Forum > i30 GD
[i30] [i30] Dołożenie tempomatu - nowa i30
...kuba...:
Moze brakować kontrolek(diod LED) w liczniku... zależy z jakim nr jest licznik.. ale i bez tego tempomat powinien się uruchomić... Możliwe(aż tak nie znam ECU diesel), że nawet interface diag powinien pokazać bloki pomiarowe któy przycisk tempomatu jest wciśnięty. Ma być jeszcze czujnik na pedale sprzęgła i na pedale hamulca z podwójnym obwodem - 4 przewodowy. Mam ori nowe piny do kostki taśmy kierownicy jak coś. Resztę mogę pomóc na PW bo to już musiałbym przysiąść do tematu...
berti83:
Przyświeciłem latarką w licznik to dopatrzyłem się tam kontrolek od tempomatu więc wydaje mi się że są tylko nie aktywne a kable z ecu dać do licznika to nie jest to problem. Problemem może być ogarnięcie pinów do wtyczki ECU, licznika i wtyczki w taśmę... ale to może na jakiejś szrotowni albo od kogoś kto sprzedaje rozbitka na części bym ogarnął.
...kuba...:
Tak jak mówię, kilka różnych pinów w tym do wtyczki do taśmy mam jak coś ori nowe do zarobienia ;) co do licznika i podłączenia się do ECU to już trzeba się zagłębiać w temat mogę poświęcić na to czas na PW.
berti83:
ok... jesli nie ogarnę wtyczek to sie odezwę
berti83:
--- Cytat: berti83 w 24 Wrzesień 2025, 19:50:29 --- co do licznika i podłączenia się do ECU to już trzeba się zagłębiać w temat mogę poświęcić na to czas na PW
--- Koniec cytatu ---
Dzisiaj zaglądałem pod licznik i tylko na jednej kostce są numerki kablia na pozostałych dwóch brak jakichkolwiek numerów przy tych wtyczkach do licznika. Jest po lewej stronie kostka z cienkimi pinami i z prawej dwie kostki z grubszymi. Auto data podaje że za sygnalizację tempomatu odpowiada pin 16 i 17. Tylko pytanie teraz w której to ma być kostce.
Nawigacja
[#] Następna strona