Autor Wątek: [Lantra J2] Spryskiwacz przedniej szyby nie działa  (Przeczytany 6346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mcdrive

• Gość
[Lantra J2] Spryskiwacz przedniej szyby nie działa
« dnia: 19 Styczeń 2014, 14:40:50 »
Czy miał już ktoś miał jakieś przeboje z przednimi spryskiwaczami?

sprawdzałem już bezpieczniki przynajmniej w kabinie, ale wątpię żeby pod maska jakiś od niej był

ma ktoś schemat skrzynki w kabinie ? który od czego

jakiś czas temu sprawdzałem kostkę wyciągnięta z pompki to wydaje mi się że właśnie nie było w niej napięcia, więc wygląda na bezpiecznik ale  jak już  wspomniałem  sprawdzałem wszystkie w kabinie, , następną rzeczą jest gdzieś przerwany przewód (mało prawdopodobne) albo wyrobiony styk w przełączniku zespolonym w kierownicy   co kto obstawia ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Styczeń 2014, 17:25:35 »
Kolejny raz ze strony http://doc.hyundai-autoclub.ru/elantra/ trzeba pobrać  "Electrical Troubleshooting Manual Lantra 1996" i w SD.pdf na stronie 68 jest schemat podłączenia pompki spryskiwacza (WASHER MOTOR). Na stronie 2 bezpiecznik nr 8 15A. Sprawdź na początek czy na pewno nie ma napięcia w kostce przy pompce. W CL.pdf jest pokazane gdzie w samochodzie znajdują się poszczególne kostki, a w CC.pdf rozmieszczenie pinów w kostkach.

Przeczytaj jeszcze ten temat http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4542&postdays=0&postorder=asc&start=0

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Styczeń 2014, 11:04:56 »
Jeszcze nie patrząc w żadne schematy zabrałem się za to i okazało się ze pompka się zatarła, jest nie rozbieralna i trzeba kupić inną

na allegro kupiłem nową za 22zł z wysyłką

[ Dodano: 2014-01-23, 11:06 ]
po kupnie nowej zabrałem sie za destrukcyjny sposób rozebrania starej i okazało sie że jednak jest rozbieralna ;]

[ Dodano: 2014-01-23, 11:09 ]
szczotki się skończyły, i następnie zardzewiała , , ja juz swoja uszkodziłem od dołu wiec dla potomnych na przyszłość ściąga się gorę tam gdzie wpina sie kostkę.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Styczeń 2014, 19:41:30 »
Zwykle takie rzeczy są właśnie nierozbieralne, małe silniczki itp. Obudowy są zaklepywane na małych "wąsach" które po drugim/trzecim odgięciu się łamią po prostu. Druga sprawa to fakt, że w tak małych elementach obrotowo/napędowych (silniczki, pompki) nie ma dobrego łożyskowania wirnika w postaci łożysk. Są zwykle prymitywne mosiężne łożyska tulejkowe, które przy minimum brudu tracą swoją gładkość i się zacierają. Jeśli takie elementy (silniczki, pompki) są dostępne, bardziej warto kupić  - i to zwykle jako nowe, niż bawić się z tym i liczyć, że się uda wskrzesić.
Dla przykładu ja kupiłem tamtej zimy dmuchawę nawiewu, używaną bo moja się zatarła i spaliła na wiór. Pochodziła pół roku i od tego czasu piszczy na wolnych obrotach, jej czas się kończy. Takie rzeczy są przewidziane na ok. 10lat żywotności - teraz choć nowa kosztuje ok. 200zł zrobię to i będzie spokój do końca żywota auta :)