Autor Wątek: Czasem nie zapala sie kontrolka immobilizera - Accent 2000.  (Przeczytany 3904 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bobi17

• Gość
Czasem nie zapala sie kontrolka immobilizera - Accent 2000.
« dnia: 24 Sierpień 2009, 12:44:43 »
Witam. Mam Accenta z 2000 roku i taki problem.
Czasami po przekręceniu kluczyka w stacyjce nie zapala się kontrolka immobilizera. Oczywiście nie ma wówczas żadnej szansy na uruchomienie silnika mimo, że rozrusznik kręci. Jak do tej pory ciągłe ponawianie przekręcania kluczyka w pozycję "Zapłon", czasem wyjmowanie go i wkładanie z powrotem daje w końcu pożądany efekt, tzn. zapala się kontrolka i silnik się uruchamia. Obawiam się jednak, że kiedyś może się to nie udać (a stanie się to najpewniej w nocy i daleko od domu).
Macie koledzy jakieś pomysły co się dzieje?
 <pomocy>

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpień 2009, 18:28:26 »
Wg mnie jest jakiś problem z działaniem immobilizera w stacyjce. Ja np mam 3 kluczyki, w przypadku jednego z nich kontrolka się nie świeci i silnik nie "zapala" ale to już jest kwestia kluczyka (jutro spróbuję go zaprogramowac). U Ciebie jeżeli kluczyk raz uruchamia silnik, raz nie to zapewne jest to kwestia immobilizera w stacyjce.

wlad

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpień 2009, 18:33:00 »
ja obecnie przerabiam ten problem w elantrze.z tym,że u mnie było to jeszcze rzadkie zdarzenie-raz na mniej więcej tydzień.przeczyściłem styki w łączniku od antenki immo i przez ostatni miesiąc nie zdarzyła się już taka sytuacja.więc spróbuj może tego-nic nie kosztuje i zabiera parę minut,a efekt być może będzie dobry.

kml

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpień 2009, 19:58:43 »
bobi17, zdejmij osłonę stacyjki ( śruby ) rozepnij kable i wyczyść styki płynem do czyszczenia styków. Sprawa załątwiona.

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Wrzesień 2009, 23:46:58 »
Chyba podepnę się pod temat, założyłem nowy nie widząc tego... ;/

Cytat: "kml"
zdejmij osłonę stacyjki ( śruby ) rozepnij kable i wyczyść styki płynem do czyszczenia styków. Sprawa załątwiona

Trzeba wyjąć całą stacyjkę i ją w środku przeczyścić czy jak? Które styki przeczyścić?

wlad

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Wrzesień 2009, 08:00:45 »
Cytat: "Gordinho"
Trzeba wyjąć całą stacyjkę i ją w środku przeczyścić czy jak? Które styki przeczyścić?

zdejmujesz tylko ta plastikową osłonę kolumny kierownicy.rozpinasz kostkę łączącą immo z odbiornikiem[taki wianek dookoła stacyjki] i przeczyszczasz.u mnie to zadziałało.roboty na 10 minut.

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Wrzesień 2009, 12:35:41 »
Aha, czyli rozumie że mam przeczyścić te styki w kostce czy ten wianek dookoła stacyjki?

A czy może też pomóc WD40 napsikane do stacyjki czy lepiej nie ryzykować z tym pomysłem?

kml

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Wrzesień 2009, 06:59:50 »
Cytat: "Gordinho"

A czy może też pomóc WD40 napsikane do stacyjki czy lepiej nie ryzykować z tym pomysłem?

Tam jest tylko jedna kostka ;) NIE PSIKAJ NICZYM DO STACYJKI.

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Wrzesień 2009, 19:07:21 »
Zrobiłem jak radziliście Koledzy. Na razie O.K.
Dzięki.
 <piwo>

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Wrzesień 2009, 20:36:04 »
Cytat: "Zbyszek"
Ja np mam 3 kluczyki, w przypadku jednego z nich kontrolka się nie świeci i silnik nie "zapala" ale to już jest kwestia kluczyka (jutro spróbuję go zaprogramowac).

Już po operacji. Musiałem od nowa zakodowac wszystkie 3 kluczyki i już jest ok. Swoją drogą nie wiem czemu jeden był nie zakodowany. Niestety ta operacja nie należy do najtańszych :-(

kml

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Wrzesień 2009, 07:05:06 »
Cytat: "Zbyszek"
Niestety ta operacja nie należy do najtańszych

Ile i gdzie :>

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Wrzesień 2009, 10:02:31 »
W ASO chcieli 140zł. + VAT, punkty dorabiające klucze ok. 100. Zrobiłem w znajomym punkcie za 70 zł.