Autor Wątek: [Santa Fe SM] tylna wycieraczka - zatrzymuje się w połowie i  (Przeczytany 8750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maciekw

• Gość
Cześć,

ktoś może mi podpowiedzeć co może być powodem problemów z tylną wycieraczką? Przy mokrej szybie, gdy jest tylko deszcz, pracuje prawidłowo. Natomiast gdy jest nawet odrobina śniegu, gdy ją włączę, to się przekręci do pionowej pozycji, słychać terkotanie i stoi. Gdy ją lekko trącę, to pracuje dalej. Nie rozkręcałem jeszcze mechanizmu, tam są jakieś zębatki, pasek czy bezpośrednio na ośce silnika? Ktoś miał taki problem?

Offline kosmos2011

• Giełda

Waldemar

• Gość
[Santa Fe SM] tylna wycieraczka - zatrzymuje się w połowie i 'terkocze'
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Luty 2014, 18:06:02 »
Witam
ja z kolei mam taki problem z ramieniem tylnej wycieraczki że nie mogę jej wogle ściągnąć jest tak zapieczona że tylko ciąć może ma ktoś jakieś pomysły aby to jakoś ściągnąć zrobiłem nawet ściągacz z śrubą ale to nic nie daje ani rusz ,chciałem ją pomalować bo cała jest zardzewiała

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Luty 2014, 21:19:14 »
mi kiedyś w hondzie puściła chyba po miesiącu. co dzień rano dawka wd40.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Luty 2014, 22:07:53 »
WD40 - codziennie po trochę + ostukiwanie wycieraczki.

U mnie (odpukać...) nieruszana chyba nigdy zeszła bez walki (używałem ściągacza). Też miałem zardzewiałą, kupiłem po prostu na allegro nowe ramię z piórem (nie było tylko "prowadnika - hamulca" - przekładałem ze starej). Ramiona bardzo potaniały, kupowałem cały komplet za kilkadziesiąt złotych.

keller

• Gość
Re: [Santa Fe SM] tylna wycieraczka - zatrzymuje się w połow
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Luty 2014, 11:23:55 »
Cytat: "maciekw"
Cześć,

ktoś może mi podpowiedzeć co może być powodem problemów z tylną wycieraczką? Przy mokrej szybie, gdy jest tylko deszcz, pracuje prawidłowo. Natomiast gdy jest nawet odrobina śniegu, gdy ją włączę, to się przekręci do pionowej pozycji, słychać terkotanie i stoi. Gdy ją lekko trącę, to pracuje dalej. Nie rozkręcałem jeszcze mechanizmu, tam są jakieś zębatki, pasek czy bezpośrednio na ośce silnika? Ktoś miał taki problem?

Ostatnio rozkręcałem mechanizm tylnej wycieraczki. W środku jest tak, że od silniczka idzie taki ślimak, który napędza chyba trzy plastikowe zębatki.
W Twoim przypadku najprawdopodobniej wyrobiła się któraś z tych zębatek.
Ja miałem tak zakordowaną ośkę, że musiałem kupić nowy silniczek, za używany dałem 150zł.

Co do ściągnięcia ramienia spróbuj zrobić tak, że spryskaj WD-40, otem jak ją naciągniesz ściągaczem to wtedy opukaj lekko młotkiem. Uważaj, żeby nie wybić szyby albo nie dostać w zęby.

mex554

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopad 2016, 16:29:54 »
Witam panowie ja mam mianowicie taki problem że u mnie wycieraczka z tyłu nie działa w ogóle po użyciu manetki ale gdy wyciągnąłem silnik i sprawdziłem na krótko do akumulatora to wszystko działa do czarnej puszki obok silnika w klapie jakiś prąd dochodzi ale co dalej ma ktoś jakiś pomysł ? Pozdrawiam

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopad 2016, 11:03:50 »

Dodano: 2016-11-17, 11:03
Sprawdź czy obraca się trzpień wycieraczki,ten wychodzący z mechanizmu. U mnie był tak skorodowany w tulei, że silnik nie dawał rady obrócić wycieraczki. Pomogło gruntowne czyszczenie.

mex554

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopad 2016, 21:04:29 »
Jak pisałem wcześniej zdemontowałem całą wycieraczkę i podłączałem na krótko do akumulatora i działa,ale nie działa jak jest zamontowana w klapie zastanawiam się jak sprawdzić czy ta skrzyneczka która jest w klapie działa prawidłowo i czy idzie sygnał z manetki przy kierownicy.Myślałem ,że może ktoś miał już podobny problem i rozwiązanie jest proste ale widzę ,że czeka mnie walka.Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda

Offline AnnaP.

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopad 2017, 17:52:32 »
Odświeżam nieco temat,ale pytanie z innej beczki- nie o "terkotanie" lecz o montaż tylnej wycieraczki. Jest jakiś filmik na yt jak zamontować cały mechanizm i samą wycieraczkę?

Offline AnnaP.

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Czerwiec 2019, 12:32:35 »
Witam ponownie w tym temacie, i odświeżam - jak tą obudowę zdjąć? niezbędne jest odkręcenie tych śrub tam, tj.na klucz 8? czy wystarczy jakoś podważyć ten plastik aby go zdjąć. Potrzebuję info aby zamontować nowy mechanizm do tylnej wycieraczki.

Offline lucasy

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Czerwiec 2019, 07:25:19 »
Trzeba odkręcić te śruby, to chyba 10. z tego co pamiętam.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Czerwiec 2019, 21:24:25 »
No dobra,dobra...ale po co odkręcać obudowę światła stop? Jeśli ktoś się chce dostać do mechanizmu wycieraczki szyby tylnej to tego światła jak i plastików wokół tylnej szyby nie demontujemy, tylko dolny plastik klapy-jest w jednym dużym kawałku. Tak przynajmniej jest w przedliftowych.