Sterowanie muzyki po lewej stronie kierownicy.

Na alledrogo jest ladna kierownica za 380zl w ver od crdi.

Moj vin TMAD351UADJ069882

Czy jak zakupie te kierownice i ja przeloze to tempomat bedzie dzialac ?

Dziekuje za pomoc
pajda

piwi

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 13 Lipiec 2015, 19:54:06 »
Tak, będzie działać. Pamiętaj, że wystarczy wymiana samych paneli, a zakupioną kierownicę można później odsprzedać ze starymi panelami :)