Autor Wątek: [i30] Klimatyzacja  (Przeczytany 13141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lotug

• Gość
[i30] Klimatyzacja
« dnia: 22 Styczeń 2014, 06:58:38 »
Mam wydawać by się mogło głupie pytanie. Mój i30 wyposażony jest w manualna klimatyzacje. Biorąc pod uwagę fakt, że jest to mój pierwszy samochód z klimą wiec szczerze mówiąc nie wiem jakie są objawy, że klima wymaga już ponownego napełnienia. Kupiłem ten samochód niedawno wiec nie wiem czy napełniana była tuż przed sprzedażą czy pół roku wcześniej czy też może już jest pusta...

ed. tagowanie + opis tematu.
Reg IV 3. Tytułuj wątki tak, aby naprowadzały na Twój problem. Staraj się wpisywać w temat o co chcesz zapytać. Pamiętaj że do Twojej dyspozycji jest jeszcze pole "opis tematu" i tam należy pisać dokładnie co się dzieje np:
Temat: Problem z silnikiem- auto nie wchodzi na wysokie obroty
Opis tematu: są problemy w zakresie 3000-5000rpm - co może być tego przyczyną??
4. Niewskazane są tytuły zbyt ogólnikowe, np. tytuł "hamulce" w zasadzie nic to nikomu nie powie.
tekla

Offline shadow

• phpBB -#Moderator
[i30] Klimatyzacja
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Styczeń 2014, 19:53:44 »
Jedź do najbliższego punkty gdzie zajmują się klimatyzacjami i Ci wszystko sprawdzą, ile jest czynnika w ostateczności mogą Ci go wymienić wraz z olejem. Przydałoby się na pewno także odgrzybianie.

florek2b

• Gość
[i30] Klimatyzacja
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Styczeń 2014, 22:01:23 »
Ja poczekał bym do wiosny albo wstawił auto do jakiegoś ogrzewanego garażu i sprawdził jaką temp. będzie miało powietrze pompowane przy włączonej klimie :)
Powinno być 6-10 st C (dlatego otoczenie powinno być około 20 st C, żeby w ogóle dało się to sprawdzić)

lotug

• Gość
Re: Klimatyzacja
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Styczeń 2014, 10:33:35 »
Chyba tak będzie najlepiej, ze zaczekam do wiosny i pojadę do zakładu, który się tym profesjonalnie zajmuje. Niech zrobią przegląd, odgrzybienie i napełnienie, żeby latem mi służyła. Ile powinna kosztować taka usługa? Wiem, że mogę sprawdzić sobie w necie ale chcę orientacyjnie wiedzieć, żeby mieć pojęcie podczas dowiadywania się czy dany warsztat jest drogi czy nie.

florek2b

• Gość
[i30] Klimatyzacja
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Styczeń 2014, 17:02:17 »
Widzę, że masz auto z 2010 roku, o ile auto nie miało jakiegoś wypadku, który mógł by rozszczelnić układ klimatyzacji, ja bym sobie tym głowy nie zawracał :P czynnik z klimatyzacji sam z siebie nie znika :) a już na pewno nie po 3 latach.
Odgrzybiania też bym nie robił, chyba, że po włączeniu klimy "wali zgniły jajem" :P

Tak czy siak jak masz już zamiar coś robić to dopiero jak zrobi się cieplej :)

lotug

• Gość
[i30] Klimatyzacja
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Styczeń 2014, 07:07:10 »
Tak, samochód ma nieco ponad 3 lata ale nie wiem jak intensywnie była używana klima przez poprzedniego właściciela. Samochód 100% bezwypadkowy z udokumentowanym przebiegiem. Tak jak wspomniałem jest to mój pierwszy samochód z klimą i nawet nie wiem jak szybko zużywa się czynnik chłodzący. Dlatego jeśli nie jest to droga "impreza" to dla swojej własnej wiedzy i wygody  chciałbym zrobić z nią porządek. Ewentualnie podjechać gdzieś i niech mi sprawdzą czy czynnika chłodzącego jest połowa czy mniej czy więcej. P.S.1. Czasem włączam na kilka minut klimę (nawet teraz przy tych mrozach), nieprzyjemnych zapachów brak. P.S.2. Czy jeśli włączam klimę na "grzanie" wówczas też środek chłodzący się zużywa?

Offline Yaro

• Giełda
[i30] Klimatyzacja
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Styczeń 2014, 08:05:19 »
Zużywa ale nie są to jakieś straszne ubytki, bo klimatyzacja działa i na zimno i na ciepło. W zimnie deszczowe dni skutecznie osuszy Ci szyby od środka  ;-)

lotug

• Gość
[i30] Klimatyzacja
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Luty 2014, 11:05:49 »
Może ktoś mi powie ile gramów czynnika chłodzącego zużywa się w ciągu roku? Oczywiście wiem, że nie da się jednoznacznie tego stwierdzić, ponieważ zależy ile kto tej klimy używa i na jakim poziomie. Chodzi mi tylko tak mniej więcej, orientacyjnie bo ja nie mam pojęcia czy jest to rzędu 100 g, czy 500 g czy może 1000 g?

zydanet83

• Gość
[i30] Klimatyzacja
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Marzec 2014, 20:20:16 »
szczelnej klimatyzacji nie trzeba nabijać ... To tak jak z lodówką ... w przypadku występienia drobnej nieszczelności powoli ucieka czynnik ... jeśli do chodzi do tego ze musisz ładować klime raz w roku to należy dokonać kontroli klimy . Wówczas wtłacza się specjalny preparat , dzięki któremu lokalizuje sie nieszczelność ...