Forum > i30 GD
[i30] [i30] Dołożenie tempomatu - nowa i30
berti83:
Cześć... nie chcę zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj...
TMADC81SABJ061166
Dołożyłem przyciski i wiązkę tempomatu ale nie śmiga mi to... zwijak mam na 8 pinów
czy mógłby ktoś sprawdzić po vinie czy to będzie banglać? Ewentualnie co jeszcze ogarnąć...
Pierwszy raz coś chce dołożyć z wyposażenia bo wcześniej nie chciało mi się w to bawić.
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
...kuba...:
--- Cytat: berti83 w 22 Wrzesień 2025, 20:05:10 ---zwijak mam na 8 pinów
--- Koniec cytatu ---
To zwijak będzie ok - o ile jest sprawny :) W kostce do zwijaka od strony instalacji samochodu ile masz przewodów? Za tempomat odpowiadają 3 przewody (zasilanie(nie pamiętam czy 5v czy 12V) i masa ze sterownika i powrotny sygnał z przełączników na sterownik) i w kostce do zwijaka są to piny 3 - zasilanie, 4-sygnał, 5-masa. Piny w kostce należy liczyć tak, że pierwsze 2 są puste wiec zaczyna się pin 3 w środku kostki po stronie zatrzasku. Najważniejsze lie masz przewodów w kostce do zwijacza po stronie samochodu i czy dysponujesz takim czymś jak multimetr uniweraslny?
berti83:
Mam multimetr. Muszę rozebrać jeszcze raz i zobaczyć bo na codzień dojeżdżam autem do pracy.
...kuba...:
To ustawiając multimetr na pomiar rezystancji można podłączyć go do przewodu sygnałowego i do przewodu masowego i po wciśnięciu przycisków powinien miernik coś pokazać na dwóch przyciskach, podobnie później z masowego przepnij miernik na zasilający przewód i tak samo powinien pokazać rezystancję. Najlepiej byłoby sprawdzić to we wtyczce do ECU komputera silnika byłoby na 100% pewną instalacją…
berti83:
Więc tak... od taśmy do ECU nie ma instalacji... brakuje trzech kabelków, teraz pytanie czy jak zrobię instalację i połączę taśmę z ecu to czy będzie to działać... czy jeszcze może gdzieś indziej znowu czegoś będzie brakować i dalej lipa z tego wyjdzie.
Nawigacja
[#] Następna strona