Autor Wątek: [Lantra J2] Tuleje tylnego wahacza  (Przeczytany 15194 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OuTchOrN

• Gość
[Lantra J2] Tuleje tylnego wahacza
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Styczeń 2014, 09:46:19 »
Bez prasy też można spróbować, jak się nie uda no to na warsztat.
 Zużyta tuleja wychodzi bez większej siły, więc młotkiem możemy ją wybić.
Nową możemy "wpraoswać" za pomocą dużęj nasadki np. 32, długą śrubą oraz nakrętką.
Nakładamy nasadkę z przeciwnej strony, z której będzie wciskana tuleja, nakładamy z jednej strony miejsca gdzie tuleje wciskamy, nakładkę, przeciągamy przez otwór gdzie znajduje się tuleja, z drugiej strony przeciągamy tuleje oraz zakładamy podkładkę i nakrętkę. Za pomocą klucza dokręcamy śrubę, a tuleje pomału się nam wprasuje w otwór. Można to wykonać bez ściągania zwrotnicy.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Styczeń 2014, 17:59:28 »
Życzę powodzenia. Masz 1/50 szans że tuleja nie będzie zapieczona ze śrubą - a uwierz - będzie. Nie wybijesz jej młotkiem. Może wypalisz i wyszlifujesz ale to po mozolnych godzinach. Nie wiem czy warto.
Dodatkowo do takiego wyprasowania jej jak podałeś - potrzeba bardzo, ale to bardzo mocnej śruby. Sam z przodu kupowałem kompletne wahacze, nie bawiłem się w wymiany tulei jeśli sam chciałem się bawić. Ale tuleje na zwrotnicy trzeba wymienić, nie ma sensu kupować nowej...

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Styczeń 2014, 22:02:57 »
Warto spróbować, jak nie odkręcisz śruby to nie spróbujesz wyciągnąć tuleji. Dlatego też proponuję spróbować :)
Podany wyżej sposób jest jakimś rozwiązaniem w warunkach domowych, nawet bez kanału.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Styczeń 2014, 20:48:35 »
Ja w każdym razie, życzę powodzenia. Wiem z autopsji jak to jest więc.... dużo samozaparcia i chęci bo po pewnym czasie już człowieka trafia, bo mógł pojechać, dać kilka groszy i nie musiałby się szarpać z tym sam. :)

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Luty 2014, 17:15:46 »
Próbowałem, niestety tuleja zapiekłą się w śrubie, i odłączyła od gumowej części. Złożyłem i zawiozłem auto do mechanika. Myślę, że zapłacę za wymianę nie więcej niż 120 zł. Chociaż nie jestem do końca przekonany (3 tuleje).

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Luty 2014, 18:02:14 »
Taniej niż szarpać się z tym samemu nie mając prasy. Mógłbyś pociąć śruby i rozłączyć zawieszenie. Ale jak wprasować potem tuleje ? A jak się nie uda to co, laweta ? Trzeba mierzyć siły na zamiary albo wymieniać kompletne elementy, tu akurat zwrotnicy nie będziesz wymieniał przecież.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Luty 2014, 19:56:45 »
No nie ^^, nieopłacalne ^^, bo nawet jakbym wymienił zwrotnicę, to tuleje trzeba by wprasować. Co do samego rozłączenia zawieszenia, jakby już je rozłączył to samą zwrotnicę bym zawiózł na warsztat by mi wprasowali nowe tuleje, przyjechał bym do garażu i srkęcił:)

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Luty 2014, 23:58:04 »
To nie problem, tniesz śruby i masz wolny dostęp do tulei by próbować "domowym" sposobem wyprasować je.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Luty 2014, 12:42:18 »
To jest trudne jak nie masz kanału :).
Skoro śruby są zapieczone z tuleją musiałbym ją uciąć z jednej i zdrugiej strony. A takie dostępu z góy niestety nie ma by to zrobić.