Autor Wątek: [Santa Fe SM] Rozładowujący się akumulator-lewy pobór prądu  (Przeczytany 11331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline attex

• Giełda
Kupiłem nowy akumulator ,który samoczynnie się rozładowuje.Po zmierzeniu prądu między klemą minusową a bolcem akumulatora stwierdziłem pobór prądu 0,8A.Po sprawdzeniu po kolei bezpieczników zauważyłem,że winny jest bezpiecznik B+ znajdujący się pod maską a dokładniej jego obwód (Tail Lamp Relay,Fuse 11-17,Power connector),niestety nie bardzo wiem jak to dokładniej sprawdzić,może ktoś  miał też taki problem i mi pomoże odnależdż usterkę.
Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
[Santa Fe SM] Rozładowujący się akumulator-lewy pobór prądu
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Styczeń 2014, 17:44:56 »
To teraz zrób to samo z bezpiecznikami od 11 do 17 i power connector.

Schemat całej instalacji ze strony http://doc.hyundai-autoclub.ru/santafe/ pobierz "Electrical Troubleshooting Manual 2000" i plik "Schematic Diagrams.pdf"

Wrzuć do tematu tag Santa Fe SM

Offline attex

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Luty 2014, 10:18:59 »
Sprawdziłem pozostałe bezpieczniki od 11 do 17 jest O.K,natomiast między gniazdem a  przewodem Power connectora  jest prąd 0,8A po kilku sekundach spada do 0,1A ,co dalej,gdzie szukać?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Luty 2014, 12:10:17 »

Sprawdź lampki w przednich drzwiach wciśnij krańcówkę i zobacz czy gasną.

Offline attex

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Luty 2014, 12:16:47 »
Wszystkie lampki gasną w bagażniku również

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Rozładowujący się akumulator-lewy pobór pr
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Luty 2014, 23:27:05 »
Obstawiam zwarcie w radioodbiorniku. Spróbuj go wymontować / odłączyć, albo chociaż spróbować zdjąć panel na początku ;)

Offline attex

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Luty 2014, 06:36:54 »
Panel zdejmowany nie było różnicy w poniedziałek raz jeszcze sprawdzę bezpieczniki 11-17 ponieważ wydaje mi się ,że coś żle zmierzyłem

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Luty 2014, 23:21:45 »
też mi się wydaje, że tu problemem może być radio. Drugie co mi przychodzi - to może być jakieś uszkodzenie przy krańcówkach, przez co jest jakieś zwarcie do masy (np. pęknięta izolacja przewodu)

Offline attex

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Luty 2014, 22:03:54 »
Radio dzisiaj wymontowane bez zmian krańcówki sprawdzone pobór 110mA wszystkie żarówki wyłączone ,co jeszcze sprawdzić?

Miłek25

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Luty 2014, 12:22:56 »
ja miałem problem z akumulatorem i okazało się że poluzowała się masa nadwozia przez co nie dostawał odpowiedniego ładowania. U mnie masa nadwozia jest schowana w małodostępnym miejscu i mechanicy zamontowali mi nową masę i teraz jest super. Reasumując sprawdź ładowanie powinno być coś w okolicach 14V jak jest mniej to sprawdź masy

Offline attex

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Luty 2014, 20:57:21 »
Ładowanie 14,4v podejrzewam alarm ,jestem umówiony w środę z elektronikiem między innymi zakładającym alarmy zobaczymy co wyjdzie dam znać jak się zakończy

[ Dodano: 2014-02-15, 07:24 ]
Sprawa wyjaśniona okazało się ,że winny był zegar znajdujący się na podsufitce świecił sie cały czas(byłem przekonany ,że tak ma być)trzeba było zamienić miejscami dwa przewody i jest o.k,ktoś musiał tam grzebać tylko po co?