Forum > Accent
[Accent] Czy turbina z Scoupe będzie pasować?
szumi:
--- Cytat: "Vex" ---Nie jest taki sam silnik bo jest silnik pod turbo. 132 roznice dotyczace wszystkiego lacznie z osprzetem w odroznieniu do Accenta
--- Koniec cytatu ---
a jednak pozory mylą na kilku aukcjach widziałem w scoupe silnik jakby żywcem wyjęty z accenta , ale widać to tylko wygląd taki sam.
BartBartez:
--- Cytat: "szumi" ---Tak jak w temacie czy jest możliwość włożenia turbiny z Scoupe
--- Koniec cytatu ---
Pewnie, że można!!!!
Najlepiej włożyć ją do bagażnika :lol:
premek:
Szumi - częściowo masz rację. W Scoupe po 93 roku silnik ma taki sam blok i taką sama głowicę. Przypuszczam, że wersja wolnossąca nie różni się od tej z accenta.
Ta z turbo jednak na pewno ma inne kolektory, musi mieć zasilanie turbiny olejem i na 100% inny układ zasilania paliwem (czyli wydajniejsza pompa, większe wtryskiwacze i zupełnie inaczej zaprogramowane ECU). Teoretycznie może mieć także mocniejszy układ korbowo tłokowy, ale w to raczej wątpię. Turbina jest maleńka i auto nie ma nawet intercoolera co by wskazywało na niewielkie doładowanie, a wiele seryjnych turbodoładowanych silników wcale nie ma wzmocnionego układu korbowo-tłokowego. Z resztą przy doładowaniu na poziomie 0,5 bara (a pewnie tyle ma Scoupe) zupełnie nie jest to konieczne.
Przełożyć turbo do accenta możesz, ale chyba najprościej kupić komplet w postaci rozbitego, ale sprawnego Scoupe i uzbroić się w cierpliwość, bo taka operacja pociąga zwykle za sobą masę nieprzewidzianych trudności. Lepiej chyba kupić sobie Scoupe turbo :)
No chyba, że accenta chcesz mieć do dłubania a nie do jazdy.
szumi:
dzięki za odpowiedź wreszcie się czegoś dowiedziałem czyli jednak silniki same w sobie były takie same , ale tak jak podejrzewałem musiały się czymś różnić , ale taka operacja tak jak piszesz chyba nie bardzo ma sens lepiej juz scoupe kupić , cóż pozostało walczyć z dolotem :mrgreen: ale to już inny temat :-) :-)
IgoReCzeK:
Witam. szumi kreując podobną tematykę będziesz spotykał się z podobną reakcją klubowiczów. Prawda jest taka, że po przeczytaniu kilku postów wynika, że silniki są podobne a jednak różne, a najlepiej to sprzedać Accenta i kupić Scoupe GT. Nie wiem, czy Twoja ciekawość została zaspokojona tak do końca? Pozostańmy więc przy stwierdzeniu, że się da zamontować turbinę (wraz z dodatkami) z Scoupe do Accenta, ale jest to nieuzasadnione ekonomicznie. Choć podejrzewam, że kolektor wydechowy z Scoupe nie pasuje do bloku silnika od Accenta, bo widzielibyśmy dużo takich modyfikacjina drogach a tak nie jest. Co do samej turbiny z Scoupe, to można by ją pewnie teraz podmienić na jakąś nowszą o większej kompresji, sprawiającej radość z większej mocy jednostki napędowej. Pozdrawiam Igor.
Nawigacja
[#] Następna strona