Forum > i30 GD

[i30] [i30] Dołożenie tempomatu - nowa i30

<< < (80/91) > >>

lukasz536:

--- Cytat: ZYGIniemce w 10 Wrzesień 2020, 14:29:36 ---Oki dzieki ,ja mam też klimę manual, mam sterowanie z kierownicy BT ,i zestaw  głośnomówiący , też rok 2014 , a czy po podłączeniu masz normalnie kontrolki na zegarach od tempomatu ? jeśli kupię przyciski razem z wiązkami co do nich idą to nie będę musiał chyba kupować wiązki?

--- Koniec cytatu ---
Tak, jest sygnalizacja tempomatu na zegarach, a konkretnie 2 kontrolki - jedna z symbolem tempomatu (po włączeniu funkcji) oraz druga z napisem SET (po ustawieniu zadanej prędkości przyciskiem -/SET).
Oczywiście, jak wiązka będzie sprzedawana z panelami, to będzie OK, ale trzeba sprawdzić, czy wiązka ma numer części  56190-A6500. Ta na 99% pasuje do naszych aut z 2014 roku. Inne chyba były do egzemplarzy z lat 2012-2013.
Właściwie z przyciskami dostajesz JEDNĄ wiązkę, która jest niejako podłączana w trzech miejscach - 2 wtyczki do lewego panelu, 2 wtyczki do prawego panelu i jedna wtyczka (bardziej kwadratowa) do zwijacza. W sumie, to nie można się pomylić, bo wtyczki mają różne kształty. Należy tylko pamiętać, żeby nie podłączyć wtyczek przeznaczonych do lewego panelu do prawego i na odwrót, ale w tym już pomogą Ci kolory, tj. kolor wtyczek wiązki i gniazdek w panelu musi się zgadzać. Jeden panel ma czarne gniazda, więc trzeba tam podłączyć czarne wtyczki, a drugi ma białe albo szare (nie pamiętam dokładnie).
Wygodniej jest podłączyć najpierw wtyczki do paneli, a potem przykręcać panele (tym samym skręcając tylną obudowę z kierownicą). Do zwijacza najlepiej podpiąć się już po przykręceniu kierownicy przez otwór na środku, żeby przy mocnym dokręcaniu przypadkowo kluczem nie uszkodzić wiązki.

ZYGIniemce:
Oki dzieki za pomoc , jeszcze pytanie trochę z innej beczki, czy w swoim aucie ,ma pan automatyczny wyłącznik światła ,i czujnik deszczu, i czy jest doświetlenie zakrętów,bo chciałem dołożyć u siebie odrazu włącznik  auto i czujnik deszczu ale z tym chyba będzie trochę gorzej

ZYGIniemce:
Jeszcze chciałem zapytać , gdzie kupiłeś przyciski ,nowe czy używane i jaka cena jeśli pamietasz

lukasz536:

--- Cytat: ZYGIniemce w 10 Wrzesień 2020, 14:58:52 ---Oki dzieki za pomoc , jeszcze pytanie trochę z innej beczki, czy w swoim aucie ,ma pan automatyczny wyłącznik światła ,i czujnik deszczu, i czy jest doświetlenie zakrętów,bo chciałem dołożyć u siebie odrazu włącznik  auto i czujnik deszczu ale z tym chyba będzie trochę gorzej

--- Koniec cytatu ---
Za włącznik świateł auto dopiero będę się zabierał. Mam już części. Czujnikiem deszczu jeszcze się nie interesowałem, bo to chyba grubsza sprawa. Doświetlania nie mam.
Tak dla inspiracji, to z modyfikacji, oprócz tempomatu, dołożyłem oryginalną lampkę sufitową z przodu (bo w mojej bieda-wersji nie było), zainstalowałem stację multimedialną z kamerą cofania, dołożyłem siatkę zabezpieczającą oddzielającą bagażnik od kabiny pasażerskiej wraz z uchwytami sufitowymi, bo oczywiście nie było (ale to dotyczy tylko kombi), wymieniłem gałkę zmiany biegów na skórzaną, wymieniłem tylną kanapę na taką z podłokietnikiem i uchwytami na kubki (dzieci doceniają ;D), wygłuszyłem maskę i tylne nadkola, zainstalowałem alternatywną instalację antenową, bo w oryginalnej padł wzmacniacz i radio ciągle szumiało, wymieniłem też felgi na większe.
Chciałem wymienić kierownicę na skórzaną, ale okazało się, że rozbitek, z którego wziąłem gałkę i tylną kanapę, miał chyba mocnego dzwona i kierownica była krzywa (nie szło spasować paneli i klaksonu z poduszką).
Ostatnio jeszcze zleciłem specjalistom wygłuszenie drzwi przednich, bo chciałem poprawić audio i wygłuszyć, i jestem zadowolony.
Tak przy okazji, najlepsze efekty przy wyciszaniu auta daje chyba wygłuszenie tego co zrobiłem (maska i drzwi przednie) plus warto by się zająć nadkolami przednimi.
Rozgadałem się (standardowo), ale może komuś się przyda.

Edytka:
Z przyciskami to długa historia, ale najpierw kupiłem nowe z Korei do modelu Elantra plus wiązkę, o której mówiłem, w Polsce w sklepie Fox. Panele kosztowały mnie ok. 200 zł, zaś wiązka coś koło 110 zł.
Teraz sprzedaję panele z Elantry, bo nie obsługują wszystkiego w i30 (choć tempomat i wszystko co trzeba tak), bo z rozbitka, o którym wcześniej wspominałem, nabyłem oryginalne panele z kierownicą (krzywą) do i30 za 50 zł. Ale to raczej nie jest cena rynkowa, tylko po prostu pracownikom szrotu było wszystko jedno, więc na tym skorzystałem.

ZYGIniemce:
Ok, ja właśnie też zamówiłem manetki które mają auto światła i wycieraczki, i jeszcze zastanawiam się czy mam czujnik zmierzchu czy to tylko sama dioda ,będę chyba musiał wyjac i sprawdzić po numerze , chyba że wiesz jak inaczej ,a co jeszcze kupiłeś do tych świateł , Ty masz czujnik zmierzchu czy diode

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej